Android 4.4 KitKat срещу Windows Phone 8.1

fight

С Windows Phone 8.1, операционната система на Microsoft най-накрая се доближи до конкурентите си, което заедно с нейния стилен и уникален дизайн я прави много съблазнителна алтернатива на iOS или Android.

Но със Android 4.4 KitKat, Google подобриха своята ОС в много насоки и въпреки че тази тенденция продължава и в Android 5.0, повече устройства все още са с KitKat.
И двете операционни системи са проектирани с много мисъл и претърпяха много осъвършенстване и изчистване преди да стигнат състоянието в което са сега, но въпреки това са много различни. Ако се чудите къде са разликите и къде са предимствата на всяка, тук ще намерите отговорите.

Интерфейс

TimeMe_Tile_Hero_WP81

Windows Phone 8.1 е вероятно най-стилно изглеждащата мобилна операционна система в момента и определено се отличава от другите с вертикално скролващия се интерфейс пълен с Live Tiles, всяка от които реално е миниатюрен widget. Пълно е с цветове и има далеч по-малко неизползвано пространство спрямо Android, което е рисковано тъй като всичко може да изглежда сбутано, но благодарение на това че всички приложения се подравняват спретнато, това никога не се случва.
Много от приложенията за Windows смартфоните, особено базовите, са проектирани така че да съвпадат едно с друго по дизайн и като цяло с интерфейса. Менютата най-често са с бял шрифт на черен фон и така всичко има чист, минималистична визия.

Android-KitKat-4-4

Android 4.4 KitKat от друга страна има доста по-конвенционален интерфейс. Или поне е доста по-близък до другите мобилни операционни системи, като iOS. Има редици приложения с доста пространство между тях, както и още една редица в най-ниската част на дисплея, която никога не се променя, без значение на коя страница сте. Скролването тук става хоризонтално вместо вертикално.
Приложенията в Android са статични икони, но също така има пълна widget поддръжка, което значи че можете да имате например голям часовник, календар или най-новите новини на вашия дисплей. Това го прави доста по-лесен за персонализация, както може да бъде променяно и почти всичко в Android, от клавиатурата до цялостната визия и функционирането на интерфейса.
Това значи, че можете да направите вашия Android 4.4 KitKat да изглежда точно както искате, но базовата версия не е толкова стилна и отличаваща се както Windows Phone 8.1.
Android приложенията са по-разнообразни във дизайна си спрямо тези на Windows Phone 8.1, особено при положение, че различните производители използват свои собствени доработки и приложения на смартфоните. Базовите приложения все пак се обединяват от сравнително еднаква визия. Те са малко по-претрупани спрямо двойниците си в Windows Phone 8.1, но се придържат към изчистен и прост дизайн, така че рядко може да се объркате при употреба.

Приложенията

Android-apps

Няма как да пропуснем, че Windows 8.1 има проблем с приложенията. Броят на наличните приложения се увеличава непрекъснато и включва множество популярни такива като Facebook и Instagram, но въпреки това те все са още под 400.000, докато за Android те са над 1.300.000.
Ако сте доволни на достъп само до по-популярните приложения, тогава Windows Phone ще ви служи добре в повечето случаи, но ако искате да имате голям избор от приложения, то тогава Android има предимство. Windows Phone обаче има вградена поддръжка за Microsoft Office продукти, което е нещо на което всички бизнес потребители трябва да обърнат внимание.
Геймърите трябва да знаят, че Android има далеч по-широка и изпитана колекция от игри, но Windows Phone е единствената операционна система с поддръжка на Xbox, което позволява да виждате своите постижения и да пращате съобщения на приятелите си от всяко място.

Функциите

Скорошна добавка към Windows Phone е Action Centre. Тази функция доста прилича на екрана с известия в Android, който ви дава достъп до извести и често използвани настройки. Това прави употребата на смартфона доста по-бърза от преди, като заедно с това не отстъпва по нищо на еквивалента на Android. Добавена е и “word flow” клавиатура, която ви позволява да плъзгате пръстите си върху буквите вместо да ги натискате, което е аналогично на Swype за Android. В Windows Phone 8.1 вече присъства и функцията за бързо набиране.

Истината е, че ако става въпрос за разговори и писане на съобщения, Windows Phone има известно предимство пред Android, тъй като се синхронизира безпроблемно с Facebook, Outlook и други акаунти, като предоставя не просто снимка и телефонен номер от тях, а и статус ъпдейти.

В Windows Phone 8.1 има и Wi-Fi Sense функция, която автоматично се свързва към публични мрежи, пестейки от вашето време.

Голяма част от фокуса към подобряването на Android в последните години беше насочен към това операционната система да се държи стабилно и на нисък клас устройства, но това е нещо което Windows Phone винаги е можела да прави.

Всъщност като цяло е спорно дали базовата версия на Windows Phone 8.1 вече побеждава базовата версия на Android. Въпреки това Android дава доста повече възможности за персонализация и потребителите, които са по-технически напреднали могат да лесно да направят своя Android по-добър от Windows Phone с множеството налични приложения.

Google Now vs Cortana

Cortana е най-значителната нова добавка към Windows Phone 8.1 и дава на операционната система отговор на Google Now.
Има много прилики между двете, и всяка си има своите предимства, но те не са еднакви. И двете услуги събират информация за вас и я използват за да ви предоставят информация и съвети, предназначени за вас. Например, те биха могли да ви предупредят за трафика сутрин, защото знаят че има проблем по даден маршрут който използвате.


Cortana сякаш е малко по-умела в събирането на информация за вас, като важно предимство е, че е доста по-лесно да избирате и изтривате какво да помни и какво не.
Останалите функции на двете услуги са еквивалентни. И двете отговарят на гласови или написани команди и могат да взаимодействат с различни функции на смартфона, като например навиване на аларма, търсене в интернет когато е възможно и изговаряне на отговор когато е възможно. Тук Cortana има предимство пред Google Now, защото гласът е малко по-естествен и по-малко като на робот, което обаче не значи, че е по-разбираем.


Едно място където Google Now има предимство е това колко „hands free” може да бъде. Ако дисплеят ви е включен той ще отговори на фразата „Ok Google” по всяко време, без нуждата да натискате бутони. Можете да сърфирате в интернет, да гледате видео или дори екрана ви да е заключен – гласовите команди се разпознават веднага.

Заключение

Преди Windows Phone 8.1 беше трудно да се спори за качествата й спрямо Android, но с добавянето на Cortana, Action Centre и някои други малки подобрения, Windows Phone успя да настигне конкурента си.
Вече изборът се свежда до това какво точно искате от мобилната си операционна система. И двете предоставят базовите функции и даже повече услуги като виртуален личен асистент, но докато Windows Phone 8.1 е плавна, стилна и интуитивна, Android 4.4 KitKat има повече функции и опции.
Android е по-добрият вариант за тези които са по-технически грамотни или искат да направят телефона си наистина свой, и за тези които искат голям избор от приложения и игри.
Ако искате нещо което просто работи и изглежда добре, то тогава Windows Phone 8.1 е по-добрият избор.

 

Погледнете предложенията на Ardes.bg за смартфони с Android тук и за смартфони с Windows Phone тук.

 

Източник: http://www.3g.co.uk/PR/August2014/windows-phone-8-1-vs-android-kitkat.html

 

Loading Facebook Comments ...