Какво е DLNA?

1
Дигиталното забавление за дома се разви много за сравнително кратък период от време, и сега е лесно да се стриймва музика, видео и други видове медия вкъщи без голямо затруднение.
Технологии като DLNA (Digital Living Network Alliance) имат голяма заслуга за това. Какво е DLNA? Къде можете да го намерите? Тук ще разберете.

DLNA е организация

Digital Living Network Alliance е организация, основа от Sony през 2003 година. DLNA която определя стандарти, които позволяват на различни устройства да споделят информация като снимки, видео и музика помежду си. Организацията има над 200 члена, отговарящи за над 9000 различни DLNA устройства.

4

DLNA свързва всички ваши устройства заедно

DLNA е разработена да служи за мост между вашите различни устройства, така че да можете да гледате филм от компютъра на големия ви телевизор, да пуснете песен от вашия смартфон на вашата стерео уредба или да изпратите семейните си снимки от таблета до вашия безжичен принтер. Представете си го като домашна облачна система: няма значение къде е вашата информация и кое устройство използвате в момента. С DLNA всичко което поискате трябва да стигне там където сте и на което устройство използвате.

DLNA има нужда от мрежа

Както може да се очаква, DLNA хардуерът е проектиран да работи на домашна мрежа. Няма значение дали мрежата е безжична или не, въпреки че ако използвате Wi-Fi ще трябва да се уверите че вашата мрежа има достатъчно голяма пропусквателна способност за вашите нужди. Препоръчва се поне Wi-Fi 802.11n ако смятате да натоварвате системата сериозно.

4

Най-вероятно вече притежавате DLNA устройство

Има много DLNA устройства (около 4 милиарда към момента) , ката например PS4, Windows компютри и смартфони, Android смартфони, Blu-Ray плейъри, таблети, безжични принтери, камери, телевизори и рутери, така че е доста вероятно вече да притежавате DLNA устройство.

DLNA е базирана на Universal Plug and Play

Устройствата които поддържат DLNA използват UPnP за да комуникират, и са разделени на 3 класа: домашни мрежови устройства, мобилни устройства и устройства от домашна инфраструктура. Първата категория включва медийни сървъри, аудио и видео приемници, телевизори и конзоли. Във втората категория са смартфони и таблети, а в третата намират място рутери и хъбове.

2

DLNA сертификацията значи, че устройството ще работи

DLNA сертифицираните устройства са тествани за да е сигурно, че ще работят безпроблемно с други DLNA устройства. Несертифицираните устройства могат да бъдат направени DLNA съвместими с помощта на софтуер, като например компютрите могат да станат DLNA сървъри ако използват Windows Media Player 11 или по-късна версия.

Вижте устройства подържащи DLNA от Ardes.bg!

Източник: http://www.techradar.com/news/digital-home/home-networking/dlna-what-it-is-and-what-you-need-to-know-1079015

Loading Facebook Comments ...