Една седмица с Toshiba Satellite Click Mini L9W-B-102

RRD-GBSPE-10575806

През последната седмица имах възможността да се запозная отблизо с Click Mini. По-надолу ще ви запозная с моите впечатления за хибридното 2 в 1 устройство от Toshiba.
Преди да продължа нататък съм длъжен да уточня, че аз не съм привърженик на таблетите. По мое мнение те са много по-неудобни за работа от лаптопите и в ежедневието с нищо не превъзхождат един смартфон с голям дисплей. Това прави задачата на Click Mini доста трудна – трябва да ме убеди, че имам нужда от него.


1

Понеделник

В момента в който влизам в офиса, ми съобщават че е дошла пратка от Toshiba, адресирана до мен. Отварям пратката и в нея ме очаква малкият Click Mini. Първи впечатления – приятен за окото, лек и компактен дизайн. Click Mini се предлага в бяло и златисто, като при мен е екземплярът в бяло. Женската половина от офиса веднага се влюби в него, главно заради цвета. На мен ми направи приятно впечатление това, че освен стандартните за всички таблети micro USB 2.0 порт и вход за слушалки, са налични и micro HDMI, както и пълноразмерен USB 2.0 порт на докинг станцията. Друга приятна изненада е това, че освен Micro SD слот за карта памет на таблета, има и SD слот на клавиатурата. Оставих таблета да се зарежда и продължих с работния ден.

RRD-GBSPE-10537424

Вторник

Събудих се и реших заедно със сутрешния чай да посърфирам в интернет и да разбера какво се случва по света. Инстинктивно посегнах към лаптопа си, но погледът ми се спря на Click Mini и реших да използвам него. Взех таблета без клавиатурата, и като всеки уважаващ себе си сериозен потребител в интернет, отворих Facebook. Под формата на таблет, машинката се държи перфектно – не усетих никакво забавяне или забиване. За производителността се грижи четириядрен Intel Atom Z3735F с променлива честота от 1.33 до 1.83 GHz и оперативна памет от 2 GB.

RRD-GBSPE-10537427

Сряда

В четвъртък имам изпит, така че днес е ден за наваксване на материала от целия семестър. Отново използвам Click Mini, но вече под формата му на лаптоп. Отделянето на таблета от клавиатурата става чрез натискането на специално обозначен бутон, а включването му обратно е придружено от отчетливо “кликване”. Самата клавиатура е доста компактна и сравнително удобна за писане. Бутоните са разположени от край до край на клавиатурата за да са максимално големи. Тези от тях, които физически не присъстват на клавиатурата, са достъпни след натискането на “Fn” бутона. Като забележка мога да отблежа, че за любителите на традиционната българска фонетика, буквата “ч” се намира на доста неудобно място – клавишната комбинация за нея е “Fn” + “o”. Тъчпадът отново е компактен, но е удобен за употреба. Изненадващо за мен, при работа използвах клавиатурата, тъчпада и тъчскрийна, което се оказа неочаквано удобна комбинация. Друго голямо предимство е, че тъй като таблетът е с Windows 8.1, имате на разположение Microsoft Office пакета, който в комбинация с физическа клавиатура прави таблетa доста удобен.
RRD-GBSPE-10537430

Четвъртък

Грабвам Click Mini и отивам към университета. Преди да вляза в залата, прегледах за последно материалите за изпита. Click Mini е страшно удобен, ако искате да направите някаква бърза справка в интернет или да напишете набързо някакъв имейл, а не искате да разнасят обемен лаптоп. Докато чакам за резултати от изпита, сме седнали в едно кафене с колегите. Очаквано за мен, Click Mini привлича внимание когато сте сред хора. Представителките на нежния пол отново са впечатлени от размерите и цвета на хибрида, като епитети от рода на “сладък” преобладават. Друга силна черта на Click Mini са неговите батерии. Да, чухте правилно, тази малка машинка разполага с две литиево-полимерни батерии, всяка от тях по 19.5 Wh, като едната е в таблета, а другата в самата докинг станция. Според Toshiba в режим лаптоп машинката може да работи около 13 часа на захранване от батериите, като в моите ръце, при нормална употреба, машинката издържа около 10 часа. Като недостатък мога да отбележа, че зареждането на батериите отнема доста време.

Петък

Понеже си взех изпита, реших в петък да се отдам на почивка. За целта отново мой другар да е Click Mini. Реших да пробвам дали малкият звяр може да се справи с някоя по-лека игра. За целта изтеглих Hearthstone: Heroes of Warcraft – онлайн игра с карти, набираща популярност в България. Click Mini се справи без проблем – нямах никакъв проблем нито в режим на таблет, нито в режим на лаптоп. Таблетът е много подходящ за гледане на филми и видео, благодарение на своя дисплей. Той е с 8.9 инча (22.6 см) диагонал и IPS панел. Резолюцията е Full HD – 1920 x 1200, с формат на дисплея 16:10. Друга силна страна на Click Mini са вградените му стерео високоговорители, които разполагат с Dolby® Digital Plus. Те свирят силно и ясно, като качеството на звука е по-добро от това на повечето тонколони от ниския клас на пазара. Освен с Wi-Fi b/g/n, таблетът разполага и с Bluetooth 4.0, което значи че безпроблемно може да се свърже с безжични Bluetooth колонки, клавиатури, мишки и т.н.
2015_06_06_142252photo (2)

Събота

В събота, по стара българска традиция, отидох на вилата да помагам на моята баба да прави сладко от ягоди. Като бонус към това се наложи да пробивам и яйце от щраус, чиято история ще ви споделя друг път. Това ми даде възможност да използвам камерата на Click Mini. Задната камера е 5 мегапикселова с автофокус, а предната е 2 мегапиксела. Внимание заслужава и приложението TruCapture от Toshiba, чрез което могат да се коригират и разкрасяват направените снимки. Днес обаче за пръв път усетих липсата на 3G модул.

Неделя – ден за размисъл

Днес Click Mini е за последно при мен и е време да направя окончателната си оценка за него. Успя ли да ме убеди, че имам нужда от него? Нека да видим.

Ще започна с негативните черти на Click Mini:

  • Батериите се зареждат доста бавно;
  • Рамката около дисплея е доста голяма, което ми подсказва, че дисплея можеше да е 10 инчов, а не 8.9;
  • За момента няма версия с 3G модул;

Плюсовете обаче са повече, а именно:

  • Full HD дисплей с IPS панел;
  • Две батерии – една в таблета и една в докинг станцията;
  • Физическа клавиатура, полезни портове като micro HDMI и пълноразмерен USB порт.
  • Два слота за карта памет – Micro SD и SD, което значи че устройството може да побере почти всички серии на “Дързост и красота”;
  • Компактен и лек;
  • Хубави стерео високоговорители с Dolby® Digital Plus;
  • Предизвиква интерес и внимание от хората.

Заключение

Toshiba Satellite Click Mini е една добра машинка, с която бързо свикнах. Смея да твърдя, че след тази седмица вече виждам смисъл в покупката на таблет, ако той е придружен от физическа клавиатура. Качеството на изработка е по-високо от това на ниския клас лаптопи, а благодарение на micro HDMI и пълноразмерния USB порт, при нужда могат да бъдат свързани голям монитор и мишка. Ако имате нужда от компактен лаптоп, който винаги да е с вас и таблет с Windows 8.1 и MS Office пакет, обърнете внимание на Click Mini – може би е точното устройство за вас.

Технически данни

Операционна система: Windows 8.1
Дисплей: 8,9″ (22.6cm) Full HD (1920×1200) IPS сензорен лъскав дисплей с LED подсветка
Процесор: Четириядрен Intel Atom Z3735F (1.33/1.83 GHz)
Видео ускорител: Intel HD Graphics
Вградена памет: 32 GB
Оперативна памет: 2 GB DDR3L
Слот за карти памет: Докинг станция: SD, Таблет: Micro SD
Камера: 5 MP задна камера с автофокус
Предна Камера: 2 MP камера за видеочат
Безжични комуникации: Bluetooth 4.0 + LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n
Сензори: Accelerometer (променящ ориентацията на дисплея)
Интерфейси: 1 x micro USB 2.0, 1 x USB 2.0 (на докинг станцията), micro HDMI, 3.5 mm 2-in-1 аудио жак (за слушалки и микрофон)
Екстри: Стерео говорители със Dolby® Digital Plus, Вграден микрофон
Батерия: Докинг станция: 2-клетъчна, литиево-полимерна, 19.5 Wh, Таблет: 2-клетъчна, литиево-полимерна, 19.5 Wh
Размери: Докинг станция: 235 x 170.6 x 19.9 мм, Таблет: 235 x 161 x 9.8 мм
Тегло: Таблет: 472 г, Таблет с докинг станция: 978 г
Цвят: Бял

Погледнете  Toshiba Satellite Click Mini в Ardes.bg!

 

Посетете уебсайта на Toshiba за допълнителна информация: www.toshiba.bg.
Всички споменати търговски марки са собственост на техните притежатели.
Точните продуктови спецификации зависят от модела и локалната наличност.

Loading Facebook Comments ...