Как да се предпазим от атаки в интернет пространството

E-mail атаките, кражбата на самоличност, измамите с кредитни карти и др. в интернет пространството могат да бъдат опустошителни за вас. Ако никога до сега не сте им ставали жертва, значи сте голям късметлия! Но все пак не забравяйте, че не сте застраховани и вземете превантивни мерки!

cyberattack_1805164b

Ето няколко полезни съвета, които ще ви осигурят безопасност и спокойствие, докато се „разхождате“ из Мрежата:

1. Използвайте различни пароли за различните си регистрации.

Един от най-лесните начини хакерите да крадат информация е да “привлекат” потребителско име и парола от един източник и да се опитат да използват същата комбинация на друго място.  Например, за да не забравите потребителските си имена и пароли в различните сайтове, в които сте се регистрирали, вие сте решили да използвате едни и същи. Това е лоша идея.
Сайт А, в който имате регистрация, е бил хакнат. Хакерите набелязват Вашето потребителско име и парола и веднага се опитват да ги използват за проникване в банкови системи, имейли и др., използващи същата комбинация. Следователно това довежда до “успешна мисия” и например до източване на вашата кредитна карта. За да предотвратите “ефектът на доминото” при подобен пробив, използвайте различни пароли за всеки онлайн акаунт, който имате.

106241-cyber-attack-identity-theft-hackers

2. Включете си двуфакторна автентикация (Two-Factor Authentication), като например, така наречената функция Login Approvals във Фейсбук.
Двуфакторната автентикация удостоверява самоличността Ви чрез още един фактор. Проверката може да бъде осъществена например чрез код, който да се изпраща на личният Ви телефон. Идеята е да се извършва посредством нещо, което само Вие притежавате като уникален пръстов отпечатък и ирис, което е възможно да се случи чрез сканирането им.
(С Login Approvals потребителите на Facebook могат да си изберат дали от тях да се изисква в социалната мрежа да въвеждат еднократен цифров код заедно с потребителското име и паролата си всеки път при влизане от устройства, които не са запазени като одобрени. Facebook изпраща кода в SMS до мобилния номер, който потребителят е асоциирал с акаунта си.)

3. Използвайте Passcode-ове, дори когато не е задължително, например, при използването на вашия таблет или смартфон.

4. Използвайте ID за пръстов отпечатък, ако разполагате с услугата на вашия таблет, смартфон, биометрична ключалка или автомобил.
Имайте предвид, че в този случай винаги има резервен вариант. Можете да влезете в системата и с резервна парола, която трябва да включите чрез настройките (Settings). За по-добра сигурност, използвайте сложни пароли, а не прости четирицифрени PIN кодове!

5. Изчиствайте кеш паметта!
Никога не подценявайте това какво “знае” браузърът Ви за Вас! Запазени бисквитки, запазени търсения и Уеб история може да насочи хакерите към вашия домашен адрес, семейна информация и др. Изчиствайте хронологията и биксвитките на бразуъра си редовно!

Security-consultant

6. Изключете опцията за запазване на пароли в браузъра Ви!


7. Не кликайте на връзки в имейли или социални мрежи, изпратени Ви от съмнителни източници, които не познавате. Подобни връзки могат да предизвикат зловредно изтегляне на информация и заразяване на устройството Ви.

Loading Facebook Comments ...