Три основни признака, че вашият лаптоп се нуждае от профилактика

laptop-maintenance

Ако поддържате автомобила си в добро състояние, обслужвате го редовно, при спазване на препоръчаните от производителя му периоди за смяна на масло, спирачна течност, ремъци, окачване и други, няма разумна причина той да не ви служи вярно и безаварийно години наред. Същото обаче важи и за вашия лаптоп. Когато го извадите за пръв път от кутията, той изглежда чист, лъскав и супер бърз, но колкото повече и по-дълго време го използвате, толкова повече той ще става по-тромав и бавен, по-мръсен, а в крайна сметка и по-горещ.
Специално последните два фактора – топлината и прахта са врагове номер едно за вашата мобилна система. За съжаление, колкото и да внимавате, няма как да предпазите напълно компютъра си от тези две основни заплахи. Именно порази тази причина поне веднъж на няколко месеца е необходимо той да минава през основна профилактика. Разбира се, част от действията по поддръжката му можете да извършите и сами, у дома – стига да сте уверени в собствените си технически познания и умения, т.е. да сте наясно какво вършите и как го вършите. Подчертаваме – сцените в следния клип категорично не са правилният начин за профилактика на вашия лаптоп.
Точно както и в примера с автомобила, с който започнахме, по-голяма част от нещата, свързани с поддръжката на лаптопа ви, е най-добре да се извършат от обучен специалист в оторизиран от нас сервиз. Причините за това са много и на част от тях ще се спрем в това кратко ръководство. Успоредно с това ще ви посочим няколко признака, които да ви подскажат, че е време да помислите за профилактика на вашия лаптоп.


ПРИЗНАК НОМЕР ЕДНО: ЗАМЪРСЯВАНЕ

 

fan-laptop
Както вече споменахме, едни от основните „врагове“ на всеки лаптоп са прахта и другите дребни частици, които са навсякъде около вас. Всеки компютър разполага с вградена система за охлаждане. Някои съвременни лаптопи разчитат на пасивно охлаждане, което няма движещи се части – обикновено това са ултрапортативните модели с нисковолтови процесори. Повечето лаптопи обаче използват активно охлаждане, комбиниращо система от специални радиатори и вентилатори. За съжаление това ги превръща в своеобразни „минипрахосмукачки“, понеже на практика всяка активна система за охлаждане работи на принципа на въздушната циркулация. Иначе казано – вкарва студен въздух през специални отвори вътре в корпуса на лаптопа и извежда отработения топъл въздух през други. С времето фината прах се натрупва по въздухопроводите и може да доведе до пълното им запушване. Тя полепва и по охлаждащите вентилатори и радиатори, намалявайки ефективността им, а при по-продължително използване без профилактика може дори да доведе до пълното им блокиране. В такива случаи вътрешната температура на лаптопа ви лесно може да надхвърли критичния максимум, при който е разчетен да работи хардуерът му, и това може да доведе до непоправими щети на един или няколко от фините му компоненти.
Как бихте могли да разберете, че този момент е опасно близко? По принцип повечето от прахта и мръсотията се натрупва във вътрешността на лаптопа и няма как да си дадете ясна сметка за големината на проблема, освен ако не отворите системата – нещо, което не ви препоръчваме да правите сами у дома, особено ако лаптопът ви е в гаранция. Натрупалата се прах обаче ясно личи по външните решетки на въздушните отвори по корпуса. Те обикновено са разположени встрани или в задната му част. Дори да не ви изглеждат особено замърсени, ако лаптопът ви започне да се държи странно – самоизключва се при по-сериозно натоварване (стартиране на видеоигра например) или усетите, че корпусът му се нагрява до неприятно високи температури, вероятно имате проблем с охлаждането.
В суперкомпактния корпус на един модерен лаптоп прекомерната работна температура може бързо да нанесе сериозни поражения, затова съветт ни е да не чакате да се случи най-лошото. При използване в нормална обстановка добре е вътрешна профилактика на лаптопа да се прави поне веднъж годишно. За целта можете да се обърнете към колегите в оторизираните от нас специализирани сервизи – особено ако лаптопът ви е още в гаранция. Ако пък работите с мобилния си компютър в среда с високо запрашаване или имате домашни любимци с по-дълга козина, може да се наложи да профилактирате лаптопа си и на по-чести интервали.
ПРИЗНАК НОМЕР ДВЕ: ЗАБАВЯНЕ НА РАБОТАТА

 

Brushing-Laptop-Fan
Разбира се, „забавяне на работата“ е много субективно определение и зависи от много фактори, но един от най-точните методи за оценка на скоростта на вашия лаптоп е времето за първоначално зареждане на Windows. Когато включите за пръв път мобилния си компютър, времето за стартиране на операционната му система би трябвало да се движи някъде в рамките на 20-25 секунди (ако е инсталирана върху SSD) и около 1.5-2 пъти повече (40-50 секунди), ако използвате класически твърд диск.
С времето обаче Windows неизбежно започва да се затлачва с всякакви софтуерни „отпадъци“ – временни файлове, които програмите използват по време на работа и след това не премахват коректно, остатъци от деинсталирани стари приложения и системни библиотеки, резервни копия на различни файлове и какво ли не още. Целият този „боклук“ се натрупва върху системния дял на лаптопа ви и забавя работата на Windows, а оттам и на останалите инсталирани програми. Прибавете към това и софтуерни проблеми, причинени от вируси и друг зловреден софтуер (малуеър, спайуеър и други).
Ако първоначалното зареждане на Windows отнема на вашия лаптоп 2-3 минути и повече, ако приложенията често се сриват и дават причудливи съобщения за грешки, ако получавате непрекъснато предупреждения за липса на дисково пространство – вероятно е време за софтуерна профилактика на вашия лаптоп.
Точно както и „хардуерното“ почистване, преинсталацията на Windows и другите програми, необходими за нормалното използване на един мобилен компютър, изисква много и специализирани познания. Така че, ако не сте уверени в техническите си умения, препоръчваме ви да не предприемате сами подобна операция – шансовете да повредите непоправимо лаптопа си като цяло не са големи, но можете да се окажете с временно неработеща система или, което е по-лошото, по невнимание (или заради незнание) да изтриете ценни файлове и друга информация, която не подлежи на възстановяване.
Отново съветът ни е да се обърнете към специалистите в оторизираните от нас сервизи, които могат да извършат този вид софтуерна профилактика вместо вас.
ПРИЗНАК НОМЕР ТРИ: ЛАПТОПЪТ ВИ СЕ ДЪРЖИ СТРАННО

 

laptop_dirt
Ако започнете често да се натъквате на необясними проблеми при използването на вашия лаптоп, това вероятно е сигнал, че му е време за сервизна диагностика и евентуална последваща профилактика.
Да оставим за момент настрана проблемите, свързани със замърсяването на охладителната му система. Дори когато тя работи при оптимални параметри, температурите, при които оперират съвременните хардуерни компоненти, едва ли могат да се нарекат ниски. Стандартен мобилен процесор от най-ново поколение обикновено се нагрява до 60-65, а понякога и повече градуса при натоварване. Графичните чипове са дори още по-горещи. Дори да осигурите на лаптопа си идеални условия за работа и да го почиствате редовно, с времето тази топлина води до други странични ефекти – например термопастата, осигуряваща максимално добър контакт между процесор и охлаждащ радиатор, изсъхва. В резултат коефициентът й на топлообмен пада и тя вече не изпълнява достатъчно ефикасно задачите си. Полагането на нова термопаста обаче е фина операция, която отново изисква специализирани технически познания и е най-добре да се извърши от експерт в сервизни условия. В същото време една такава операция може да удължи значително безаварийния живот на лаптопа ви.
Понякога необяснимото поведение на вашия мобилен компютър може да се дължи и на чисто хардуерен дефект, който обаче изисква диагностика от специалист. Отново препоръчваме да се обърнете към колегите в оторизираните от нас сервизи, които не само ще ви помогнат да установите точната причина за проблемите с вашия портативен компютър, но и ще ви препоръчат най доброто, бързо и изгодно за вас решение.

Loading Facebook Comments ...