Най-популярните измами онлайн и как да се предпазим от тях

1297491217912_ORIGINAL

След опустошителния Dotcom срив в началото на века днес световната мрежа преживява истински бум. В края на 2004 година броят на новорегистрираните домейни в интернет отбеляза своеобразен рекорд – 64.5 милиона само за един месец – най-високата стойност в досегашната уеб история. Сериозен е ръстът и на онлайн продажбите – през 2015 само в САЩ те надхвърлиха 300 милиарда долара!

Но знаете ли какво нараства заедно с интернет? Видът и обемите на измамите онлайн.  Онлайн измамниците от ден на ден стават все по-изобретателни и тъй като много от кибер престъпленията включват по-скоро психологически, отколкото технически прийоми, те не могат да бъдат предотвратени с помощта на защитен софтуер или антивирусна програма. В повечето случаи най-сигурното лекарство срещу онлайн измамите си остава здравият разум. Уви, много от нас, увлечени в напрегнатото ежедневие, проявяват невнимание, а в света на кибер престъпленията един невинен клик с мишката може да ви коства много.

За да ви помогнем по-лесно да разпознавате онлайн измамите и да ги избягвате ефикасно, сме ви подготвили кратко ръководство по темата. В него ще разгледаме някои от най-популярните видове схеми за подвеждане, с които ще се сблъскате в интернет, и ще ви дадем съвети как да се предпазите от тях.

 

1. „ИЗГОДНА“ ОНЛАЙН ОФЕРТА

SONY DSC

SONY DSC

Какво представлява?

Една от вероятно най-масово разпространените форми на онлайн измама. Тя е свързана с примамливо предложение за изгодна покупка – често на значително по-ниска от обичайната цена, на която се предлага съответният продукт от реномираните търговци онлайн. Според данни на отдела за кибер престъпления на ФБР този тип измами съставляват 3/4 от общия брой регистрирани случаи, за които постъпват оплаквания в бюрото. Подведени от изглеждащата като супер изгодна цена на стоката, потребителите плащат за артикул, който или след това не получават, или ако го получат, се оказва фалшив. Наскоро стана пословично известен пример с потребител, закупил от популярния сайт Ebay външен твърд диск на изключително атрактивна цена – неколкократно по-ниска от обичайната за подобен продукт. Оказало се обаче, че дискът не работи коректно. Когато в сервиза специалистите го отворили, с изненада установили, че „твърдият диск“ всъщност представлява един-единствен чип флаш памет със скромен обем (128 МВ) и комплект железни болтове, добавени, за да може фалшивото „устройство“ да изглежда убедително тежко.

Как да се предпазим?

Много просто – като проявите здрав разум. Спомнете си какво гласи популярната поговорка: „Ако е прекалено хубаво, за да е истина, вероятно е лъжа“ – в случая, измама. Никой легитимен, уважаващ себе си търговец (или физическо лице) няма да предложи стока, струваща стотици, дори хиляди левове, за броени стотинки. Дори най-щедрите отстъпки онлайн рядко надхвърлят 30-40% от обичайната цена на съответния продукт, затова просто проявете доза здравословен скептицизъм. Ако купувате от сайтове като Ebay или Amazon, добра идея е да първо да проверите какъв е рейтингът на съответния търговец, преди да платите стоката. Винаги когато имате възможност, използвайте при плащане посреднически услуги като PayPal например, които ви гарантират възстановяване на парите в случай на неудачна покупка. Но най-сигурният метод за избягване на онлайн измама от подобен вид е да пазарувате само от легитимни, утвърдени онлайн търговци – нищо че техните оферти няма да ви изглеждат чак толкова скандално достъпни.

 

2. ФИШИНГ ИЗМАМА

dix_arnaques_quifonctionnenttoujourssurlesreseauxsociaux2

Какво представлява?

Казано накратко – различни схеми, чиято цел е да ви подведат да съобщите ценна лична информация – парола за достъп до акаунт за онлайн банкиране или друг вид разплащания (PayPal), номер на кредитна или дебитна карта, банкова сметка.
Обикновено подобни измами са под формата на съобщение, което получавате по електронна поща, отбелязано като „ВАЖНО!“ или „СПЕШНО!“. Привидно изпращачът му е обслужващата ви банка или друга компания за финансови услуги (PayPal например). В него се изисква незабавно да препотвърдите номера на банковата си сметка, кредитната или дебитната си карта или паролата си за достъп до сайта на банката/компанията. Ако имате неблагоразумието да отговорите на подобен e-mail, вие на практика давате достъп на измамника до всички ваши лични финансови средства, а последиците от това, както се досещате, са пагубни.

Как да се предпазим?

Задайте си въпроса: „Ако наистина имаше толкова критичен и важен проблем с кредитната/дебитната ми карта или банковата ми сметка, защо от банката просто не ми звъннат по телефона, а ще ми изпращат e-mail?” Всяка нормална финансова институция на планетата изисква личен телефон и адрес за връзка от всеки свой клиент именно за такива случаи и едва ли има уважаваща се банка в света, която би питала потребителите си за номера на сметката или кредитната им карта. Най-малкото в това няма никакъв смисъл – може ли издателят им да не разполага с подобна информация в собствените си бази данни? Колкото и легитимно да изглежда съобщението, което сте получили – със съответното фирмено лого и уеб адрес, гарантираме ви, че няма нормална банка или финансова компания в света, която би ви изпратила заплаха по e-mail, че ще ликвидира сметката ви или ще закрие кредитната ви карта, ако не й изпратите потвърждение в най-кратки срокове.
Затова съветът ни е просто да игнорирате подобни съобщения, да не им отговаряте и категорично не се изкушавайте да кликате върху линкове, ако съдържат такива. В случай че се притеснявате дали наистина няма проблем с вашата банкова сметка или кредитна карта, просто позвънете в обслужващата ви банка и попитайте за информация – служителите там бързо ще разсеят съмненията ви.

 

 

3. ПЕЧЕЛИТЕ НАГРАДА!

iphone_5_sms_scam
Какво представлява?

Това е от заблуждаващите схеми, които наистина процъфтяват през последните няколко години. Практически всеки онлайн потребител е получавал подобни съобщения под една или друга форма – било то твърдящи, че е „уцелил джапота“ на голяма международна лотария, било за това, че „печели“ iPhone, игрална конзола, телевизор или друг примамлив и желан артикул.
Естествено, за да получите „наградата“ си, от вас се изисква просто да напишете номера на банковата си сметка или да преведете скромна сума за „транспортни разходи“, „данъци“ или други измислени „такси“, а след това да се заредите с очакване на парите или наградата, които, разбира се, никога няма да получите.

Как да се предпазим?

Просто не вярвайте на подобни съобщения. Обърнете внимание на изпращача – той често е физическо лице, а не компания (въпреки че съобщението обикновено твърди друго). Освен това си задайте въпроса: коя лотария не изисква предварителна заявка за участие – покупка на фиш/билет или попълване на талон?

 

 

4. „НИГЕРИЙСКА“ ИЗМАМА

funny-picture-sad-prince-of-nigeria-no-one-takes-his-emails-seriously
Какво представлява?

Една от най-старите схеми за измама, корените на която могат да бъдат проследени до началото на 18 век, когато тя е по-известна като „Схема на испанския затворник“. През 80-те години на миналия век тя придобива нова популярност – вече като „Нигерийска измама“, тъй като масово използваният в нея сценарий първоначално включва история за изпаднал в немилост министър от нигерийското правителство. Според легендата на измамата жертвата получава писмо от въпросния министър, който е натрупал огромно, но незаконно състояние по време на своето управление и сега се опитва да го изнесе извън страната. За целта му е нужен резидент от друга държава, който да му помогне, разбира се, срещу щедро възнаграждение – често обещанието включва няколко милиона долара. За да се осъществи операцията обаче, „министърът“ ще се нуждае от известно количество пари за „юридически разноски“, пътнически разходи и други подобни.
Макар на пръв поглед схемата да изглежда по детски наивна, ежегодно стотици хиляди хора биват въвлечени в някоя от многобройните разновидности на „нигерийската“ измама, които днес, в ерата на интернет, преживяват истински бум.

Как да се предпазим?

Елементарно – запитайте се „Защо от всички близо 7 милиарда души на планетата мистериозният „министър“ се свързва именно с мен?“ „Как е намерил e-mail адреса Skype/Viber номера ми?“ „И защо е решил, че точно аз заслужавам подобно доверие?“. Описана по този начин, ситуацията звучи доста невероятно, нали? Естествено! Защото е измама!

 

 

5. ФАЛШИВ ПРОФИЛ ВЪВ FACEBOOK

1439861522_fake-profile
Какво представлява?

Профил на ваш познат, роднина или приятел, върху който друг човек (най-често онлайн измамник) е придобил контрол. От там възможностите за последваща злоупотреба са практически неизчерпаеми – от ловка манипулация за извличане на лична информация (номера на банкови сметки, кредитни карти), до директни молби за пари на заем или друг вид „приятелска“ помощ.

Как да се предпазим?

Направете всичко възможно да се свържете с вашия приятел по алтернативен начин – обадете му се по телефона, изпратете му e-mail или просто се срещнете с него лично, за да потвърди молбата, която ви е отправил през социалната мрежа. В 9/10 случаите ще се окаже, че въпросният човек няма и понятие за подобни искания и става дума чисто и просто за измама с фалшив или откраднат профил.

 

6. ИЗМАМА „ТЕСТ“

howtoavoidphishingscamsv2
Какво представлява?

Facebook е пълен със „забавни“ тестове. Знаете какво имаме предвид: „Кой герой от „Игра на тронове“ сте?“ „На коя популярна холивудска знаменитост приличате?“ „На коя дата ще сключите брак“ – все неща от този сорт. Някои от тези „забавления“ са безобидни, но зад много от тях се крият хитри измами, които могат да ви „ужилят“ с неприятни разходи. Ако например „тестът“ поиска телефонния ви номер, за да ви изпрати на него резултата, на следващия месец можете да откриете, че сметката от мобилния ви оператор е неприятно набъбнала с неочакван разход за „други услуги“.

Как да се предпазим?

Просто избягвайте подобни „развлечения“ онлайн, а ако все пак не можете да устоите на изкушението, внимавайте достъп до каква точно информация давате на „теста“.

 

 

7. ИЗМАМА СЪС СНИМКА

deal2
Какво представлява?

Съобщение от типа „Ужас! Това твои голи снимки ли са?“ или нещо подобно, придружено с линк, върху който да кликнете. Ако имате неблагоразумието да го направите, той обикновено ви отвежда до сайт, който изглежда като началната страница на Facebook. А въведете ли в нея вашето име и парола, забравете за профила си – той вече е собственост на ловкия онлайн измамник, изпратил ви съобщението.

Как да се предпазим?

За кой ли път в това кратко ръководство – Избягвайте да отваряте линкове от съмнителни източници! В съвременния онлайн свят параноята е ключ към доброто здраве – винаги проявявайте солидна доза здравословен скептицизъм и вниквайте върху какво кликате! Ако искате да проверите накъде води даден линк, преди да го отворите, един възможен и доста прост метод е да задържите курсора на мишката за кратко върху активния хипер линк, без обаче да щраквате върху него. В долната част на браузър прозореца ви ще видите изписан пълния (и реален) адрес, към който препраща линкът – често доста по-различен от наименованието на активния хипер линк. Той ще ви даде повече информация за страницата, към която линкът ще ви препрати.

 

 

Loading Facebook Comments ...