Lumia 950 и 950 XL – използвай своя телефон като PC

lumia_950_continuum

Една от най-популярните научнофантастични концепции от 70-те и 80-те години на миналия век описва свръхмощни миникомпютри, които всеки може да носи в джоба си. Днес, в пика на смартфон ерата, тази идея не само че не изглежда фантастична, а е неделима част от реалността, в която живеем. А благодарение на технологии като Continuum наистина можем да се почувстваме като част от бъдещето – особено в комбинация с удивително мощни мобилни телефони като новите Microsoft флагмани Lumia 950 и 950XL.


СМАРТФОНЪТ ВИ КАТО КОМПЮТЪР

 

e64a357b-b28c-444e-bb76-7941b65517f1
От хардуерна гледна точка съвременните „умни“ телефони на практика не се различават особено от машините, които сме свикнали да наричаме „персонални компютри“. Те разполагат с основен и графичен процесор, оперативна памет и някакъв вид локално пространство за съхранение на информация. Една голяма част от тях, разбира се, разчитат на малко по-различен вид архитектури от тези, които ще срещнете в едно настолно или мобилно РС, но от потребителска гледна точка основната причина да не поставяме знак за равенство между смартфон и компютър е чисто софтуерна. Телефоните предлагат доста по-различен вид преживяване, разчитат на методи за контрол, базирани на сензорен интерфейс, а освен това заради различията в операционната система, която ги управлява, приложенията, с които боравите, изглеждат и работят по специфичен начин.
Разбира се, всичко това се отнася за повечето смартфони, които ще намерите на пазара днес, но не и за новите Lumia 950/950XL, както и за още редица модели, разчитащи на Windows 10 Mobile. Основният „виновник“ за това е революционна нова технология, разработена от Microsoft за техните мобилни телефони. Тя се нарича Continuum и може за секунди да превърне вашия смартфон в пълноценен Windows-базиран компютър – с голям външен дисплей, мишка и клавиатура.
КАКВО Е CONTINUUM?

microsoft-continuum
В момента според Microsoft, Windows 10 е инсталиран на повече от 200 милиона компютъра в цял свят. Ако преходът към новата операционна система продължи със същите темпове, съвсем скоро Windows 10 ще доминира РС сегмента. Иначе казано – за една огромна част от потребителите „работа с компютър“ ще означава работа в Windows 10 среда с Windows 10 приложения.
Microsoft са пределно наясно с този факт и именно поради тази причина една от ключовите инициативи, които стартираха заедно с Windows 10, беше свързана с така наречените универсални приложения. В същността си това са Windows програми, разработени така, че да осигуряват идентично потребителско преживяване независимо от платформата. Това означава един и същи метод за управление, функции и настройки без значение от използвания тип устройство – стига, разбира се, то да работи под управлението на Windows (в частност Windows 10).
Един изключително важен елемент от тази стратегия на компанията е Continuum – технология, която позволява превръщането на всеки телефон, разчитащ на мобилната версия на Windows 10, в пълноценен компютър.

 

continuum
Тъй като Continuum е част от Windows 10 Mobile, за да работи технологията, не се нуждае от инсталиране на допълнителен софтуер или драйвери. За да се възползвате пълноценно от нея, обаче ще имате нужда от един малък допълнителен аксесоар – Microsoft Display Dock. Това е мини базова станция, включваща HDMI и DisplayPort видео изходи, три USB 3.0 порта и един USB Type-C вход (най-новата ревизия на стандарта USB). Именно към него се свързва телефонът, а два от първите модели, предлагащи пълноценна Continuum функционалност, са именно Lumia 950 и Lumia 950XL.
Включете кой да е от тях към вашия Display Dock, свържете към него РС монитор или голям тв екран, мишка, клавиатура и за секунди имате готова, завършена компютърна система. Тя ще ви посрещне с добре познатия ви Windows интерфейс – с лента за задачи в долната част на работния плот (Taskbar) и повече или по-малко класическо Start меню с готови за стартиране приложения.

 

microsoftdisplaydock-7
Технологията е достатъчно интелигентна, за да ви осигури практически същото ниво на функционалност, както и при използване на класически настолен или мобилен компютър. Така например Continuum автоматично преоразмерява всяко стартирано, универсално приложение така, че да пасне на големия екран, към който е включен телефонът. По това тя се различава от подобни технологии за клониране изображението от дисплея на вашия смартфон върху РС екран като например Asus PC Link или Mi Screencast.
При използване на програми, разработени специално за работа в Continuum среда, като например универсалните версии на Word, Excel и PowerPoint, преживяването действително е сто процента идентично с това, което бихте получили със същите приложения върху класическо РС.
Стартирането на програми става с двойно щракване върху икона (tile) от менюто Start, превключването между активно работещите приложения чрез клик върху иконата на апликацията от лентата със задачи (Taskbar) – накратко използването на вашия смартфон с Continuum по нищо не се различава от работата с вашия лаптоп или настолен Windows компютър.

 

1506dd1b-d3ae-4d4a-a7c9-50fc715fb853
Благодарение на тази технология можете винаги да имате със себе си мощно РС с размери, на които не може да съперничи дори най-тънкият и лек ултрабук. С помощта на компактния Display Dock, който е с размерите на кутия цигари, можете за секунди да превърнете телевизора в хотелската си стая в пълноценен компютър за работа или игра. И тъй като Windows 10 Mobile и универсалните приложения, работещи с нея, са напълно съвместими с настолните Windows 10 версии, всички ваши файлове и записани данни ще се синхронизират автоматично, независимо от платформата.
Ако например сте отбелязали важни за вас събития в дигиталния си календар, докато работите на компютъра в офиса, те веднага ще се появят и в мобилната версия на приложението, инсталирана на вашия телефон. По същия начин стоят нещата с различни цифрови бележки, които сте създали с OneNote, работни Word документи, Excel електронни таблици или PowerPoint бизнес презентации.
МОЩ, НО КОЛКО ТОЧНО?

 

maxresdefault
Преди малко споменахме, че смартфон от класа на Lumia 950 или 950XL напълно могат да заменят един лаптоп или ултрабук благодарение на Continuum. Вероятно у много от технически по-грамотните потребители това твърдение предизвиква известна доза скептицизъм. Да, разбира се, ако говорим за тежки 3D приложения (и особено игри), класическите настолни и мобилни компютри са все още водещи по отношение на производителността.
Но за повечето ежедневни и бизнес задачи, като сърфиране в интернет, общуване в Skype, Viber и социалните мрежи, e-mail, работа с офис документи, слушане на музика и гледане на филми и клипове, мощни смартфон модели като Lumia 950 и 950XL могат да ви свършат също толкова добра работа.
Двата апарата разчитат на едни от най-бързите мобилни процесори, достъпни на пазара днес – шестядрения Qualcomm Snapdragon 808 (Lumia 950) и осемядрения Qualcomm Snapdragon 810 (Lumia 950XL) в комбинация с вископроизводителни видео решения (Adreno 418 и съответно Adreno 430), 3 GB оперативна памет и 32 GB локално пространство за съхранение на информация, което може да бъде разширено с помощта на наличния microSD слот за флаш карти с капацитет до 200 GB.

 

Lumia950XL-features-iris-black
Дори и извън Continuum сферата си на приложение двата Lumia флагмана са изключително впечатляващи модерни телефони от най-висок клас. Те са екипирани с висококачествени AMOLED дисплеи с диагонал 5.2 (Lumia 950) и 5.7 (Lumia 950XL) инча, с ярки, живи, наситени цветове, отлична видимост дори под пряка слънчева светлина, големи зрителни ъгли и фин детайл благодарение на резолюцията си от 1440 x 2560 пиксела.
Много силен плюс и на двата телефона е качеството на вградените камери – с 20 MP сензори, тройна LED светкавица и обектив с Carl Zeiss оптика и максимална бленда от f/1.9. Освен страхотни фотографии двата Lumia модела могат да заснемат още и видео с 4К (UHD) резолюция и скорост 30 кадъра в секунда.
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 

a65e77cc-9068-461d-aa02-632f40eb9896
Днес на пазара ще намерите много смартфони от висок клас, много от които разчитат на впечатляващо мощен хардуер. Lumia 950 и Lumia 950XL обаче предлагат нещо, което нито един от конкурентите им не притежава – уникална, гъвкава и мощна функционалност плюс автентично Windows преживяване. За заетите професионалисти, а и за всички останали, които не желаят да усложняват живота си с постоянен преход между различни платформи – настолни и мобилни, Continuum е уникално решение без аналог. А в комбинация с телефони, които са едновременно мощни, с отлични дисплеи и висококачествени камери, офертата, която предлагат от Microsoft, е, меко казано, изкушаваща.

Loading Facebook Comments ...