Toshiba отбелязва 30 години от лансирането на първия в света лаптоп

През април 1985 г. Toshiba лансира първия в света лаптоп за масова употреба – моделът T1100, който проправя пътя към развитието на преносимите компютри такива, каквито ги познаваме днес – неизменна част от нашето ежедневие. Повечето от вас може би си спомнят, че до средата на 80-те години компютрите представляваха тежки настолни устройства, които „закотвяха“ потребителите към границите на дома или офиса. Свободата да имаме компютърно устройство, което ни позволява да работим или да се забавляваме навън се ограничаваше до рамките на нашите фантазии. И ето че точно пред 30 години една технологична иновация променя завинаги начина, по който възприемаме своите компютри – иновация, която поставя началото на един нов свят на мобилност.

Toshiba_T1100

Любопитни ли сте какво е предлагало това чудо на техниката в онези времена? От днешна гледна точка – нищо специално. Но не забравяйте, че през 1985 г. много от нас дори не са били родени и производителността на T1100 с Intel 80C88 процесор с тактова честота 4,77 MHz с 256KB памет, флопи-дисково устройство с 3,5-инчови дискети и операционна система DOS 2.11 всъщност е било цяло произведение на изкуството.

Макар и несравним като производителност със съвременните машини, T1100 е предлагал тънък и качествен монохромен LCD дисплей с резолюция 640×200, заедно с новоразработен софтуер за контрол на мощността, който допринасял съществено за живота на батерията, която издържала почти 8 часа, а теглото му било едва 4,1 кг в сравнение с тежките настолни машини от онова време. Моделът също така е разполагал със стандартната за наши дни функционалност „resume“, позволяваща му да бъде спиран на пауза между отделните сесии, без необходимост от рестартиране всеки път. Тази технологична иновация на пазара на преносими компютри запалва искрата на инженерната, дизайнерска и маркетингова креативност в индустрията. Пазарът приема T1100 с отворени обятия заради неговата мобилност и иновативни характеристики, като само в рамките на първата година Toshiba продава над 10 000 броя от модела най-вече в Европа.

Вижте продуктите на Toshiba, предлагани от Ardes.bg тук.

T2000-2 (2)

Logo_TOSHIBA

Посетете уебсайта на Toshiba за допълнителна информация: www.toshiba.bg.
Всички споменати търговски марки са собственост на техните притежатели.
Точните продуктови спецификации зависят от модела и локалната наличност.

Loading Facebook Comments ...