SSD срещу HDD: Как да изберем?

1

Твърдия диск си е просто твърд диск, нали така? Не точно. Ще разгледаме предимствата и недостатъците на SSD и HDD за да ви помогнем да изберете едно от двете.

Какво е HDD?

Традиционният въртящ се твърд диск (HDD) е обикновена енергонезависима памет във вашия компютър. Това значи, че данните в нея не изчезват,  когато захранването бъде изключено. Твърдите дискове реално са метални дискове с магнитно покритие. Това покритие пази вашите данни, без значение дали те се състоят от дипломната ви работа, музикалната ви колекция или всичките 7078 епизода на “Дързост и красота”. Глава за четене/запис достъпва до данните, докато металните дискове се въртят.

Какво е SSD?

Всяко SSD (Solid-State Drive) върши същата работа като HDD, но вместо върху магнитно покритие, данните се запазват във взаимно свързани чипове с флаш памет, които помнят всичко дори и захранването да бъде изключено. Тези чипове могат да бъдат перманентно инсталирани на дънната платка, на PCI/PCIe карта, или в кутия с размер, форма и интерфейс като нормално HDD за лаптоп или настолен компютър. Тези чипове с флаш памет се различават от USB флаш паметите по тип и скорост на паметта. Паметта при SSD е по-надеждна и по-бърза от тази на флашките, което автоматично увеличава и цената.

Предимства и недостатъци

И SSD и HDD вършат една и съща работа: зареждат системата, приложенията и запазват файловете ви. Въпросът е, къде са разликите и кое да изберем?

Цена

Накратко казано, SSD са по-скъпи от стандартните твърди дискове ако гледаме цената за гигабайт. SSD с капацитет от 120 GB е на приблизително същата цена като HDD с капацитет 1 TB. Тъй като HDD е по-стара и разработена технология, те ще продължат да са по-евтини в близко бъдеще.

Скорост

Тук е мястото, където SSD са отличници. Компютър, чиято операционна система е инсталирана на SSD, ще зареди за секунди. Нормалния твърд диск ще има нужда от доста повече време, а и дори при нормална употреба ще продължава да е по-бавен от SSD. Компютър със SSD зарежда, отваря приложения и работи по-бързо. Това е и причината лаптопите със SSD да имат по-високи резултати в различни тестове. Без значение за какво ще го използвате, SSD винаги са по-бързи от HDD.

Фрагментация

Поради това, че записващата им повърхност се върти, стандартните твърди дискове работят най-добре с големи файлове, които са положени в последователен ред. По този начин, четящата глава на диска може да прочете данните с едно последователно движение. Когато твърдият диск започне да се запълва, големите файлове започват да се разпръскват из цялата памет, което е познато още като фрагментация. Въпреки че съвременните алгоритми за четене и запис са оптимизирани, HDD-тата могат да се фрагментират, докато при SSD-тата това няма значение, понеже данните са записани на чипове и няма четяща глава, която да се движи. Точно това прави SSD-тата значително по-бързи.

Издържливост

В конструкцията на SSD няма движещи се части, което го прави доста по-сигурно в случай, че изпуснете лаптопа или разтресете компютъра си, докато той работи. Повечето HDD “паркират” четящите глави когато не са включени, но при работа те се движат със стотици километри в час над намагнетизираните дискове. Ако сте невнимателни с оборудването си, SSD е по-добрия избор.

Наличност

Има значително по-голям избор от HDD модели спрямо SSD. Ако прегледате моделите на Western Digital, Toshiba, Seagate, Samsung или Hitachi, ще видите значително повече HDD спрямо SSD. SSD-тата се увеличават, но HDD запазват по-голям дял в компютрите.

Форма и размер

Тъй като HDD използват въртящи се дискове, това ограничава колко малки могат да бъдат те. SSD нямат този проблем, така че те могат да стават все по-малки. В момента те са най-разпространени под формата на 2.5 инчови кутии, но това е само за удобство, за да бъдат монтирани на мястото на HDD. Лаптопите и таблетите стават все по-тънки, така че SSD ще продължават да се налагат.

Шум

Дори най-тихите HDD издават звук когато са в употреба, като по-бързите съответно са по-шумни. SSD-тата нямат движещи се части, което ги прави на практика безшумни.

Заключение

Стандартните хард дискове печелят в категориите цена, капацитет и наличност на пазара. SSD са победителите при скорост, форма и размер, шум и фрагментация. Ако имаше те бяха на по-ниска цена и с по-голям капацитет, щяхме да ги определим за победители без никакво съмнение.

SSD или HDD?

Закупете си HDD, ако:

  • Обичате да теглите филми и музика. Големия капацитет на HDD ще ви помогне да съберете цялата ви колекция.
  • Имате малък бюджет.
  • Сте обикновен потребител. Ако нямате нужда от висока скорост и използвате компютъра или лаптопа си основно за филми и сърфиране в интернет, то вие нямате нужда от SSD.

Имате нужда от SSD, ако:

  • Пътувате често. Ако лаптопът ви стои в багажа, има голям шанс той да бъде подлаган често на тормоз. Точно заради това имате нужда от издържливостта на удари, която притежава едно SSD.
  • Бързината е важна за вас. Ако искате операционната ви система да зарежда бързо и да отваряте приложения светкавично, то трябва да отделите допълнителните средства за SSD.

Вижте нашето специално предложение за SSD!

Loading Facebook Comments ...