Какво е MHL?

1

Какво е MHL?

Първо трябва да уточним какво точно е MHL и как работи. Най-просто казано, единия край на MHL кабела се свързва към micro USB порт на вашия телефон или таблет, а другия край се свърза към HDMI порт на телевизор, монитор или проектор. По този начин образът от вашия телефон се копира на външен екран.

Точно както HDMI, връзката не е компресирана, което позволява на MHL да управлява всичко в реално време, което го отличава от безжичните решения. Полезна функция е това, че смартфонът или таблетът се зарежда докато обменя информация с другото свързано устройство. Уникална е и възможността да управлявате смартфона си чрез дистанционното за телевизора. MHL устройствата включват смартфони, таблети, телевизори, аксесоари за телевизори, Blu-ray плейъри, аудио/видео приемници, монитори, проектори, адаптери, аксесоари за автомобили, различни кабели и още много.

 

3

За какво се използва?

Вероятно най-очевидната употреба на MHL кабел би била това да гледате видеоклипове от смартфона си на по-голям екран.
Това значи че може да гледате всичко което сте заснели или да използвате приложения като Netflix, което реално превръща смартфона ви в домашна система за забавление. Тъй като MHL просто копира дисплея на вашия смартфон, абсолютно всички приложения са съвместими.
Има обаче още доста начини да използвате MHL. Например, в комбинация с подходящ джойстик, можете да играете игрите от смартфона си на телевизор или проектор, което реално превръща MHL устройството ви в игрална конзола. Понеже връзката не е безжична, лаг не съществува.
Можете да разглеждате снимки, или дори да свържете Bluetooth мишка и клавиатура и да превърнете смартфона си в настолен компютър.
Качествата на MHL се изявяват още повече ако пътувате често. Просто вземете вашия MHL кабел и няколко допълнителни аксесоара, като джойстик например, и превърнете хотелската си стая в гейминг зала или киносалон.
И това са само няколко примера. Ако имате инсталирана система в колата, можете да пуснете приложението за навигация директно на дисплея на таблото.
MHL технологията е полезна и в сферата на образованието или в офиса, където можете да представите презентация от смартфона си на проектор, вместо да носите лаптоп с вас.

2

Какви функции включва MHL?

Технологията се развива постоянно. Версиите 1 и 2 поддържат 1080p некомпресирано HD видео и 8 канален звук. MHL 3.0 поддържа 4K видео, 7.1 канален съраунд звук с Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, подръжка на повече от 1 дисплей, както и съвместимост с MHL 1 и 2. Поддържа се и RCP (Remote Control Protocol), който позволява на TV дистанционно да управлява смартфон чрез стандартни бутони като Stop, Play, Rewind, Pause и Enter.
Едно нещо което може да се каже със сигурност е, че MHL технологията няма да стане безжична. За това обаче има обяснение. Безжичната връзка просто не може да предостави всички MHL функции наведнъж. Ограничената скорост ще доведе до забавяне и проблеми с качеството. Също така, една безжична връзка не може да зарежда вашия телефон, а никой не иска батерията му да се изтощи по време на презентация или 5 секунди преди важна битка в играта.

Вижте предложенията на Ardes.bg за устройства, поддържащи MHL тук.

Loading Facebook Comments ...