Acer Predator – опасните, нови хищници в геймърския лаптоп сегмент

 

_DSC8446

Геймърите открай време са глезените деца на РС индустрията. В основата си, разбира се, тази връзка е симбиотична – няма друга група РС потребители, по-ненаситно жадни за още и повече хардуерна мощ, склонна да инвестира хиляди левове във видео карта, SSD диск или процесор от следващо поколение. Съответно производителите на компютърни компоненти са пределно наясно с този факт и не пропускат да изкушат запалените почитатели на видеоигрите с нови и нови продукти, кой от кой по-бързи и богато екипирани с най-различни екстри. Новата серия Predator модели на Acer е отлична и ярка демонстрация на тази симбиоза. В нея ще откриете лаптопи с, меко казано, впечатляващи характеристики и множество допълнителни функции, ориентирани към активно играещите и хардуерните ентусиасти.

ДИЗАЙН

 

_DSC8459
До неотдавна Acer като цяло страняха от високия сегмент на лаптоп пазара и залагаха основно на по-масови модели с балансирани характеристики. През последната една година обаче компанията агресивно атакува сравнително скромния като дял, но доста престижен пазар за елитни РС системи от висок и най-висок клас – първо с мултимедийната серия Nitro, а сега и с Predator.
Acer очевидно са били пределно наясно с факта, че се намесват в един сегмент, отдавна доминиран от силни конкуренти от ранга на Asus, MSI, Dell и Lenovo. Именно поради тази причина от компанията са се постарали не просто да предложат „още от същото“, а нещо по-различно, още по-изкусително на видео геймърите. Резултатът e линия лаптопи с мощни характеристики и впечатляващ, оригинален дизайн, които предлагат някои наистина уникални екстри, които няма да срещнете в конкурентни серии от класа на Republic of Gamers или Alienware.
В този подход няма нищо изненадващо – при условие че през последните години най-високият клас мобилни системи са доминирани от чипове на Intel и графика нa NVIDIA, по отношение на хардуера Acer едва ли биха могли да предложат нещо по-изненадващо и различно, отколкото конкурентите си. Виж, що се отнася до дизайна, поле за иновации има и инженерите на тайванската компания са подходили изключително находчиво в това отношение.
Първото, което безспорно ще ви направи впечатление, е удобната, пълноформатна клавиатура с ефектна подсветка в различни цветове. Разбира се, днес на пазара ще срещнете много модели с LED-подсветнати клавиши, предлагащи възможност за комфортно използване дори в условия с ниска осветеност или пълен мрак. Acer обаче са отишли още една стъпка напред в това отношение и предлагат опция за селективно подсветване само на секциите от клавиатурата, които са ви необходими. Ако, да речем, използвате вашия Predator лаптоп само за игра късно вечер, можете да оставите подсветнати единствено класическите W, S, A, D, клавиши управляващи движението в повечето гейм заглавия. Ако играта го изисква, можете да оставите подсветната само лявата половина на клавиатурата, за да виждате и допълнителни клавиши като R, T, E, Q, които също са сред често натоварените с различни функции в много РС игри. На финала, ако използвате лаптопа си за комуникация или набор на текст, можете да подсветнете само основното тяло на клавиатурата и да изключите подсветката за цифровия пад. Ако пък използвате само него – той също предлага възможност да остане индивидуално подсветнат, а останалите клавиши да са тъмни.

 

_DSC8467
Всеки от описаните сегменти разполага с подсветка в различен цвят, а опцията за селективно включване и изключване на различните дялове на клавиатурата не е просто красива екстра. Тя има и много прагматично предназначение и пести от скъпоценния заряд на батерията – ако играете вечер или в помещение с недостатъчно светлина, тя ви позволява да включите подсветката само за клавишите, които са ви необходими, и така да икономисате енергия – решение толкова просто, елегантно и полезно, че наистина недоумяваме как никой досега не се е сетил за него.
Отделно клавиатурата на вашия Predator разполага и с шест допълнителни бутона (също подсветнати), всеки от които е натоварен със специфични системни функции. Един от тях например служи за стартиране на инструмента, управляващ опцията за селективно подсветване, която вече описахме подробно. Друг служи за активиране на специален режим, при който охлаждащите вентилатори на лаптопа работят на максимално висока скорост. Разбира се, при желание можете и да ги препрограмирате така, че да изпълняват функции и команди съгласно вашите нужди и предпочитания.
Още един екстра клавиш ще откриете вдясно от тъчпада – с негова помощ ще можете да го активирате и деактивирате. Така, ако използвате за игра клавиатурата на лаптопа и външна мишка, можете да изключите напълно тъчпада и случайното докосване на повърхността му да не ви пречи.
Самият тъчпад е с комфортно голяма площ и отделни хардуерни клавиши, емулиращи ляв и десен клик на мишката – никакви забележки по този въпрос. Както всяко модерно устройство от този клас, и той предлага поддръжка за управление с жестове, за по-лесна работа в среда на оптимизирани за сензорен контрол операционни системи като Windows 8 и 10.
Отделно цялостният дизайн на Predator оставя, меко казано, трайни впечатления. Разбира се, типично за машини от толкова висок клас, моделите от серията не са сред най тънките, леки и компактни лаптопи на пазара – дори изпълненията с 15-инчов форм фактор тежат около 3.4 килограма, а 17-инчовите конфигурации – почти 4 кг. Все пак предвид изключително сериозните хардуерни параметри на Predator лаптопите това не е изненадващо и в никакъв случай не е повече, отколкото, да речем, Asus Republic of Gamers модел със сходни параметри.

 

_DSC8464
Шасито на всеки Predator е изработено от лека и здрава пластмаса със специфично гумирано покритие, целта на която явно е била да предотврати задържането на мазни отпечатъци от пръсти и да намали замърсяването на корпуса. Ефектът от него обаче е спорен – факт е, че този клас покритие се зацапва по-трудно от, да речем, матирания алуминиев корпус на Lenovo Y моделите, но все пак задържа отпечатъци след по-продължителна употреба.
Горният капак на Predator лаптопите разполага с допълнителни LED декорации и ефектно подсветнато лого на серията, разположено централно. На тъмно Predator изглежда наистина впечатляващо и определено привлича погледите. За щастие Acer са предвидили опция малко след отваряне на капака LED подсветката на гърба да се изключва автоматично и да не хаби излишно от заряда на батерията.

ФУНКЦИОНАЛНОСТ

 

_DSC8452
Както вече споменахме, при проектирането на Predator Acer са се постарали да не допускат компромиси и вместо „още от същото“ да предложат една наистина различна, уникална лаптоп конфигурация. Дисплеите, с които са екипирани моделите от серията, например са с изключително високо качество –  с диагонал 15 или 17 инча в зависимост от конфигурацията, разчитащи на IPS матрици от най-ново поколение, предлагащи фантастични цветове, ярки, наситени и естествени, без ШИМ и с матово покритие – щадящи очите ви дори при по-продължително използване. Компанията предлага опция и за доставка на версия с QHD екрани (2560 x 1440 пиксела) при предварителна заявка от страна на потребителя.
Впечатление прави и изобилието от комуникационни възможности – всеки Predator предлага четири USB 3.0 и един USB Type-C порт, HDMI и DisplayPort видео изходи, вграден четец за флаш памет карти, RJ-45 вход за LAN кабелна мрежа, Bluetooth и Wi-Fi a/b/g/n/ac модули за безжична връзка, поддържащи най-новите версии на наличните стандарти.
По отношение на мрежовото свързване Predator серията предлага и още една уникална опция, отново ориентирана най-вече към запалените почитатели на видеоигрите. Става дума за функция, наречена DoubleKiller Pro. Тя позволява едновременно използване на кабелната (LAN) и безжичната (Wi-Fi) връзка на лаптопа, като дори предлага възможности за ограничаване на конкретно приложение до конкретен комуникационен канал. Така например, ако видеоиграта, която играете, се нуждае от върхова скорост и минимален лаг, можете да я настроите така, че да разчита на по-бързата и сигурна LAN кабелна мрежа, а приложения като Skype, Viber или интернет браузъра ви да се свързват към интернет през Wi-Fi.

 

_DSC8460

_DSC8461
По отношение на охлаждането Acer също са се постарали доста повече от минимално необходимото. Всеки Predator  използва три вентилатора с метални перки, които са едновременно безшумни и ефективни. Благодарение на функцията DustDefender по въздухопроводите им се натрупва много по-малко прах, отколкото при охладителните решения от по-класически тип. Опцията CoolBoost пък позволява пълен потребителски контрол върху ефикасността на охлаждането и дава възможности за фина настройка в зависимост от нуждите и натоварването на системата. Ако пък това не ви е достатъчно, Predator моделите предлагат и опция за монтаж на допълнителен охлаждащ модул на мястото на вграденото оптично устройство, който се доставя в комплект с лаптопа. Замяната става изключително лесно и бързо – един дискретен плъзгач в долната част на лаптопа освобождава механизма на оптиката и позволява да я отстраните, а след това просто трябва да плъзнете охлаждащия модул в освободеното гнездо.
ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ

 

_DSC8470
Всяка от Predator системите разчита на висококачествени хардуерни компоненти от най-ново поколение, а разнообразието от конфигурации, което предлага серията, е впечатляващо – като се започне от сравнително базови варианти с класически магнитен твърд диск и се стигне до истински зверове, екипирани с 32 GB оперативна памет и дискова подсистема, включваща две светкавично бързи SSD устройства в RAID масив. Обединяващ фактор между всички Predator варианти е, че те са базирани на Intel процесори от най-ново, шесто поколение (Skylake) и графични решения на NVIDIA (GeForce GTX 970M/980M).
За да проверим как се представя една типична Predator система на практика, подложихме на тест конфигурация със следните параметри:

  • Процесор: Четириядрен Intel Core i7-6700HQ 2.60Ghz/3.50Ghz
  • Видео карта: NVIDIA GeForce GTX 980M с 4 GB GDDR5 собствена памет
  • Оперативна памет: 16 GB DDR4 2133 MHz
  • Диск: 1 TB (1000 GB) 7200 rpm SATA
  • SSD: 256 GB
  • Оптично устройство: Blu-ray четящо и записващо
  • Дисплей: 17.3 инча / 43.94 см FULL HD 1920×1080 матов LED с IPS матрица

Длъжни сме да отбележим, че макар това да е една от най-мощните Predator конфигурации, тя все пак не е най-доброто, което серията може да предложи. След нея в гамата на серията се нареждат модели с двойно повече памет (32 GB) и още по-високопроизводителни дискови подсистеми, разчитащи на 2х SSD устройства в RAID масив.
Серията тестове стартирахме със синтетичния PC Mark, измерващ обща производителност в широк спектър от задачи. Тъй като става дума за изключително мощна мобилна система, избрахме сценарий Creative, симулиращ тежко натоварване с пакети за видео и фото редакция, интензивен гейминг и комплексен видео чат с няколко участници.

 

1

 

Системата се представи блестящо с изключително впечатляващ резултат от цели 6043 точки – по-добър от 91 процента от останалите резултати, записани в базата данни на PC Mark.

 

2
Разбира се, синтетиката е интересна, когато става дума за сравнение с подобни системи от аналогичен клас, но това, което обикновено най-силно интересува геймърите, към които е ориентирана серията, е представянето в реални игрални заглавия. Спряхме се на четири от най-актуалните и тежки игрални заглавия, традиционно използвани за тест на РС производителност: Tomb Raider, Middle Earth: Shadow of Mordor и The Witcher 3: Wild Hunt.
Както ще забележите по отношение на избраните настройки, не сме допускали компромиси – всяко от тестваните заглавия работи при максимално ниво на графични детайли с всички активирани екстри и при най-високата налична резолюция (Full HD).
Започваме с резултатите в хронологично най-старата (и респективно по-малко предизвикателна за модерния хардуер на Predator) игра: Tomb Raider.

 

TR settings

TR
Резултатът е респектиращ – 104 кадъра в секунда – далеч над разглеждания като оптимален за комфортна игра праг от 60 fps.

 

SoM settings

SoM
Следващото тествано заглавие – Middle Earth: Shadow of Mordor, беше един от най-нашумелите игрални хитове в началото на миналата година – игра с изключително комплексна и детайлна графика. При максимално ниво на визуални настройки (Ultra) тя не представлява никакво предизвикателство за нашия Predator, който с лекота постига над 60 кадъра в секунда при Full HD резолюция.

 

Witchre settings

Witchre
На финала – The Witcher 3 – безспорен еталон за модерна, тежка графика. При Ultra ниво на визията играта върви безпроблемно при средно около 40 кадъра в секунда – което само по-себе си е отличен резултат, въпреки че е под „магическите“ 60 fps, в които се прицелват повечето запалени РС геймъри.
За Predator обаче те не са особен проблем поради една много важна и специфична причина – за разлика от повечето геймърски лаптопи от предходно поколение, той разчита на дисплей, използващ технология за адаптивна синхронизация (G-Sync). Поясняваме накратко защо това е важно за вас, особено ако сте запален геймър. По принцип споменатият вече неколкократно праг за комфортна игра от 60 кадъра в секунда е свързан с типичната честота на опресняване, използвана от масовите LCD дисплеи – 60 Hz. Идеята тук е, че при едно идеално положение на нещата честотата, с която картината на дисплея ви се опреснява, и скоростта, с която хардуерът ви визуализира игралното действие, би трябвало да не се разминават, т.е. да са в синхрон – 60 кадъра в секунда и 60 Hz. В реалността обаче това се случва рядко – най-често по вина на РС хардуера, който невинаги успява да предложи толкова висока скорост на възпроизвеждане. В същото време честотата за опресняване на повечето LCD екрани е фиксирана – 60 Hz. При евентуално разминаване резултатът е игрално преживяване с понижено качество – накъсвания, насичания, а ако броят кадри падне под 30 – и видимо замазване на изображението. Едно от възможните решения на този проблем е покупката на по-бърз хардуер, но при лаптопите това рядко е опция. Точно тук се намесват технологиите за адаптивна синхронизация. Те позволяват иначе фиксираната честота за опресняване на дисплея да се променя динамично в зависимост от броя кадри за секунда, които може да осигури наличният хардуер. По този начин проблемът с липсата на синхронизация се елиминира почти изцяло и дори при по-нисък брой кадри за секунда (30-40) получавате също толкова висококачествено и комфортно игрално преживяване.
В случая с Predator поддръжката на G-Sync има и още един полезен ефект – осигурява ви по-дълъг хоризонт за активно използване на лаптопа. С други думи солидната инвестиция в подобна мощна геймърска конфигурация ще ви служи за по-дълго време, тъй като благодарение на адаптивната синхронизация хардуерът на лаптопа ви ще остарява морално по-бавно.

 

TEMP
И тук стигаме до един малко болезнен за повечето български потребители момент – цената. Безспорен факт, за който свидетелстват впечатляващите резултати от тестовете ни, е, че в лицето на Acer Predator имаме изключително мощни, елитни геймърски конфигурации от най-висок клас. Цените, на които се предлагат те, обаче съответстват на бързодействието и екстрите, които те предлагат, и стартират от около 3500 лева. Макар на пръв поглед това да изглежда леко стряскащо, особено на фона на средната цена за лаптоп в момента от около 1000 лева, нека направим няколко уточнения.
Ако направите една съвсем елементарна разбивка по компоненти на една типична Predator конфигурация, лесно ще се убедите, че лаптопите от тази серия са скъпи просто защото са изградени от скъпи компоненти. Типичен Skylake процесор с четири ядра например струва около 800 лева. Видео карта от класа на GeForce GTX 980 пък е между 1200 и 1800 лева. Прибавете още памет, дънна платка, шаси, висококачествен IPS дисплей, твърд диск, SSD и Blu-ray устройство и ще се убедите, че крайната цена на един Predator всъщност е съвсем разумна.
Отделно Acer са подходили изключително разумно, екипирайки моделите си с технология за адаптивна синхронизация. Благодарение на нея дори при игрите от следващо поколение ще можете да се насладите на електронни забавления с отлично качество, без ъпгрейд на хардуера и с максимално ниво на графични детайли – нещо, на което собственик на настолна РС конфигурация с аналогични параметри, но екипирана с обикновен дисплей вероятно няма да може да разчита.
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 

_DSC8468
Отличен дебют за Acer на пазара за геймърски лаптопи от висок клас. От компанията са се постарали наистина сериозно, за да създадат не просто достойни, а опасно добри претенденти за челните позиции в този сегмент. На фона на впечатляващата производителност, изобилния набор от допълнителни екстри и разумната цена, предлагани от Predator, конкурентите определено има от какво да се притесняват.

Loading Facebook Comments ...