Топ 5 модели лаптопи за игри от 800 до 1000 лв.

best_gaming_laptop-1200-80

До неотдавна понятието „геймърски лаптоп“ съществуваше, за да различава определен клас мобилни компютри с мощни характеристики, способни да отговорят на високите изисквания на модерните видеоигри. Днес вече почти всяко портативно РС е „геймърско“ – бурното развитие на технологиите заличи границите между бизнес-ориентираните машини и тези, на които може да се играе. Разбира се, терминът „геймърски лаптоп“ не е напълно обезсмислен – на пазара се предлагат и редица тясно специализирани модели. Освен върхови параметри те могат да се похвалят и със специфичен набор от екстри, предназначени конкретно за най-запалените почитатели на видео гейминга. В същото време игри можете да играете и на значително по-достъпни конфигурации. Въпросът естествено е при каква степен на компромис? С какви точно гейм заглавия ще можете да се забавлявате и при какво ниво на визуални детайли? С други думи: какво може да очаквате от гейминга в компанията на лаптоп до 1000 лева? За да илюстрираме това, сме подбрали пет примерни модела, които да ви дадат най-точен отговор на тези въпроси.

НЯКОИ ПРАКТИЧЕСКИ СЪОБРАЖЕНИЯ
Едно от първите общи неща между подбраните от нас модели, което ще забележите, е, че всички те разполагат с дискретни (външни) видеокарти от различен клас. Това е доста ключова предпоставка за осигуряване на приемлив брой кадри за секунда, а съответно и добро качество на игралното преживяване във всяка една видеоигра. Вградените графични решения с всяко следващо поколение стават все по-бързи, но все още изостават значително дори от най-базовите дискретни модели. Имайте предвид, че по-голямата част от модерните видеоигри са оптимизирани така, че да се възползват максимално от възможностите на графичните процесори. Поради тази причина видът и скоростта на централния процесор имат относително малка роля при формиране на общата игрална производителност на една съвременна, компютърна система. Иначе казано – ако сте геймър, графичният адаптер на лаптопа е по-важен за вас, отколкото процесорът му.
Това е и една от причините в нашата селекция да подберем модели, разчитащи на Intel Core i3 процесори. Мотивите ни са следните – първо, този вид чипове на Intel, макар че разполагат с две физически ядра, се разпознават (и работят) като четириядрени процесори благодарение на технологията Hyper Threading. Следващият клас процесори, които я предлагат, са Core i7, които са няколко пъти по-скъпи. Що се отнася до Core i5 чиповете, те нямат Hyper Threading възможности и единственото, което предлагат, са повишени тактови честоти. Това обаче има относително малко влияние върху игралната производителност, така че от тази гледна точка Core i3 процесорите предлагат по-изгоден компромис.
Също така ще ви направи впечатление, че видеокартите на подбраните от нас конфигурации разполагат със собствена памет. Това е друго сериозно предимство на външните пред вградените видео решения, които нямат собствен графичен буфер, а вместо това ангажират част от системните ресурси (RAM).
Друг ключов фактор за постигане на оптимален брой кадри за секунда в актуалните гейм заглавия е разделителната способност, при която играете. Колкото по-висока е тя – толкова по-сериозни са изискванията, които играта предявява към хардуера. В достъпния ценови клас, който сме подбрали, ще срещнете и немалко модели с екрани, предлагащи Full HD резолюция (1920 x 1080 пиксела). Това е чудесна опция, ако се нуждаете от по-голяма работна площ или ако възнамерявате да използвате лаптопа си за гледане на филми, но за видеоигри вдига летвата на хардуерните изисквания прекалено високо. Разбира се, винаги можете да настроите играта да използва по-ниска резолюция, но това означава компромис с качеството на изображенията, тъй като масовите LCD екрани предлагат най добрата картина при използване на така наречената нативна (естествена, максимална) разделителна способност.
Именно поради тази причина селектираните от нас модели предлагат екрани с по-скромна разделителна способност – 1366 х 768 пиксела. Тя представлява отличен компромис между качество и изисквания към хардуера – все пак до неотдавна заглавията за двете най-масови игрални конзоли Xbox 360 и PlayStation 3 използваха именно такава резолюция (720р). Друга обща отличителна черта на моделите в обзора е, че предлагат екрани с гланцово покритие. То безспорно понижава ергономичността на използване, тъй като произвежда повече паразитни отблясъци под пряка слънчева или изкуствена светлина и по този начин натоварва повече очите при работа в такива условия. При по-приглушена светлина или в пълен мрак обаче лъскавото покритие осигурява много по-ярки, живи и наситени цветове и като цяло предлага по-високо качество на картината, отколкото матовите дисплеи.
Накрая – избрали сме конфигурации с големи твърди дискове (1000 GB), понеже болшинството актуални игрални заглавия са доста лакоми по отношение на обема си и често изискват 30-40 и повече гигабайта за инсталация. Наличието на оптично устройство също не е за пренебрегване – макар че днес много от игрите се разпространяват по дигитален начин, през онлайн услуги като Steam, Origin, GOG Galaxy или UPlay, все пак има и доста заглавия, които трябва да инсталирате от DVD.

 

Acer Aspire E5-572G-39PZ
Acer Aspire E5-572G-39PZ
Един от най-достъпните представители на Aspire серията. Моделът разчита на Intel Core i3 процесор от генерацията Haswell и графично решение на NVIDIA GeForce GT 840M с 2 GB собствена памет от предпоследно поколение. Разликите с актуалните в момента алтернативи (Skylake/Broadwell и GeForce 940М) се заключават най-вече в подобрената енергоефективност на чиповете от по-нова генерация. За сметка на това по-старите модели предлагат същата (и дори малко по-висока) производителност и по-изгодна цена.
В резултат Acer Aspire E5-572G-39PZ може да ви предложи общо бързодействие, близко до това на геймърски модел от 2013 (според рейтинговата система на популярния тест PC Mark). Това означава около 30-40 кадъра в секунда в актуални заглавия от този период при максималната достъпна резолюция на екрана (1366 x 768 пиксела) и средно ниво на визуални настройки. Говорим за игри като Tomb Raider, Metro: Last Light, FIFA14. Acer Aspire E5-572G-39PZ няма да срещне особени проблеми и с по-актуални гейм хитове, като например DOTA 2, League of Legends, StarCraft II, Diablo III, Counter Strike: GO. Дори игри като излезлия преди седмици Fallout 4 могат да се играят сравнително комфортно, макар и далеч от „магическите“ 60 кадъра в секунда, които хардуерните ентусиасти смятат за „Светия Граал“ на РС гейминга.

 

Acer Aspire E5-573G

Acer Aspire E5-573G
Това е обновената версия на модела, който разгледахме подробно в предходното каре. Aspire E5-573G разчита на Intel Core i3 чип от най-нова генерация (Broadwell) и видеокарта NVIDIA GeForce GT 940M с 2 GB собствена памет. Това (поне на теория) означава подобрена енергоефективност (удължен живот на батерията) и сходна (почти идентична) производителност. На практика по първия показател вероятно ще забележите, че промяна в техническите спецификации на модела реално няма, т.е. времето за автономна работа, което Aspire E5-573G предлага, е същото като това на предшественика си. Причината е, че Acer са се „изхитрили“ и са екипирали обновения модел с по-скромна батерия. Така леко са намалили общото тегло на системата, но без това да става за сметка на пониженото време за автономно използване.
Като цяло Aspire E5-573G може да ви осигури около 30-40 кадъра в секунда в доста от новите и най-нови игрални заглавия – например неща като FIFA 16, Metal Gear Soild V, Fallout 4, Star Wars: Battlefront. Разбира се, говорим за средно и ниско ниво на визуални детайли при максимална резолюция 1366 х 768 пиксела.

 

Asus K555LF-XO047D
Asus K555LF-XO047D
K серията на Asus предлага изключително изгодна комбинация от цена и параметри. Конкретният модел разчита на комбинация от модерен хардуер – процесор Intel Core i3 от последно поколение (Broadwell) и графично решение на NVIDIA от най-нова генерация – GeForce GT 930M с 2 GB собствена памет. Достъпната цена на модела отчасти се дължи на факта, че той не разполага с интегрирано оптично устройство, но както отбелязахме в началото, това не е фатален недостатък – така или иначе по-голямата част от игрите напоследък се разпространяват през дигитални услуги за дистрибуция.
Всички Asus модели имат и още един безспорен плюс пред конкурентите си – специалната гаранционна програма Reliability Guarantee, съгласно условията на която, ако лаптопът ви се повреди в рамките на първата година от покупката му, той не само ще бъде ремонтиран безплатно, но ще получите обратно парите за покупката му.

 

Asus F555LB-XX010D
Asus F555LB-XX010D
Малко по-скъпата алтернатива на K555LF-XO047D. Срещу допълнителните 50 лева получавате DVD записващо устройство и една идея по-добро видео решение (GT 940M вместо 930М). Както и предходният модел, и този лаптоп се предлага със специалната Reliability Guarantee гаранция на Asus. Предлага отлична игрална производителност – 30-40 кадъра в секунда при средно/ниско ниво на визуални настройки и резолюция 1366 х 768 пиксела в широк спектър от актуални заглавия: GTA V, Battlefield Hardline, Dirt Rally.

 

Asus X751LN-TY042D

Asus X751LN-TY042D
Изключително интересен модел, който за цената си предлага някои дребни, но приятни екстри спрямо всички разгледани до момента конфигурации. X751LN-TY042D например разполага със 17-инчов дисплей с резолюция 1600 х 900 пиксела – една идея по-висока от стандартната 1366 х 768, но все пак по-щадяща към хардуера от Full HD. Този лаптоп разполага и с малко по-голямо количество оперативна памет – 6 GB срещу 4 GB за всички останали модели, разгледани в обзора.
Заради по-големите си размери обаче X751LN-TY042D е и по-тежък и, разбира се, по-обемист и труден за пренасяне.
Комбинацията от Intel Core i3 процесор от предпоследно поколение (Haswell) и графично ядро NVIDIA GeForce GT 840M с 2 GB собствена памет ще ви предложат около 30-40 кадъра в секунда при повечето 3D видеоигри, но при този модел ще трябва да сте готови за малко по-сериозен компромис с визуалните настройки, тъй като леко повишената резолюция на екрана му увеличава натоварването върху наличния хардуер.

Loading Facebook Comments ...