Евтин лаптоп до 1000 лв. – класация на Acer, HP и Toshiba модели в този клас.

Покупката на лаптоп става все по-изгодна инвестиция. Цените на лаптопите намаляват с всеки изминал ден и вече не е необходимо да се отделя много сериозен бюджет, за да може човек да си позволи добър лаптоп, който да му върши работа в ежедневните задачи. Какъв лаптоп да изберем до 1000лв. С нашата статия ще се опитаме да хвърлим поглед на пазара на лаптопи и да направим сравнение между предлаганите модели лаптопи с цени до 1000 лв.

laptop evtin

Както споменах, за бюджет от 1000 лв., човек може да си купи свестен лаптоп, който да става за офис работа, работа в интернет, гледане на филми, музика, снимки, дори и за някои по-сериозни задачи. Съвременните лаптопи са вече достатъчно мощни и производителността на процесорите им е на нивото на десктоп машина от миналата година. Всички лаптопи вече са оборудвани с DVD записвачки, безжична мрежа, USB портове. Разликите между отделните модели се крие основно в предлаганите екстри и допълнителни портове: наличие на уеб камера, ТВ изходи, IEEE 1394 портове, дизайн , предлагана гаранция и сервизно обслужване.

В статията ще направим ревю на 4 нискобюджетни модела, които може да закупите от партньорската ни мрежа в България или он-лайн на www.ardes.bg

Представяне на моделите

(Като положително качество за всички модели отбелязвам ниската цена.)

 

Toshiba Satellite L350-20G – 919лв.

toshiba l350

Процесор: Intel Celeron T1600 (1.66 GHz , 667 MHz , 1 MB)
Памет: 2GB DDR2 RAM (800 MHz)
Твърд Диск: 160GB 5,400rpm SATA
Видео карта: Intel Graphics Media Accelerator 4500M
Дисплей: 17.0″ (1,440 x 900) TruBrite® WXGA+ TFT High Brightness display

Mоделът на японската марка е базиран на едноядрен Intel Celeron процесор с работна честота 1.66GHz, което автоматично му отрежда по задно място в тестовете за производителност на процесора, които ще направим малко по-нататък. 2GB-овата оперативна памет не е лош вариант, дори е напълно достатъчна за работа под Windows Vista. Твърдият диск на лаптопа е само 160Gb, което при офис работа и интеренет сърфиране е напълно достатъчно, но за съхраняване на филми се оказва малко. Лесно е да се намери решение на този проблем – външен USB хард диск, имайки впредвид ниската цена на модела за допълнителни 100 – 110 лв можете да удвоите харддисковото си пространство.

Вграденото видео на Toshiba-та върши чудесна работа в офиса и интернет, но любителите на 3D игрите ще останат разочаровани.

toshiba тошиба

Идва ред и на спецификацията, с която лаптопа може да се гордее – дисплеят! 17″ WXGA+ екран с не малка разделителна способност, която ще осигури детайлни образи с високо качество. Тези от Вас, които държат на големия дисплей ще се убедят, че 17 инчовите лаптопи в този ценови диапазон са единици. Голямата работна площ, както и пълната клавиатура (има numpad) ще направят работата Ви с мобилния компютър като работа с настолен такъв.

Плюсове:

  • Голям 17″ дисплей с 1,440 х 900 пиксела резолюция.
  • Лиценз на Windows Vista Home Premium, въпреки ниската цена.
  • Гаранция „No Matter What“ от Toshiba, с която се спокойни, „каквото и да се случи“.

Минуси:

  • Едноядрен процесор.
  • Липса на Web камера
  • 3кг корпус и къс живот на батерията, което не е нещо ново за 17″ лаптоп

Заключение:

Toshiba Satellite L350-20G е подходящ за офис работа с Office пакет и други не взискателни софтуеърни продукти, осигурявайки удобство с голямата си работна площ и клавиатура. За лаптоп, който ще се използва предимно вкъщи за интернет и филми също е подходящ, но не бива да забравяме липсата на вградена камера и неголемия твърд диск. Едноядреният процесор и вградената видео карта автоматично изключват употребата на професионален софтуер като CAD, Photoshop, 3D max или нови 3D-гейминг заглавия.

 

HP Compaq 550 – 825лв.

hp лаптоп

Процесор: Intel Core 2 Duo Processor T5670 (1.80 GHz, 2 MB L2 cache, 800 MHz FSB)
Памет: 2048MB DDR2 RAM
Твърд Диск: 250GB HDD SATA
Видео карта: Mobile Intel GMA X3100, up to 384 MB shared system memory
Дисплей: 15.4″ WXGA (1280×800) BrightView display

HP-то разполага с добър процесор. Двуядрена Core 2 Duo технология с 2МB кеш памет. Стандартно разполага с 2GB оперативна памет и 250GB твърд дисково пространство. Видео картата, нормално за ценовия диапазон, е вградена. Дисплеят е 15 инчов с WXGA разолюция. Отново липсва вградена камера, но и операционна система – предлага се с Free DOS. Гаранционният срок отново е 1 година, а теглото от 2,5 кг е добър показател за 15″ инчов лаптоп.

Плюсове:

  • Най-ниска цена от изброените
  • Ниско тегло

Минуси:

  • 1 година гаранция
  • Липса на операционна система
  • Липса на Web камера

Заключение:

HP Compaq 550 e подходящ за филми и офис програми, както и интернет сърфиране, като изключим skype видео разговори. Не е проблем обаче да се закупи web камера, като цените им започват от 30лв.

 

HP Pavilion dv2-1005ee – 959лв.

pavilion compaq

Процесор: AMD Athlon NEO MV-40(1.6GHz)
Памет: 2GB DDR2
Твърд Диск: 160 GB SATA (5400 rpm)
Видео карта: ATI Mobility Radeon HD 3410
Дисплей: 12.1” WXGA High-Definition HP LED BrightView Widescreen Display (1280 x 800)

Мъникът на HP очарова със стилен дизайн и качествена изработка. Предлага се с новите мобилни процесори на AMD – Neo и работна честота 1.6GHz. В модела откриваме и още нещо нехарактерно за лаптопите до 1000лв – а именно наличието на отделна видео карта от ATI – модел Radeon HD3410. Въпреки че не от най-силните графични адаптори, модулът е по-добър от вградените варианти. Дисплеят е 12″ и няма да е минус за хората търсещи мобилност, поради ниското тегло на сглобката – само 1,7 кг. Екранът има и LED подсветка, което означава, че е добре, изцяло осветен, като системата значително намалява разхода на енергия за осветяване. Трябва да отбележим, че цената от 959лв е за нов лаптоп, но по програмата Renew на HP. Отново липсва операционна система, а гаранцията е 1 година.

Плюсове:

  • Лесно преносим и лек.
  • LED подсветка.
  • HDMI изход за връзка с новите плазмени и LCD телевизори.
  • Красив дизайн и стабилна конструкция.

Минуси:

  • 1 година гаранция.
  • Липса на уеб камера.
  • Липса на операционна система.

Заключение:

HP Pavilion dv2-1005ee е подходящ за пътуващи хора и такива, които използват компютър най-често навън. Преди да започнете активна работа с интернет обаче, трябва да си инсталирате операционна система и да си закупите уеб камера, ако ще провеждате видео разговори.

 

Acer eMachine eME725 – 895лв.

Процесор: Intel Pentium Dual-Core T4200 (2.00GHz, 1MB L2 Cache, 800 MHz FSB)
Памет: 3GB DDR2 667MHz
Твърд диск: 320GB, 5400rpm SATA
Дисплей: 15.6″ TFT WXGA HD Ready 1366×768 CrystalBrite
Видео карта: Intel 4500MHD с 64MB собствена и до 1340MB споделена памет

Моделът най-бързо развиващата се компания за мобилни компютри има силен двуядрен Dual-Core процесор от Intel с работна честота 2GHz, 3GB оперативна памет 320GB твърд диск, които никак не са малко за нискобюджетен лаптоп. Дисплеят също е силна страна на модела. Той е с навлизащият стандарт 16:9 и размер 15.6″. Видео адаптера е вграден в дъното модул от Intel. Аcer-a води спрямо другите разглеждани модели и с наличието на вградена уеб камера. При него отново липсва лиценз на Windows, но все пак има операционна система – Linux, така че можете да го използвате веднага след покупката без никакви допълнителни инсталации на софтуеър. Гаранционният срок също е по-дълъг от осталаните, а именно 2 години за физически лица.

acer emachine

Плюсове:

  • 3GB Рам памет, 320GB твърд диск
  • 15.6″ дисплей, с който филмите запълват максимално вашият екран.
  • Уеб камера
  • 2 години гаранция
  • Бърз двуядрен процесор.

Минуси:

  • Linux операционната система ще се окаже минус за тези, които държат на Windows
  • Вградено видео, неподходящо за тежки игри.

Заключение:

Лаптопът е изключително полезен за домашна употреба и по-точно гледане на филми, заради дисплея с формат на страните 16:9 за по-голяма работна площ и пълно възпроизвеждане на HD видео.

Сравнения между моделите:

Цена:

Процесор:

Видео карта:

Класация на Ardes (общо представяне):

  1. Acer eME725
  2. HP Pavilion dv2-1005ee
  3. Toshiba Satellite L350-20G
  4. HP Compaq 550

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...