Лек, тънък и красив лаптоп Lenovo IdeaPad U350 – ревю

Вече и в България може да намерите новата серия на Lenovo ултратънки, леки и леснопреносими лаптопи, а именно IdeaPad U350. Ноутбукът е 13.3″, базиран на Intel CULV платформа с ниска консумация на енергия.

lenovo-ideapad-u350

Новата серия Lenovo IdeaPad U350 разполага с процесори вариращи от едноядрен SU2700 до двуядрен SU7300. Моделът, който ще разгледаме е с двуяден Intel SU4100 със 1,30 GHz тактова честота и 2MB кеш памет. Нашият модел е с още: 3GB DDR3 бърза оперативна памет, 320 GB харддиск, вграден в дъното Intel 4500MHD видео адаптер с 64MB собствена памет и до 1340MB споделена видео памет.

intel-su4100

Ето и пълните технически параметри на модела:

Процесор: Intel Pentium Dual-Core SU4100 (1.30GHz, 800MHz, 2MB Cache)
Памет: 3 GB PC3-8500 DDR3 SDRAM 1066MHz
Твърд Диск: 320GB, 5400rpm SATA
Видео карта: Intel 4500MHD с 64MB собствена и до 1340MB споделена памет
Дисплей: 13.3″ HD (1366×768) LED Backlit, VibrantView (glossy)
Камера: 0.3MP камера + микрофон
Оптично устройство: N/A
LAN: 10/100/1000Mbps Ethernet, V92 modem
Безжичен LAN: Bluetooth, Wireless LAN 802.11b/g/
Слотове за разширения: PSI – E
External I/O ports: Headphones/ speaker /line-out port; Microphone /line-in jack, 3 USB 2.0, external monitor (VGA DB-15, HDMI), ethernet (RJ-45)
Четец за карти: 4-in1 card reader (SD/MMC/MS/MS-pro)
Детайли: HD Audio поддръжка -Dolby® Home Sound Room™ audio system, built-in stereo speakers.
Операционна система: Windows 7 Home Premium 32
Тегло: 1.6 кг.
Батерия: 4 Cells; Battery life:up to 5h
Гаранционен срок: 2 години международна гаранция
Цена:
1199лв (към момента е 1149лв!)

Дизайн и изработка

лаптоп-lenovo

Дизайнът на Lenovo IdeaPad серията винаги е бил съвсем различен от другите лаптопи на Lenovo и U350 не изневерява на тази практика. Капакът на мобилния компютър е украсен с диагонални, пресечени текстури. Това Ви дава едно приятно усещане за качествена изработка още когато докоснете лаптопа за пръв път. Артистичният капак не само изглежда добре, но и предпазва от ежедневните одрасквания и отпечатъци от пръсти, с които се сдобиват всички лаптопи с гланцирани елементи. Вътре лаптопът е боядисан така, че да имитира надраскана метална повърхност. По този начин се създава илюзия за нещо по-добро от това, което всъщност е пластмасовият му корпус.

Все пак качеството на изработка е доста добро благодарение на здравото шаси и трайните компоненти, заложени в модела. Самата пластмаса е много здрава и при умерен натиск се огъва съвсем леко. Шасито не се усуква или огъва, когато държите Lenovo-то в края на корпуса му или когато ръцете ви са облегнти на клавиатурата.

Хората, които смятат да използват Lenovo IdeaPad U350 наистина дълго време ще харесат начина, по който е изграден модела. Един единствен панел от долната стана на лаптопа Ви дава достъп до твърдия диск, оперативната памет, модула за безжичен интернет. Също така под батерията се намира и слота за SIM карта, за навлизащите все повече 3G технологии.

Дисплей

13.3-инчовият екран е среден размер между нетбук, който може да поставите в дамска чанта и стандартно-размерен лаптоп с 15″ екран. Качеството на цветовете и контраста на картината са на нормалното (не особено високо) ниво, на което са TN матриците, които се вграждат стандартно в лаптопите. При изпълнение на ежедневни задачи като уеб сърфиране или работа с документи няма как да забележите този минус на повечето мобилни компютри, но ако гледате филм с тъмни сцени неточността на цветовете се забелязва лесно.

Лъскавото покритие на матрицата подпомага за добрата яркост на картината, но определено действа като огледало ако сте навън в слънчев ден.

Клавиатура и тъчпад

Въпреки малките размери Lenovo IdeaPad U350 разполага с пълноразмерна клавиатура без NumPad цифров блок. Клавишите се натискат леко, но и упражняват достатъчен обратен натиск, за да се движат плавно с пръстите Ви. Клавиатурата е тиха и не се огъва при при натиск.

Новият модел на Lenovo разполага с голям Synaptics тъчпад с леко грапава повърхност, което не позволява пръста Ви да залепва по тъчпада ако е леко влажен. Бутоните на тъчпада обаче подлежат на критика. Нужно е да натиснете бутона плътно и изцяло – с лек натиск в единия край не винаги се задейства.

Портове за връзка с външни устройства

Въпреки ниската си цена за лек и тънък лаптоп, Lenovo IdeaPad U350 има достатъчно комуникационни интерфейси за ежедневна употреба. От дясната страна на мобилния компютър ще намерите 2 USB порта, аудио изход/вход за слушалки и микрофон, четец на мултимедийни карти и AC входа за зарядното устройство.

Отляво се намират VGA аналоговият видео изход за връзка с външен монитор, HDMI аудио/видео изход за висококачествена цифрова картина, подходящ за LCD и плазмени телевизори, Gigabit LAN порта за жичен интернет и локална мрежа, още 1 USB интерфейс, плъзгач за включване и изключване на Wi-Fi модула, както и решетката за охлаждане на компютъра. Отпред и отзад Lenovo IdeaPad U350 е изчистен от каквито и да е бутони или портове.

Производителност и тестове

Като цяло най-новият модел на Lenovo не е предназначен нито за игри, нито за мощни 3D или други графични приложения. Идеята на IdeaPad е да е красив, лек, тънък, лесно преносим и в същото време достатъчно голям, за да е удобен за работа дълго време, дори и без достъп до електрическтата мрежа. С последно изборените дизайнерският лаптоп се е справил отлично. Все пак няма да имате проблем да сърфирате в интернет, да гледате филми с HD качество, да обработвате документи, дори и да направите леки корекции на някоя снимка с графичен редактор като Photoshop. При отворени повечко приложения (мултитаскинг) започват да се забелязват леки забавяния, но не трябва да занбравяме, че процесора е със заничено портребление на ел. енергия.

Нека сега да видим къде се раполага процесора и цената на Lenovo IdeaPad U350 на фона на другите модели.

Избрахме 3 преносими компютъра с подобни характеристики. Първият е нетбук с Intel Atom процесор. Избрахме Dell Inspiron Mini 10, за да видим дали Lenovo IdeaPad U350 е по-добър от най-портативните лаптопи. Вторият „конкурент“ е аналогичен модел на MSI, а именно X340 с Intel Celeron M 723 едноядрен процесор. И последният тестван е HP ProBook 4310s с мощен двуядрен процесор Intel Core 2 Duo T6670 (2,2GHz).

Тестове на процесора според 3D Mark 2006 CPU

Цена в Ardes.bg

Както става ясно и от гафиката HP ProBook 4310s е чувствително по-добър с двуядрения си Intel Core 2 Duo T6670, но и цената му е с 281лв по-висока. От резултата на Dell Mini 10 се вижда ясно, че Lenovo IdeaPad U350 е в пъти по-производителен от нетбук с мини размери.

Можете да разгледате пъните технически данни или поръчате Lenovo IdeaPad U350 от тук.

Видео представяне на модела:

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време и Ви пожелава весели празници.

Ако статията Ви е харесала, може да гласувате за нея с бутона „свежо“.

Loading Facebook Comments ...