Антивирусна програма – как да изберем подходяща.

antivirus

Всеки ден в интернет мрежата се раждат хиляди зловредни програми, които могат да поразят Вашите файлове, програми, лични данни, дори и финансови средства. Днес е немислимо да използваме компютър без антивирусна програма. Ще разгледаме няколко безплатни приложения и такива с платен годишен лиценз.

Много от Вас вероятно се питат каква е разликата между безплатния и платения антивирусен агент. Free версиите най-често предлагат базова защита от най-честите атаки на зловреден код и нямат допълнителни защити като спам филтри, антифишинг, е-mail скенери и други.

Безплатни антивирусни програми.

Avira AntiVir Personal Edition

Осигурява доста солидна защита против вируси, шпионски софтуер и вреди на администраторско ниво. AntiVir е много „леко“ приложение и не натоварва системата. Нивото на прихващане на зловреден софтуер е доста високо и заема едно от челните места в класацията. Естествено има и някои забележки.

Първо, AntiVir не включва уеб и e-mail сканиране. Това означава, че антивируната програма няма да Ви предупреди, че даден e-mail е заразен преди да го отворите. Все пак не сте напълно беззащитни в подобна ситуация, защото в момента, в който отворите съобщението, AntiVir ще влезе в действие. Друг минус са досадните рекламни съобщения, които Ви подканят да закупите пълната версия. Добре е, че излизат само при ъпдейт. И последният минус е ограниченото време на лиценз т.е. трябва периодично да обновявате лиценза и, но внимавайте да не пропуснете тази стъпка компютърът Ви да остане незащитен.

Изтеглете безплатната версия на Avira AntiVir тук.

Microsoft Security Essentials

Програмата има добро ниво на засичане. Впечатляващата и черта е, че има много ниски нива на фалшиви регистрирания на вирус т.е. рядко бърка чист софтуер със зловреден такъв. Изключително пъргава отново и се справя доста добре с отстраняването на заплахите.

Антивирусната Security Essentials е много подходяща за средностатистическия потребител, защото не се нуждае от сериозна намеса от страна на потребителя, за да си върши работата добре. Автоматично обновява собствения си софтуер и дефинициите за вируси. Не се нуждае от регистрация и няма неприятни рекламни съобщения, но за да я използвате трябва да притежавате лицензирано копие на Windows.

Основните и забележки са бавното сканиране и по-дългото време за поставяне на засечен файл под карантина.

Изтеглете безплатно Microsoft Security Essentials тук.

Avast! Free Antivirus

Avast! е също отлична антивирусна програма, която много от Вас предпочитат. Нивото и на засичане е много високо и е сравнимо с това на AntiVir. Avast предлага и уеб, e-mail, IM (чат програми), P2P (торент клиенти) и мрежови „щитове“. Други нейна интересна черта е сканиране при старт на машината. Софтуера и е оптимизиран и не забавя работата на компютъра.

Изтеглете безплатната версия на Avast! Free Antivirus тук.

AVG Anti-Virus Free Edition

AVG заслужава специално отношение, защото е може би най-популярната антивирусна програма с безплатен профил. Въпреки, че е доста хвалена и известна, имам известни съмнения, че в последно време отстъпва на посочените по-горе антивирусни продукти. AVG нарастна значително по отношение на обема заемани системни ресурси, времето за сканиране също се увеличи, а също така има досадни реклами за ъпгрейд към платената версия AVG Anti-Virus.

Изтеглете безплатната версия на AVG Free тук.

Платени антивирусни продукти:

ESET NOD32 Antivirus

ESET NOD32 Antivirus се справя с вируси, троянски коне, червеи, рекламен софтуер, шпионски програми и фишинг. Включва сканиране на архиви и добър контрол над външните носители (флашки, мултимедийни карти и външни твърди дискове). Интерфейсът е удобен и лесен за използване, работи добре при блокирането на изтичаща, лична информация. Друг плюс са малките размери на ъпдейтващите файлове. Подходяща е за собстеници на лаптоп, защото има автоматичен профил за запазване на батерията.

Като минус може да се отбележи по-високото ниво на заемане на системни ресурси при пълно сканиране. ESET обикновено заема около 35-40MB системна памет, когато не е натоварена.

Закупете лиценз за ESET NOD32 Antivirus тук.

Kaspersky Anti-Virus 2010

Kaspersky ще Ви пази от познати, непознати заплахи и нежелана информация. Освен това антивирусната наблюдава системните действия, които Вашите програми извършват и предотвратява рискови промени в системата. Естествено разполага и с режим „възстановяване на системата“, в случай, че компютъра Ви е пострадал от вируси.

Закупете лиценз за Kaspersky Internet Security 2010 тук.

BitDefender Total Security

Това е пълният пакет, включващ всички функционалности от стандартните антивирусни и антишпионски до екстри като родителски контрол и унищожител на файлове, който не оставя никакви следи от съществувалия някога файл.

Закупете лиценз за BitDefender Total Security 2010 тук.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...