Dell Streak – таблет от бъдещето.

dell-streak

Имам удоволствието да Ви запозная с вече завършения, първи таблет с Android операционна система на марката Dell. Dell Streak (в букв. превод – рязък)  е с матов, карбонов завършек на корпуса и немалък 5-инчов дисплей.

Streak попада в категория таблет PC – новите мобилни устройства за забавление, които най-вероятно ще заместят класа на нетбуците.

Dell Streak дисплей

Dell са заложили на 5-инчов (12.7 cm) LCD дисплей с резолюция (800х480), който много наподобява този на Archos 5, но с една важна разлика – има капацитивен слой, за разлика от Archos. Капацитивният дисплей е нова технология за тъч-екран на мобилно устройство, който не залага на физическия натиск, на ел. проводимостта т.е. не може да бъде управляван от пластмасов стайлус а от пръста Ви. Въпреки, че е по-голям от мобилен телефон, Streak все още може да се побере в стандартен джоб на дънки :) .

Gorilla-защитното стъкло предпазва дисплея от надраскване, но не и гланцирана, черна пластмаса отстрани. Формата на корпуса е удобна – заоблените ръбове на двете тесни страни позволяват устройството да се държи удобно, като PSP.

Освен трите капацитивни бутона (back, menu и home), ще откриете и четири стандартни бутона отгоре на устройството (vol+, vol-, power и camera), а до тях и 3.5мм жак за слушалки.  Въпреки, че това е стандартен жак и може да използвате каквито имате, Dell са включили в комплекта handsfree слушалки с микрофон с добри постижения в ниските честоти.

Таблета Dell Streak има предна и задна камера, като първата е с VGA резолюция и се намира между говорителя и сензора за близост, който изключва дисплея по време на разговор. Задната (главна) камера е с 5MPx сензор, автофокус и LED светкавица. Задният капак на устройството търпи лека критика. Затваря се с леко приплъзване настрани и ако го отворите неволно и не успеете да го затворите за няколко секунди – таблетът се изключва автоматично.

Под въпросния капак се „крият“ сим-слот, карта памет microSD (пристига с 16 GB) и 1530mAh батерия. Тествайки устройството с включен 3G модул, просвирване на mp3 песни, включени Facebook и RSS приложения, браузване в интернет и малко снимки и клипове, открихме че батерията му се справя повече от добре със задачата си. Нужни бяха близо 10 часа докато „изцедим“ и последната капка енергия от таблета :) При по-реалистични условия с по-малко музика и пестеливо използване на Wi-Fi времето за разреждане ще се увеличи до 12 часа можеби.

Като телефон устройството се справя също толкова добре както и батерията му. След 25 минутен разговор Dell Streak не „вдигна температура“ както повечето по-стари смартфони.

Софтуер

Dell са поставили свой скин върху операционната система Android 1.6 OS – иконите на началния екран са поставени в правоъгълна форма със сянка, менюто се спуска отгоре и може да се свие до лента с любими приложения.

Streak пристига с QuickOffice приложение, което не само отваря Microsoft Office документи (.doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt и .pptx), но и служи като добър файлов мениджър, който отваря файлове с асоциираните му продграми.

Браузъра, подхранван от 1GHz-овият процесор Snapdragon, се справя бързо и адекватно с скролиране и zoom из уеб-страниците, но няма вграден flash плейър.

Естествено има Google Maps и на всички е ясно какво представлява това приложение.

Photos&Videos приложението предлага 18 снимки едновременно в галерията, което помага, когато търсете определена снимка. YouTube приложението работи отлично, с единствената забележка, че ако сте пуснали mp3 и отворите YouTube – песента не спира и клипа се просвирва на фона на въпросната mp3-ка.

Какво всъщност е Dell Streak? Въпреки, че е обявен официално като първия таблет на Dell, смятам че устройството все още е много близо до традиционен смартфон излязал малко повече от рамките на стандартните размери, но все още – побиращ се в джоб. Независимо дали това е таблет или смартфон е важно друго – с Dell Streak ще получите забавление и достъп до интернет навсякъде и мога спокойно да претендирам, че това е първото джобно устройство на което можете да браузвате и да гледате видео без неудобствата на прекалено малкия дисплей.

Поръчай Dell Streak от тук.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...