Безжичен рутер вкъщи – какъв да изберем?

безжичен-рутер

Притежанието на безжичен рутер днес вече е не е рядкост. Да се отървеш от кабелите вкъщи и в офиса – това е едно безспорно удобство. Но макар тези устройства да са доста разпространини, все още има хора, които се сблъскват с тях за пръв път и изпитват затруднения при избора, инсталацията и настройката им.

Избор на рутер

При изборът на подходящ за вас рутер (както и при покупка на всяка друга техника) трябва да си давате сметка за две неща – вашият бюджет и за какво и при какви условия ще се използва устройството. Нека дам нагледен пример: ако купувате кола за да зареждате с нея магазин, ще изберете ван, а не кабриолет, нали? Същото е и с устройствата за безжичен достъп.

Тук е времето максимално опростено и грубо да спомена каква е разликата между рутер (router, маршрутизатор) и аксес пойнт (АП, access point, AP, точка за достъп).

  • – АП е подходящо за изграждане на обществени мрежи по хотели, летища, също и за изграждане на връзки точка до точка. Има някои по-специфични режими на употреба (повтаряч) освен простото осигуряване на интернет. Обикновено няма лан портове за жично свързване на компютри.
  • – Съвременният безжичен рутер от друга страна има почти всички функции на АП + възможност за свързване на жични клиенти + значително повече опции и настройки за управление и защита на вътрешната мрежа. Това определено е по-добрият избор за дома и офиса. Освен това в днешно време почти няма ценова разлика между двете, така че горещо ви препоръчвам да си вземете рутер.

Ето и няколко условни категории:

а) Бюджетни решения

Това са рутери като например популярните напоследък Edimax, D-link di-524, (и не дотолкова доказаните като Canyon, Sweex), TP-link и др. Характеризират се с ниска цена (45-75 лева) и съответно доста умерени възможности. Подходящи са за:

  • – сърфиране
  • – покриване на неголеми площи със сигнал (например двустаен панелен апартамент). Често предавателите и антените на някои от тези рутери са малко по-слаби.
  • – НЕ са особено подходящи за голямо натоварване като скорост (например PON Power, Premium), голям брой едновременни връзки (теглене на торенти).
  • – При жичното свързване с рутера поне не сте ограничени от качеството на радиовръзката и самият стандарт. За съжаление, това все още не означава, че ще успеете да достигате същите скорости, както ако директно пъхнете лан кабела на доставчика в компютъра. Лимитиращият фактор в този случай е хардуерът на рутера. С устройствата от нисък и среден клас едва ли ще успеете да постигнете повече от 20-30-40 мегабита. За да се насладите изцяло на скоростта на ПОН 60 например, вероятно ще се наложи да закупите устройство с цена поне 150-200 лева. Проучете добре бъдещата си покупка, за да не съжалявате после.

б) Рутери от среден клас

  • – Рутерите от „среден клас“ са да речем Buffalo whr-hp-g54, linksys wrt54gl (само с нестандартен фърмуер, например Tomato), нови модели като d-link dir-635 и др. Цените им грубо казано започват от 85 лева и достигат до около 150-170 лева.
  • – Подходящи са общо взето за всякаква средностатистическа употреба.

в) Рутери от висок клас

  • – Това са геймърски рутери като например D-link DGL-4300 и Linksys WRT330N, бутикови и дизайнерски изпълнения, флагмански модели на нови серии като d-link dir-855, натъпкани с най-новите технологии. Би трябвало да задоволят и най-претенциозния вкус, на съответната цена.
  • – Рутерите от тази група, както и по-скъпите от предишната, имат няколко други характеристики:
  • – Поддръжка на повече и по-нови стандарти (например N) или мимо технология. Предполагат се подобрен обхват и скорост. Важи казаното в забележката за горната група. Освен това Н стандартът още не е съвсем довършен и в бъдеще може да имате проблеми със съвместимостта.
  • – По-мощен хардуер – това винаги е от полза
  • – Понякога – по-добра антена

Източник: http://forum.spectrumnet.bg/showthread.php?t=380

С това изчерпахме темата за избор на рутер – вижте следващата статия – Как да разположим правилно рутера?

Loading Facebook Comments ...