Няколко трика за удължаване живота на батерията на лаптоп с Windows

trikowe-za-bateriq-na-laptop

Писнало ли ви вече от слабата продължителност на живота на вашия Windows лаптоп? Омръзнало ли ви е само след час-два да се налага да го зареждате отново, защото батерията е почти изтощена? Чудите ли се какво можете да направите, за да съхраните малко по-дълго нейния живот? Ако е така, сте на правилното място.

Нашите съвети и трикове ще ви бъдат от голяма полза и ще ви помогнат да задържите адаптера настрани за повече време.

1.Използвайте настройките на операционната система за план на захранване.

Преди всичко започнете с по-агресивната стъпка за пестене на батерията и персонализирайте плана за захранването. Ако лаптопът ви работи с Windows 7, изберете „Maximum Battery Life“ (Максимален живот на батерията) и нагласете настройките по ваша преценка. Тези настройки ще зададат на системата да регулира яркостта, когато работи само на батерия, както и кога да затъмни дисплея, кога дисплеят да се изключи, и кога компютъра да остане в режим „Sleep”.

2. Advanced power settings

Когато коригирате плана за захранване, кликнете на „Change advanced power settings“ (Промяна на разширените настройки на захранването) и определете период на неактивност, преди системата да изключи твърдия диск. Също така задайте на компютъра да се хибернира, за да може да се изключи, когато не работите на него за по-дълго време. Хибернирането е по-различно от режима „Sleep” – макар че се изключва напълно, хибернирането запазва вашата работа и после, като го включите,  можете да започнете оттам, откъдето сте спрели.

3.Прекъснете активните връзки, които не използвате в момента

Ако не използвате Bluetooth или Wi-Fi, ги изключете. Повечето компютри имат физически бутони или ключови комбинации, които ви позволяват лесно да ги включите и изключите. Ако вашият лаптоп няма бърз бутон, комбинацията от бутона с логото на Windows + буквата X ще ви отвори за секунди Windows Mobility Center.

4.Намаляване на използване на процесора

Изключите автоматичните настройки и програми, за да не задвижва процесора неща, от които нямате нужда. Наистина добра програма за деактивиране на стартирането на програми е AutoRuns за Windows. Можете да ползвате също така MSConfig, която върви в пакет с операционната система. Просто напишете „msconfig.exe“ в лентата за търсене на Windows-а.

Освен това се опитайте да предпазите лаптопа от натрупване на прах във въздушните отвори, за да може процесора да не загрява. Одеалата и възглавниците загряват компютъра, така че му намерете подходящо място, като маса или бюро.

5.Намалете използването на хард диска

Колкото повече твърдия диск на лаптопа трябва да работи, толкова повече енергия той изразходва. Дефрагментирането на твърдия диск ще намали времето, което му е необходимо, за да намерите файловете, а така използването на диска се свежда до минимум.

Ако можете да си го позволите, замислете се над възможността да се снабдите със SSD диск. Такъв диск консумира по-малко енергия, тежи по-малко и ще даде на лаптопа по-добра производителност.

6. Съвети за поддръжка на самата батерия

На всеки два месеца е хубаво да почиствате металните контакти на батерията и лаптопа с памучен тампон и спирт. Това ще спомогне да се предотврати натрупването на мръсотия, засягаща ефективността на батерията.

7.Оптични дискове и  USB портове

Ако имате оптично устройство в лаптопа си, деактивирайте го в Device Manager. Дори, когато в него няма диск, то хаби много енергия. Ако искате да гледате филм на компютъра, направете му копие в твърдия диск, отколкото да го гледате направо от оптичното устройство. Гледането на филми от твърдия диск използва по-малко енергия.

Премахвайте винаги периферните устройства, които не използвате – външни твърди дискове, клавиатура, мишка, флаш памет и т.н.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...