Ултрабуците – машините на 2012

ultrabooks-2012

Какво да очакваме от производителите на компютри през 2012 година? Как ще изглеждат лаптопите на бъдещето?

Новите лаптопи, които предстои да се появяват на пазара през тази година, обещават да бъдат по-тънки, по-леки, по-бързи и с по-издръжлива батерия.

Ultrabooks

Intel регистрира като запазена марка  името „ултрабук“ за нова категория ултрапортативни лаптопи. Лаптоп от такъв висок клас, трябва да е по-тънък от 21 мм, да се възстановява от хибернация за по-малко от 7 секунди, да издържа поне 5 часа без зареждане и да поддържа определени Intel защитни функции в BIOS.

Има няколко ултрабуци, които са известни на обществеността: Acer Aspire S3, Asus Zenbook UX31E, Lenovo IdeaPad U300s и Toshiba Portege Z835. Петият ултрабук – HP Folio 13,  съвсем скоро ще види бял свят. Най-вероятно забелязвате, че известни марки като Dell, Samsung и Sony липсват, но най-вероятно няма да чакате твърде много, за да видите и техните подобни творения.

Категорията ще достигне и по-високо ниво, когато следващото поколение Intel процесори, с кодово име Ivy Bridge, се появи на пазара. Ivy Bridge е съвкупност от голяма мощност и отличнa производителност, а заедно с постоянно падащите цени на твърдите дискове, тези уникално тънки лаптопи ще станат по-достъпни и по-привлекателни за покупка от потребителите.

До края на година нищо чудно да се появят ултрабуци с дисплей, който се върти и се сгъва, за да се превърне в таблет. Акцентът на тъч интерфейсите в Windows 8, заедно с по-тънкият и лек дизайн на ултрабуците, ще превърнат това ново поколение конвертируеми лаптопи в изключително желано устройство.

 

По-добри графики, по-дълъг живот с Ivy Bridge

Второто поколение процесори Intel Core i5 и  i7 в съвременните лаптопи се наричат с името Sandy Bridge. Наследникът на тази платформа ще бъде Ivy Bridge. Ivy Bridge ще бъде със Sandy Bridge структура и със същото ниво на производителност, но Ivy Bridge чиповете ще използват значително по-малко енергия, отколкото техните предшественици Sandy Bridge. Това се превръща в забележително по-дълъг живот на батерията при тънките и леки лаптопи.

Новите интегрирани графики са малко мистериозни, но добрата новина е, че вие можете да очаквате около 50 процента по-добра производителност на 3D игрите. Също така, игри като Minecraft ще работят далеч по-добре.

Все още компанията Intel не е съобщила кога да очакваме Ivy Bridge.

 

А какво ще стане с AMD?

Следващият AMD Fusion процесор, наречен Trinity, ще се появи около средата на 2012 година. Процесорът използва модифицираната версия на новата архитектура Bulldozer на компанията и ще има забележителна мощност.

 

Представянето на Windows 8 ще бъде нещо голямо

Новият начален екран и  metro интерфейсът ще предизвикат искри сред някои от дългогодишните потребители на Windows. Други пък ще се влюбят в новия облик на операционната система. Най-важното е, че операционната система, без съмнение, ще предизвика голям скок в продажбите на PC–та и ще бъде голям маркетингов тласък за Microsoft и неговите партньори.

От това, което сме виждали през последните години, изглежда, че ще бъде грандиозно представяне на Windows 8, от която и да било от предишните версии на операционната система. Затова очаквайте пресищане на пазара на нови лаптопи с Windows 8.

В Windows 8 е отделено голямо внимание на осигуряването на първокласен тъч интерфейс, без жертването на добрата стара клавиатура и мишка. Също така ще поддържа ARM базирани процесори за първо време, затова може дори да види хибридни лаптопи, които работят на пълна мощност с Intel или AMD през повечето време, но предлагат, отделящ се дисплей с ARM процесор за тези случаи, когато имате нужда от по-дълъг живот на батерията и по-добра портативност, вместо клавиатура и тъчпад.

Ултрабуците ще предизвикат революция в произвеждането на преносими компютри и ще направят един огромен скок в бъдещето.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...