Как да сме „социални“ в онлайн мрежата и без Facebook?

Как да сме социални в онлайн мрежата

Тук ще ви представим няколко алтернативни услуги, които да използвате, за да ви помогнат да продължите да бъдете „социални“ в онлайн пространството и без използването на Facebook.

В наши дни, почти не съществува човек, който да няма профил във Facebook, но повечето от нас знаят, че освен много плюсове, социалната мрежа понякога може да предизвика и някои проблеми. Истината е, че в повечето случаи потребителите споделят твърде много лична информация за себе си, а това е възможно да им причини доста неприятности. Други пък стават толкова зависими от този сайт, че буквално са готови да се лишат от  истинските удоволствия в живота, за да бъдат „в час“ с дейността на приятелите си в мрежата.

Ако сте решили да ограничите достъпа си до Facebook за щастие има няколко лесни начини да  заместите доста от най-полезните функции на Facebook,  така че да можете да оставите социалната мрежа без да се лишите напълно от онова, което най-много харесвате в нея.

Прехвърляне на информация от Facebook

В случай, че желаете да изтриете профила си в социалната мрежа, но не искате да загубите цялата си информация от там (снимки, видео, коментари), можете да свалите копие от нея на компютъра си доста лесно.

Просто отидете в настройките на профила и ще видите надписа „Изтегляне на копие от данните ви във Facebook“. След това просто следвайте указаните стъпки. Ще  получите имейл след няколко часа, когато архивът  е готов.

В общото меню ще намерите и опция да свалите копие на всички неща, които сте споделяли в мрежата.

Няколко мобилни приложения (като SmartSync за iOS или AddressBook за Android) ще ви помогнат да извлечете данните на приятелите си във Facebook и автоматично ще ги добави към контактите в телефона ви.

Друг трик да копирате данните на приятелите си е една от най-използваните и ценени функции, а именно услугата за напомняния за рождени дни. Отидете до страницата със събития в социалната мрежа и кликнете върху иконата с лупа. Изберете „рождени дни“, щракнете върху лупата отново и избере „Export Birthdays“, за да копирате бързо и лесно рождените дни на приятелите си.

Въпреки това, Facebook предлага твърде много информация за вас и приятелите ви, от която едва ли ще се нуждаете. Това, което да направите в случая е да изберете онова, което ви е най-необходимо и да изтриете непотребното.

Организиране на събитията

Facebook е един от най-страхотните начини за организиране на различни събития, мероприятия и партита, затова и доста хора не се разделят със сайта поради тази причина. Преди беше сигурно, че потребителите ще проверят какво е събитието, но с увеличаването на спам събитията, доста от хората просто игнорират Facebook  поканите.

Ако искате да поканите гости на събитие, организирано от вас, без да използвате социалната мрежа, можете да се възползвате от други услуги като Evite и Eventbrite, които са безплатни и работят доста добре. Някои от потребителите са верни фенове на Doodle – една изчистена и улеснена програмка, където е изключително бързо и лесно да се създаде събитие. Просто въвеждате неговото име и дата и Doodle ви предоставя линк, който да изпратите на приятелите си по имейла.

Doodle също предлага убийствена функция, която Facebook не притежава– участниците  могат да изберат начало на събитието от списък на възможни дати, добавени от домакина. Тази допълнителна екстра спестява време и елиминира дразнещите ъпдейти във Facebook, когато се опитвате да координарате най-подходящата дата за мероприятието.

Преместване на вашите снимки

Ако свалите информацията си от социалната мрежа, както обяснихме по-нагоре, този архив ще включва снимки или видео, качени във Facebook. За да започнете да ги споделяте отново онлайн, можете да ги прехвърлите в Picasa.

За съжаление, от Facebook няма как да прехвърлите снимки и видео файлове директно на друга хостинг услуга. Най-лесният начин да преместите снимки в Picasa е да свалите Move Your Photos – разширение за Chrome, което веднъж инсталирано, ще ви покаже миниатюри на всички ваши снимки. По този начин лесно можете да ги подредите и трансферите тези, които искате. Ако желаете да прехвърлите снимките си до сайтове като Flickr,  се налага първо да изтеглите снимките на компютъра и след това да ги качите във Flickr.

Живот без  Facebook означава да сте и далеч от FarmVille и други зарибяващи приложения, които ви карат с часове да не мърдате от компютъра. Това съответно е причина да стоите и по цял ден във Facebook и да не се откъсвате за дълго от него. Ако сте силно пристрастен към социалните игри,  проверете някои от игрите на Google. Така ще пренасочите вниманието си в друга посока.

Това бяха накратко някои от услугите, с които да продължите да бъдете социални в онлайн обществото, без да се налага да се пристрастявате към Facebook и да прекалявате с „употребата“ на този сайт .

Loading Facebook Comments ...