Как да създадете собствен рингтон за iPhone/Android смартфон?

Как да създадете собствен рингтон за iPhone/Android смартфон?

Когато iOS5 бе представен за първи път на WWDC през юни 2011 г., много притежатели на iPhone имаха възможност да се възползват от новите и подобрени функции на операционната система, особено що се отнася до нотификационната система и iMessage. От друга страна, имаше и потребители, които бяха впечатлени от една малка, но съществена характеристика, а именно възможността за задаване на потребителски тонове за сигнализиране.

iOS5 позволява на потребителите сами да избират звука, който да им съобщава, че получават нов имейл, текстово съобщение или други уведомления, като е истинско предизвикателство за собствениците да намерят и инсталират желаните рингтонове.

 

Създаване на личен рингтон

Първата стъпка към този процес е да намерите звуков файл, който бихте искали да използвате като сигнал. Запомнете, че ако изберете  примерно тон с продължителност 10 секунди за  ваше текстово съобщение, ще го чувате доста често отново и отново и е доста вероятно да ви омръзне бързо.

Начинът за създаване на рингтон може да се различава при Mac OS X и Windows, но за да улесним максимално нещата, ще ви покажем метод, който може да се използва и при двете операционни системи.

Втората стъпка е да редактирате избрания звуков файл до подходящата дължина, а това може да се направи с програми като GarageBand или Audacity.

Най-добре е тоновете за сигнализиране да са между 2 и 6 секунди. Трябва да са във формат mp3 или  wav.

Отворете iTunes и прехвърлете тона, отивайки на File > Add File to Library.

Като алтернативен метод, просто плъзнете звуковия файл към библиотеката на iTunes. Когато е прехвърлен там, натиснете десен бутон върху файла и изберете “Create AAC Version“. По този начин ще създадете копие в AAC формат, което е необходимо, за да направите потребителски рингтон.

Конвертирайки файла в AAC формат ще създадете .m4a файл, като това е още една крачка към крайната ни цел.

Когато конвертирането е приключило ще чуете звуков сигнал. Натиснете с десен бутон върху новата AAC версия на мелодията и избирате “Show in Finder/Show in Windows Explorer“. Новият сигнал ще се появи точно над оригналния файл.

Ще се отвори прозорец, където ще се намира най-новият файл. Следващата стъпка е да промените разширението от .m4a на .m4r,  като кликнете с десен бутон върху файла и изберете „Преименувай“. Накрая кликвате два пъти върху новия .m4r файл и мелодията автоматично ще се добави към колекцията с тонове на iTunes.

 

Добавяне на звука към iPhone

Сега трябва да синхронизирате iTunes с вашия смартфон. Започнете като изберете устройството си от страничния панел за навигация и кликнете върху опцията „Tones“ в горното меню. Имате възможност да синхронирате всичките или само определени мелодии. Изберете едно от двете и после просто синхронизирайте,  както обикновено телефона  с приложението.

*Ще се наложи да синхронизирате телефона си всеки път, когато добавяте или премахвате рингтон.

 

Настройване на тонове за сигнализиране на вашия iPhone

Крайната стъпка след всичко гореописано е да настроите рингтоновете. Отидете в менюто „Настройки“, после „Звуци“ и оттам имате възможност да промените сигналните тонове за :

  • SMS
  • ново гласово съобщение
  • нов имейл
  • изпращане на имейл
  • туит
  • напомняния в календара.

Натиснете някоя от опциите и ще се покаже пълния списък с налични тонове. След това, просто задайте желания тон и сте готови за действие!

За да можем да бъдем максимално полезни, ще ви покажем как може да създадете собствен рингтон и на вашето Android устройство.

Създаване на потребителски мелодии на Android

За да създате собствени мелодии за устройството си, трябва да инсталирате RingDroid. Ако вече имате рингтон, който само искате да инсталирате, чувствайте се свободни да продължите със следващата стъпка.

RingDroid ще ви представи списък със звукови файлове. Изберете едно и изрежете част от него. Това е доста лесно – просто движете левият и десен плъзгач. След това можете да дадете име на файла и да го настроите като сигнал на звънене при входящи обаждания, аларми или други известия.

 

В случай, че искате да изтриете мелодия, която сте направили, просто натиснете Delete. Ако имате твърде много аудио файлове на устройството си, използвайте функцията за търсене, за да намерите това, което искате.

Ако желаете да запишете гласи си, приложението може да направи и това за вас.

 

Инсталиране на рингтонове

Когато имате рингтон, който се намира на компютъра и искате да използвате именно него, трябва да го преместите на телефона си, a този процес е изключително лесен.

Свържете телефона с компютъра и отидете до папката media. Вътре може да видите папка audiо, а ако няма такава, трябва да създадете. След това създайте папка ringtones, за да се получи следното: media/audio/ringtones. Сега можете да преместите желания файл в папката ringtones. Когато зададете дадена мелодия като рингтон, тя автоматично ще се добави към целия ви списък с рингтонове.

Накратко това бе целият процес по създаване и установяване на персонализирани рингтонове за вашето устройство. Можете да го направите винаги, когато пожелаете, като по този начин ще разнообразите колекцията си от звукови файлове в телефона си. Определено, не е лоша идея да опитате и вие, със сигурност ще се забавлявате много!

 

Loading Facebook Comments ...