LG G5 и HTC 10 – два флагмански модела, блестящи по свой собствен начин

1462634433-12823-HTC-10-vs-LG-G5-Who-Reigns-Supreme

Новите флагмански модели в продуктовите линии на LG и HTC видимо са ориентирани към потребителите, търсещи модерен смартфон от висок клас, но странящи от превърналия се в клише избор на апарат от брандовете iPhone или Galaxy. В този ред на мисли и LG G5, и HTC 10 предлагат неустоима комбинация от върхови характеристики и набор от уникални опции, гарантиращи ултимативно Android преживяване. Но докато G5 е предназначен за хората, търсещи повече оригиналност и уникално излъчване, HTC са избрали по-традиционен подход, надграждайки върху вече солидната база на миналогодишния си One M9 флагман.


ДИЗАЙН

 

LG-G5
Основните различия между двата модела се заключават именно в коренно различния подход към проектиране корпусите им. HTC са подходили консервативно – толкова консервативно всъщност, че погледнат от разстояние, лесно можете да сбъркате новия 10 с топ модела им отпреди 2 години – One M8. LG пък са постъпили точно обратното и с G5 изоставят напълно линията, възприета с G3 и G4, хвърляйки се смело в неизвестните води на революционно нова концепция, която не прилича на нищо, което сте виждали до момента на пазара. Всъщност корекция – за подобен сорт „модулен“ дизайн се говори отдавна – Google дори няколко пъти показаха ранни концепти, резултат от мащабния Project Ara. Но LG отиват една стъпка по-напред и предлагат серийно произвеждан модел, използващ подобна конструкция, позволяваща свободно добавяне и разширяване на телефона с различни модули. Компанията ги нарича LG G5 Friends и най-интересните от тях включват камера, способна да заснема 360-градусови панорами, специален грип, добавящ физически бутони за увеличение (zoom), автофокус и допълнителна батерия, както и очила за виртуална реалност. Разбира се, всички тези модули се предлагат отделно от телефона и ако желаете да използвате някой от тях, ще трябва да ги закупите допълнително.

 

hero-banner-1600x800_G5-Friends
Повечето от LG G5 Friends аксесоарите използват за свързване специалния Magic Slot на телефона – гнездото, в което се включва батерията му, която за разлика от повечето модерни флагмани (в това число и HTC 10) не е вградена, а подвижна. Подобно дизайнерско решение, разбира се, е нож с две остриета – от една страна, позволява значително по-голяма гъвкавост на използване, в това число и с вече споменатите Friends аксесоари. От друга, прави корпуса по-уязвим заради подвижната сглобка, която може да се огъне, ако, да речем, имате навика да носите телефона в тесния заден джоб на джинсите си.
В това отношение HTC 10 предлага повече здравина и надеждност – всъщност в YouTube ще намерите редица тестове за огъване, които демонстрират удивителната устойчивост на този телефон, чийто корпус не се огъва дори при прилагане на значителна сила.
Като изключим тези специфики на дизайна, и двата телефона предлагат изключително високо качество на изработка – изцяло метални корпуси, дисплей, защитен с покритие от закалено стъкло от най-нова генерация (Gorilla Glass 4), но за съжаление без прахо- и водоустойчивите характеристики на новия Samsung Galaxy S7.
ХАРДУЕР

 

HTC.0.0
И двата апарата са екипирани с мобилни платформи от последно поколение – Qualcomm Snapdragon 820 в комбинация с 4 GB оперативна памет и 32 GB локално пространство за съхранение на данни. HTC предлагат и 64 GB версия на техния модел, но и двата телефона разполагат с microSD слот за разширение на вградената памет, позволяващ увеличаването й до 200 GB с помощта на флаш карти.
Моделите предлагат още висококачествени дисплеи съответно със Super LCD (HTC 10) и IPS (LG G5) матрици, осигуряващи отлично цветопредаване и широки зрителни ъгли. Резолюцията на екраните и на двата телефона е идентична – QHD (1440 х 2560 пиксела), а разликите в пикселната плътност са минимални заради пренебрежимото различие в диагоналите на двата панела – 5.2 инча при HTC 10 и 5.3 инча при LG G5.

 

gsmarena_003
Разбира се, и двата модела предлагат поддръжка за всички най-модерни стандарти за безжична комуникация, в това число Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, LTE Cat9, Bluetooth v4.2, NFC. На този фронт G5 има леко преимущество, тъй като освен това разполага и с инфрачервен порт, благодарение на който ще можете да управлявате с телефона си различни домашни устройства – телевизори, климатици, мултимедийни плейъри.

ФУНКЦИОНАЛНОСТ

 

160412-htc-10-official-announcement-3
И двата телефона предлагат вграден сензор за пръстови отпечатъци – задължителна екстра на всеки смартфон от висок клас напоследък. При HTC 10 той е разположен в предната част и освен това изпълнява ролята и на физически Home бутон. За G5 LG са заложили на по-нетрадиционната позиция на гърба на телефона непосредствено под обектива на камерата. И двата подхода имат плюсове и минуси. Сензорът отпред на HTC 10 e по-лесен за използване, когато не държите телефона в ръката си. Датчикът на LG G5 пък позволява лесно отключване с една ръка.
И двата телефона работят под управлението на най-новата версия на Android 6.0.1 (Marshmallow), но със съответните фирмени модификации – HTC Sense UI и LG Optimus UX 5.0 UI. Като всяка версия, различна от стоковия Android, всеки от тези два потребителски интерфейса си има положителни и отрицателни страни.

 

LG-G5-Lifestyle

 

Плюсовете им са свързани с редица допълнителни опции, които липсват в чистата, немодифицирана версия на операционната система. Минусите са екстра приложенията, които идват предварително инсталирани с телефона и обикновено не могат да се премахнат. Освен това, за да се сдобиете с нова версия на операционната система, ще трябва да изчакате компанията производител да разработи и пусне съответната модификация, базирана на нея, докато хората, притежаващи устройства, използващи стоков Android, ще я получат веднага.
КАМЕРА

 

lg-g5-first-look-aa-22
Всеки от двата модела разполага с меко казано, висококачествени предна и задна камера, способни да ви предложат страхотно качество както на статичните фотографии, така и на видео заснемане. Различията между HTC 10 и LG G5 са основно функционални и макар и двата телефона да се представят блестящо, всеки от тях предлага уникални опции, които ще допаднат на различни групи потребители. Задната камера на G5 например се справя по-добре в условия с ниска осветеност и предлага малко по-бърз и точен автофокус. HTC 10 пък разполага с предна камера, екипирана с функция за оптична стабилизация на изображението – отлична екстра за всички любители на селфи фотографията. И двата телефона предлагат опция за заснемане на видео с ултрависока резолюция (4K) и скорост от 30 кадъра в секунда.
ЗВУК

 

160412-htc-10-official-announcement-5
През годините HTC хвърлиха много и целенасочени усилия, за да подобрят качеството на аудио възпроизвеждане в своите флагмански телефони и средствата, инвестирани в технологии от този клас, продължават да им се отплащат щедро. Макар да звучи една идея по-слабо от вградените говорители на G5, BoomSound аудио системата на HTC 10 предлага страхотно качество, с наситен и плътен бас, високи тонове без изкривявания и отлично балансирани средни честоти. Това особено добре личи, когато използвате телефона в комбинация с качествени слушалки.
Което, разбира се, не означава, че G5 се представя зле на аудио фронта, но откровено казано, за да получите максималното, на което е способен този телефон, вероятно ще трябва да добавите към него един от верните му “LG приятели“ – модула Hi-Fi Plus with B&O Play. Това е аксесоар, включващ 32-битов цифрово-аналогов преобразувател (DAC) и допълнителен усилвател. Hi-Fi Plus наистина сериозно подобрява качеството на аудио възпроизвеждане, но в същото време означава и допълнителен разход за покупка.

БАТЕРИЯ

 

IkpArxi8
И отново двата модела завършват със своеобразен фотофиниш по отношение на този аспект от характеристиките си. От една страна HTC 10 разполага с малко по-голям акумулатор – 3000 mAh срещу 2800 mAh за LG G5. Съответно HTC 10 има леко преимущество по отношение времето за автономна работа – телефонът осигурява до 27 часа време за разговори в 3G мрежа срещу 20 часа за G5. В същото време моделът на LG предлага възможност за бърза замяна на батерията, докато при HTC 10 тя е вградена. И двата телефона предлагат опция за бързо зареждане, но практическите тестове показват леко преимущество на G5 в това отношение.
ЦЕНА

 

LG-G5-vs-HTC-10-cam-AH
Обективно погледнато, HTC 10 e малко по-скъпият от двата телефона, но за сметка на това предлага пълен пакет от функции, здрав и надежден корпус, малко по-голяма батерия, оптично стабилизирана предна камера и отлично качество на звука.
LG G5 е малко по-евтин, но за да получите максималното от него, вероятно ще трябва да обмислите покупката на един или повече допълнителни модули (G5 Friends). Успоредно с това модулната конструкция на корпуса му го прави една идея по-уязвим на физическа повреда.
Кой от двата модела ще предпочетете, в крайна сметка зависи най-вече и основно от личните ви предпочитания и интереси.
На който и от тях да се спрете обаче, нито HTC 10, нито LG G5 ще ви разочарова – напротив. И HTC, и LG са се постарали да предложат отлични, модерни и качествени мобилни устройства от най-висок клас, всяко от които е блестящо само по-себе си. Просто е блестящо по свой собствен, уникален начин.

Loading Facebook Comments ...