Батерията на лаптопа и как да извлечем максимума от нея

Един от ключовите компоненти на всеки лаптоп е батерията му. Именно тя осигурява подвижност на устройството — възможността да го пренасяме дори на места, отдалечени от всякакъв електрически контакт. Ето защо е важно да знаем как да избираме преносимия компютър според мобилността му. А също — лесните способи за насърчаване на дълголетието на неговия „акумулатор“.

Какви са видовете

• Никел метал-хидридни (NiMh)
Тези батерии са наследникът на онези от тип Ni-Cad (Nickel-Cadmium), които бяха извънредно токсични за околната среда, особено ако се изхвърлят неправилно и на грешни места. Те са с достъпна цена и се отличават с бавни темпове на разреждане. Смятат се за „морално остарели“ и много рядко се използват в преносимите компютри. Причината е, че се изтощават сами с около 3%  на денонощие.

• Литиево-йонни (Li-Ion)
Зареждат се много бързо до 80% от капацитета си, след което специален датчик прецизно контролира останалите проценти заряд, за да бъде хем оптимален, хем да не е прекомерен и съответно опасен както за устройството, така и за потребителя. Разреждат се сами до три пъти по-бавно от алтернативите NiMh — само 10-15% за цял месец.

Всичко това ги прави най-предпочитания тип за съвременните лаптопи, но и за много други сегменти от електрониката.

• Литиево-полимерни (LiPo)
В известен смисъл са наследник на Li-Ion батериите. Използват се и в преносими компютри, но предимно в най-малката потребителска електроника — смартфони, таблети, гривни и часовници. Имат си и минуси, най-големият от които е опасността да експлодират при неправилно зареждане или при късо съединение.

Всички типове губят по малко от потенциала си с всяко следващо презареждане.

Как да разпознаваме капацитета

Той се измерва в милиампер-час (mAh) или ват-час (Wh). Стойностите на mAh при лаптопите обикновено са четирицифрено число, например 4460 mAh. Колкото по-голямо е това число, толкова по-дълго време машината ви ще може да работи автономно — само на батерия.

Как можете да изчислите mAh, ако параметрите са дадени във ват-часове?

Например, имате модел с 47Wh и 10.8V (волта):

Добавяте три нули след числото за Wh, за да получите стойността в миливат-час (mWh). В случая това е 47000;

Разделяте mWh (47000) на волтажа (10.8V) и получавате търсените ~4350 mAh.

Какво ни казват „клетките“

Батериите имат клетки (cells), вариращи от 1 до 9. Макар да има изключения, като цяло, колкото повече са те, толкова по-голям е капацитетът. По-дълъг е и животът преди амортизацията, понеже устройството ще може да се презарежда повече пъти в продължение на години, преди да се отчете спад във възможностите му.

Факторите, които влияят върху живота и капацитета на батерията са много, но, да речем, една 9-клетъчна има двойно по-дълъг експлоатационен срок от 6-клетъчните. Многоклетъчните се управляват по-добре и от софтуера.

Верни ли са „часовете“ в спецификациите?

Производителите на лаптопи дават ориентировъчен срок за автономията им. Отдавна е известно, че това е реално време, при което устройството може да работи на заряд, но при абсолютно минимално натоварване. Тоест не ни върши никаква значима работа. Или с други думи, дори само да сърфираме в интернет, можете да извадите няколко часа от „преувеличените“ часове в техническите характеристики.

Все пак има различни начини действително да удължите автономната дейност на преносимия си компютър:

Най-простото решение е да се доверите на режима Power Saver, предлаган от операционната ви система. В момента, в който го изберете, ще се направят всички необходими настройки.

При всички „икономични режими“ се намалява яркостта на екрана до около 50%. Под Windows (Control Panel > Display Settings) можете да правите допълнителни корекции според конкретните ви потребности в даден момент. Имайте предвид, че най-често дисплеят е водещият изтощител на батерията.

Една заредена докрай батерия, която работи продължително при температура над 25°С, може трайно да загуби близо 20% от капацитета си.1 Старайте се лаптопът винаги да е добре охладен и вентилационните му отвори да са чисти.

Дефрагментираните твърди дискове се нуждаят от по-малко енергия, за да четат и записват файлове.

Ако в оптичното устройство е поставен CD или DVD, това ще изразходва „соковете“ на батерията, независимо дали четете нещо от него.

Използвайте Task Manager,2 за да преустановите всички излишни софтуерни процеси.

Чрез Device Manager можете временно да изключите неупотребявания хардуер: USB и други портове, Bluetooth и/или Wi-Fi модул.3

Литиево-йонните батерии на модерните преносими РС може да не се вадят, докато използвате машината при захранване от контакт. Причината е, че те си имат сензор, който ги пази от свръхзареждане, а освен това би се изгубила функционалността им на UPS (акумулатор) при спиране на тока.

[rule style=“rule-thick“ ]

  1. Екстремно ниските (отрицателни) температури също драстично смъкват заряда, макар и временно. []
  2. Включва се с команда Ctrl+Alt+Del. []
  3. В някои модели лаптопи и ултрабуци има хардуерен бутон за изключването на тези модули и подсветката на клавиатурата, ако е налична. []
Loading Facebook Comments ...