Как да свържем телевизор с преносим или настолен компютър

Ако си задавате този въпрос в наши дни, това може би означава, че едва наскоро сте си купили телевизор или компютър. Това значително улеснява инструкциите ни, защото всички такива модерни устройства, както и произведените в последните пет-шест години, имат необходимите портове за бърза и удобна взаимна свързаност. Но дори вашият случай да не е такъв, накрая ще дадем алтернативи.

Най-елементарният начин за връзка на лаптоп или настолен РС с телевизор е посредством HDMI интерфейса. Самите HDMI кабели са достъпни и осигуряват високо качество на картината. Нещо повече — те осъществяват преноса както на видеото, така и на звука.

Инструкции в 3 стъпки

1. Изключете и телевизора, и компютъра. Това е силно препоръчително, преди да включите HDMI кабела към тях. В противен случай рискувате тези интерфейси да изгорят, особено от страната на телевизора.

Ако свързвате кабела, докато устройството работи, може да изгори не само един от портовете, но и тези в съседство, понеже са на един общ хъб.

2. Свържете едната страна на кабела към HDMI порта на лаптопа или в аналогичния, намиращ се на графичната карта на настолния компютър. Няма значение дали ще го включите първо в приемника (телевизора) или в източника на сигнала (PC).

Днес е практически невъзможно да попаднете на лаптоп без такъв интерфейс.

3. Вече можете да пуснете телевизора. Ако той разполага с няколко HDMI порта, от менюто му трябва да изберете номера на този, към който е свързан компютърът. В нашия случай това е HDMI 2.

Менюто може да изглежда различно на вашия телевизор, тъй като това зависи от марката или конкретния модел.

В общи линии това е всичко, което се очаква от вас. Сега вече можете да изгледате набелязания сериал, филм или друго съдържание на големия екран.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Допълнителна информация
[/panel-header]
[panel-content]
Обикновено лаптопите автоматично приоретизират подаването на сигнал през HDMI интерфейса, когато в него се намира кабел. Ако това все пак не се случи, отидете в менюто Display > Adjust Resolution на Windows и от предложенията за дисплей изберете TV.
[/panel-content]
[/panel]

Алтернативата VGA

Макар да е малко вероятно, е възможно да нямате HDMI порт на телевизора си. В такъв случай потърсете VGA интерфейс на лаптопа си. Със сигурност разполагате с такъв на настолния компютър. Важно е да знаете обаче, че през VGA кабел преминава само сигналът за видеото.

VGA портът изглежда така.

За да възпроизвеждате и звук, се налага да използвате отделен кабел. От едната страна го свързвате в изхода за слушалки на лаптопа. А от другата страна — в буксата Audio In на телевизора или към външни говорители.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Допълнителна информация
[/panel-header]
[panel-content]
При свързването на компютъра с телевизор посредством VGA интерфейс не е необходимо устройствата да са изключени. Даже е препоръчително и двете да са активни.
[/panel-content]
[/panel]

Wi-Di и USB памети

Модерните телевизори идват с Wi-Fi модул, което им позволява безжично да се свързват с домашната мрежа. Оттам те биха могли да възпроизвеждат най-популярните и дори някои редки мултимедийни формати: видео, музика и снимки. За плейбек на материали от лаптопа обаче се нуждаете от активна Intel Wi-Di свързаност. Тя се активира от съответната програма на компютъра ви и задължително трябва да се поддържа от телевизора ви. Например, при моделите на Samsung се нарича Screen Mirroring.

Ако това ви се струва сложно, просто запишете на флашка или външен харддиск файловете, които искате да възпроизвеждате на голям екран, след което свържете устройството с някой от USB портовете на телевизора ви. Разгледайте потребителската електроника в Ardes.bg и при необходимост се консултирайте със специалистите ни, които ще ви помогнат да изберете най-доброто за вас.

Loading Facebook Comments ...