Meizu M3s – малкият метален войник!

От няколко години насам китайските производители на смартфони започнаха доста усилено да изнасят своите продукти към европейския пазар. Ако в началото имаше съмнения относно качеството на техните продукти, то в момента ситуацията не е такава – с времето източните компании доказаха, че могат да се конкурират със световно известните гиганти по параметри и сглобка, а цената на техните телефони успява да е на едно доста атрактивно ниво.

Миналата година от Meizu представиха M3s – страхотен апарат, позициониран в бюджетния ценови клас, екипиран с бърз осемядрен процесор, задоволително количество RAM памет, 4G връзка и 2 СИМ карти. В следващите няколко реда ще разберем дали можем да очакваме този модел да се превърне в най-продавания за компанията.

 

Основни параметри

  • Дисплей: 5.0″ (12.7cm) HD (1280×720) IPS капацитивен мултитъч с LED подсветка;
  • Процесор: Осемядрен MediaTek MT6750 (4 x 1.5 GHz Cortex-A53 и 4 x 1.0 GHz Cortex-A53);
  • Видео карта: Mali-T860 MP2;
  • РАМ памет: 3 GB;
  • Вградена памет: 32 GB;
  • Камера: 13MP сензор, f/2.2, автофокус и двойна LED светкавица;
  • Интерфейси: micro USB 2.0, 3.5mm аудио изход;
  • Безжични комуникации: WiFi 802.11 a/b/g/n (2,4 GHz и 5 GHz), GPS с A-GPS поддръжка, Bluetooth 4.0;
  • Батерия: 3020 mAh;
  • Тегло: 153 грама.

Дизайн на M3s

Дизайнът на устройството е прост и изчистен – едносегментен метален заден панел с две сребристи линии в горната и долната част (предназначени за антени). Отпред можем да различим “изкривеното” предпазно стъкло, което покрива матрицата. Под него се намира сензора за разпознаване по пръстов отпечатък, който същевременно е и хардуерен бутон. Интересен факт в случая е, че този сензор може да изпълнява различни функции според това как се приплъзва пръста по него – примерно ако плъзнете ръка от дясно на ляво ще се върнете назад с една позиция (функцията, която по принцип се изпълнява от бутон Back).

В дясната странична лайстна са интегрирани контролите за звука, както и бутонът за заключване/изключване на телефона. От лявата страна е позициониран слотът за СИМ и карти с памет. В горния ръб се намира стандартният 3.5 мм жак за слушалки с микрофон, а отдолу – micro USB 2.0, говорителят и микрофона.

Дисплей

Използваната матрица в тестовата бройка е с резолюция HD (1280×720 пиксела) и е от тип IPS – гаранция за ярки и наситени цветове, без значение от какви ъгли го гледате. Контрастът 1000:1 и яркостта от 380 cd/m2 са повече от впечатляващи за този ценови клас. Благодарение на тези показатели, при използване на смартфона под директна слънчева светлина всичко, което се изобразява, ще бъде напълно видимо.

 

Свързване и комуникация

Апаратът разполага със стандартни портове за свързване – micro USB 2.0 с максимални скорости до около 60 MB/s и 3.5 мм жак.

Безжичната комуникация е реализирана посредством стандарта 802.11 b/g/n, като има възможност да оперира на две честоти – 2.4GHz и 5GHz. Разликата между двете е в обхвата и скоростта – първата предлага по-широк обхват със средни скорости, докато втората предлага високи скорости за пренос на данни в по-тесен обхват. Това се потвърждава и от тестовете, които можете да разгледате по-надолу.

 

Камера

Моделът разполага с единичен 13MP сензор с бленда f/2.2. Под него е разположена двойната LED светкавица. Качеството на снимане е изключително високо, когато има наличие на естествена светлина. При затъмнени сцени се наблюдава обичайното количество шум в снимката, което е нормално за този сегмент. Предната камера е с резолюция от 5MP и предлага доста добри възможности за правене на селфита.

Производителност при изпълнение на задачи

Смартфонът, който тестваме днес, работи под управлението на Android 5.1 с добавен от Meizu графичен интерфейс Flyme UI. Приложенията, които ще използваме за определяне бързодействието, са същите от ревюто за HUAWEI Honor 8. Ето и какви резултати постигна M3s:

  • AnTuTu Benchmark v6.2.7 – Тестът се фокусира върху натоварване на процесора, видео картата и RAM паметта. Постигнатият резултат е сравнително нисък – 39269 точки, което означава, че няма да може да се играят комфортно най-новите и тежки игри;

 

 

  • Geekbench 4 – Това приложение тества скоростта, с която процесорът може да се справя с различни математически задачи в еднопоточен и многопоточен режим на инструкции. Тук резултатът е 2134 точки, което е еквивалентно на LG Nexus 5X и Xiaomi Mi 4c;

 

 

  • 3DMark Android v1.6.3439 – Тук апаратът успя да запише 255 точки, което отново е нисък резултат и не позволява комфортната работа с тежки графични приложения;

 

 

  • PCMark Android v2.0.3706 – Meizu M3s постигна резултат от 2660 пункта, което му отрежда класиране в средата на таблицата, т.е. ще можете да извършвате вашите всекидневни задачи като търсене из интернет, снимане и редактиране на снимки и видео клипове без забавяния в скоростта на работа;

 

 

  • Disk Speed Test v1.0.1 – Скоростите при работа с данни във вътрешната памет са изключително високи – 183 MB/s при четене и 80 MB/s при запис;

 

  • WiFi Speed Test – За провеждането на замерванията използваме TP-Link WDR-4300 рутер, разположен по диагонал зад 2 стени. Последователно стартираме тестове в две честоти – 2.4GHz и 5GHz. Данните се предават чрез стандарт 802.11n. Получените резултати са както следва:
    • При 2.4GHz – 13.7 MBit/s сваляне и 3.9 MBit/s изпращане;
    • При 5GHz – 7.8 MBit/s сваляне и 7.4 MBit/s изпращане;

 

 

  • A1 SD Bench – Както и при предишното приложение тук имаме почти еднакви скорости на запис, съответно 78 MB/s. От друга страна скоростта на четене е доста по-ниска – само 128 MB/s. Това е напълно възможно, тъй като зависи от броя прочетени файлове и тяхната големина. RAM паметта може да копира данни вътре в себе си с 5119 MB/s;

 

 

Живот на батерията

Практическите тестове за издържливостта на “акумулатора” показаха един много добър резултат – 7 часа и 44 минути непрестанна работа. Съвсем реално е да кажем, че времето за автономна работа преди да се наложи изключване на апарата поради липса на ток е около 9 часа и половина.

 

 

Заключение

Meizu M3s е едно обикновено устройство с качествено изработен корпус от метален заден панел и 2.5D извито стъкло отпред. От гледна точка на параметрите тук откриваме среден клас хардуер – осемядрен процесор в стил big.LITTLE (четири бързи ядра, комбинирани с четири енергоефективни), 3GB RAM памет (при нашата тестова бройка), 13MP камера с много добро качество на снимане и HD IPS дисплей. Има едно нещо, което отличава телефона от всички останали конкуренти – цената. А тя е повече от атрактивна! Благодарение на този голям плюс, смартфонът вече се превръща в неустоимо предложение, подходящо за всеки потребител.

Нашите оферти за Meizu M3s можете да разгледате в сайта ни: Ardes.bg

Loading Facebook Comments ...