Acer Aspire VX 15 – малкият брат на големия Predator!

През последните няколко години гейминг индустрията започна да завладява голяма част от пазара за лаптопи и всички производители разбраха, че трябва да обособят собствени серии, които да покриват специфичните изисквания на играчите. И докато във високия ценови клас това е лесно постижимо, то при бюджетно ориентираните модели не е точно така – “орязването” на възможностите на един геймърски преносим компютър трябва да е изключително премислено, за да не се изгуби целевата група. Явно от Acer са имали това в предвид, когато са създавали Aspire VX моделите – вижте защо в следващите няколко абзаца!

Основни параметри

  • Процесор: Intel Core i7-7700HQ (2.80 GHz – 3.80 GHz, 6MB Cache);
  • Видео карта: NVIDIA GeForce GTX 1050 – 4GB GDDR5;
  • РАМ памет: 8GB DDR4;
  • Дисплей: 15,6” FullHD (1920×1080) Acer ComfyView матов дисплей;
  • Твърд диск: 1TB SATA HDD 5400rpm;
  • Интерфейси: 2 x USB 3.0, 1 x USB 3.1 Type-C, HDMI, 1 x USB 2.0, RJ-45, 3.5mm аудио изход;
  • Безжични комуникации: WiFi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.0;
  • Батерия: 3-клетъчна литиево-йонна, 52 Wh;
  • Тегло: 2.5 кг.

 

Дизайн на Aspire VX

Следвайки вече утвърдената дизайнерска линия Predator, от Acer запазват част от визуалните “извивки” и при по-евтината серия – ръбат корпус, червени елементи на гърба и около охлаждащата система, голям тъчпад и много удобна клавиатура с червена подсветка. Всички комуникационни портове са разположени от двете страни, съответно отляво са USB 2.0, 3.5 мм порт и четецът за карти памет, а отдясно – 2 броя USB 3.0, един USB 3.1 Type-C, един HDMI порт и стандартния 1000 Mbps RJ-45. Както се вижда и на снимката, най-голям интерес предизвикват двата вентилационни отвора – те служат за отвеждане на топлината от графичния и централния процесор.

Целият корпус е изработен от доста качествена пластмаса, която има матов тъмно сив цвят. Единствено около клавиатурата е използвана малко по-лъскава смес, което е предпоставка за оставяне на отпечатъци от пръсти. Под нея се намират и двата стерео говорителя, които предоставят изненадващо силен и чист звук дори и за машина от този калибър.

Дисплей

Дисплеят е с резолюция 1920 на 1080 пиксела (FullHD). Матовото покритие е в голям плюс, когато решите да използвате лаптопа, а наоколо има ярки обекти или източници на светлина – отражението от екрана е минимално и не пречи на комфортната работа с него. Яркостта и контрастът са на много високо ниво и предлагат наситени изображения.

Свързване и комуникация

Acer Aspire VX 15 предлага пълен набор от актуални портове, сред които са USB 3.0, USB 3.1 Type-C и стандартен HDMI. Безжичната връзка се осъществява чрез стандарта 802.11ac, който предлага скорости на предаване на информация до 867 Mbps (на теория). Практическите тестове показаха скорост на сваляне до 86 Mbps, което е един изключително добър резултат като се има предвид как беше проведен тестът – в мрежа 802.11n при 2.4GHz честота, а рутерът беше отдалечен на 5-6 метра през 2 стени. Огромно влияние в случая оказват двете антени, разположени в рамката на дисплея – благодарение на тях ще можете да приемате и предавате данни едновременно, без забавяне.

Производителност

В това ревю ще представим всички резултати и тестове в няколко графични таблици (поради огромния набор от приложения) като ще обособим и три отделни абзаца за анализ на получените резултати (отбелязваме, че в таблиците има добавени различни компоненти като сравнителни точки). Всички графични тестове са проведени при максимални настройки на детайлност, както и резолюция FullHD (изключение правят 3D Mark тестовете, където се използва конфигурацията по подразбиране):

  • Производителност на централния процесор – Използваният в нашата тестова система Intel Core i7-7700HQ е последно поколение чип (Kaby Lake), принадлежащ към високия клас продукти на Intel. И това се затвърждава от абсолютно всички тестове – резултатите са повече от впечатляващи като в много ситуации е равностоен на своите настолни събратя. Големият обем от вградена кеш-памет LLC (6MB), допълнителните 4 виртуални ядра, както и Turbo Boost технологията, спомагат за максимално ефективно използване на всички ресурси за изпълняване на поставените задачи или по-просто казано – стартиране на тежки програми и игри;

  • Производителност на графичния процесор – В текущата конфигурация имаме NVIDIA GeForce GTX 1050 видео карта с 4GB GDDR5 памет. Въпреки че това е най-слабият представител на новата серия GTX 1000, тестовете убедително показват, че този чип има достатъчно голям запас от изчислителни ресурси и е подходящ за игри при използване на FullHD резолюция и високо ниво на детайлност;

 

  • Производителност на RAM паметта и дисковата система – Инсталирана в използвания лаптоп е една плочка от 8GB DDR4, както и 2.5-инчов твърд диск с обем 1TB и скорост на въртене на шпиндела от 5400 об/мин. Системата може да бъде ъпгрейдната с още една плочка памет до достигане на обем от 16GB, както и да се добави М.2 SSD диск с размер 80 х 22 мм (силно препоръчително за да може да увеличите цялостното бързодействието на системата).

 

Живот на батерията

В преносимия компютър е вградена 3-клетъчна литиево-йонна батерия с капацитет от 52 Wh. Самото тяло на батерията може да се сменя, след като се премахне долния капак. Издържливостта на батерията при игра е сравнително малка – практическият тест успя да изтощи “акумулатора” за около 1,5 часа (при намалена яркост на дисплея до 50% и без аудио озвучение). При сърфиране в интернет и водене на записки (с MS Office Word), резултатите бяха доста по-добри – около 5 часа автономна работа, без нужда от допълнително захранване.

 

Температури при работа

Тъй като тестваме лаптоп, който е предимно насочен към хората, които обичат дълго време да играят, ще засегнем и темата за загряването на корпуса и компонентите. По време на бездействие и с активиран режим на пестене на енергия се постигат много комфортни показатели – според околната температура (която в случая беше 21 градуса), тази на процесора варираше между 25-35 градуса, а на видео картата – 30-37 градуса. Когато пуснем по-тежка програма или игра, всичко придобива леко по-горещ характер – 60-80 градуса за централния процесор и 50-65 градуса за графичния. Благодарение на реализираната охлаждаща система от два вентилатора и две топлинни тръби, машината никога няма да влезе в “авариен” режим и да понижи производителността на някой от двата основни чипа (CPU или GPU) за да ги охлади. Препоръчваме ви, ако ще използвате Acer Aspire VX 15 при продължителен режим на натоварване (от 1 час нагоре) да се оборудвате и с охлаждаща подложка, която ще може да вкарва свеж въздух и така да удължи живота на всички компоненти.

 

Заключение

Какво можем да кажем за финал? Acer Aspire VX 15 достоен ли е да завладее сектора на бюджетните геймърски лаптопи? Категорично да! Още с първото отваряне ще останете впечатлени от здравия корпус и уникалната комбинация от цветове. Когато се запознаете с техническите параметри на модела, вече няма да се съмнявате в неговите възможности – най-висок клас процесор за максимално бързо изпълнение на програми, комбиниран с най-новите графични карти на NVIDIA, осигуряващи невероятни графични изживявания! Опциите за увеличаване на RAM паметта и ускоряване на дисковата система ще ви дадат възможността да изградите един много бърз, “пъргав” и преносим геймърски компютър!

Нашите предложения Acer Aspire VX 15 можете да намерите на сайта ни: Ardes.bg

Loading Facebook Comments ...