Acer TravelMate X349-M – бизнес машина в малка “опаковка”!

В края на 2016-та година Acer анонсираха своята нова серия от ултра преносими бизнес лаптопи, насочена към потребители с по-ограничен бюджет – TravelMate X349-M. Пред тях беше поставена тежката задача да изпъкнат с нещо пред конкуренцията, а в най-добрия случай и да я превъзхождат в няколко аспекта. И точно това успя да постигне новата моделна линия. С какво спечели клиентите и победи алтернативните предложения можете да прочетете в следващите редове.

 

Основни параметри

  • Процесор: Intel Core i5-7200U (2.50 GHz – 3.10 GHz, 3MB Cache);
  • Видео карта: Intel HD Graphics 620;
  • РАМ памет: 8GB DDR4;
  • Дисплей: 14” FullHD (1920×1080) Acer ComfyView матов IPS дисплей;
  • Твърд диск: 256GB M.2 SATA SSD;
  • Интерфейси: 2 x USB 3.0, 1 x USB 3.1 Type-C, HDMI, 3.5mm аудио изход;
  • Безжични комуникации: WiFi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.0;
  • Батерия: 4-клетъчна, литиево-йонна, 48 Wh;
  • Тегло: 1.56 кг.

 

Дизайн на X349-M

Почти задължително е модел, който ще се използва в работна среда, да е създаден от изцяло алуминиев корпус. Основните причини са две:

  • Здравина на сглобката – при постоянно транспортиране или отваряне/затваряне на преносимия компютър е много важно корпусът му да издържа на натоварване. Всички производители залагат на метална структура;
  • Поддържане на оптимална работна температура – наличието на метално шаси спомага за бързото разсейване на генерираната топлина от процесора, паметта, видео картата (ако е дискретна) и всички останали интегрирани чипове. Колкото по-ниска е тази температурна стойност, толкова по-дълъг експлоатационен живот ще има лаптопът.

Acer са добре запознати как трябва да произведат една ориентирана към бизнеса преносима “изчислителна машина” и използват изцяло алуминиево тяло, което придава чувство за стабилна изработка. По корпуса трудно се забелязват петна или отпечатъци.

Точно до пълноразмерната клавиатура (липсва цифров блок, но това е нормално за 14-инчов преносим компютър) се намира и четецът за пръстови отпечатъци, който подсигурява защитата на вашите данни. Присъствието на подсветка на клавишите ви гарантира възможност за работа дори и при слабо осветена околна среда.

От долната страна са разположени два отвора за високоговорителите. Силата на звука е доста висока, чистотата също е на много добро ниво. Впечатление прави липсата на лесен за премахване капак, който да дава достъп до дънната платка и вътрешните компоненти.

Дисплей

Тестовата бройка притежава страхотен 14-инчов екран с FullHD (1920×1080 пиксела) резолюция и IPS мартица. Цветовете са ярки, картината е с достатъчно контраст и яркост. За да сме по-точни – 1150:1 съотношение и 225 cd/m2 стойност. Времето за реакция на пиксела от черен към бял цвят е около 28 ms, което е напълно достатъчно, стига машината да не се използва за игри. Рамката около дисплея е солидна и не позволява изкривяване на цветопредаването при натиск.

Свързване и комуникация

Портовете за свързване на периферия са разположени от двете страни на лаптопа. Отляво се намират буксата за захранване, HDMI конектор за извеждане на аудио и видео данни, един USB 3.0 и един USB 3.0 Type-C (поддържа се опцията за извеждане на DisplayPort сигнал чрез подходящ преходник) букси. Отдясно има Kensington слот за заключване, вторият USB 3.0, стандартния 3.5мм аудио изход и четец за карти памет. Теоритичните максимални скорости за пренос на информация през USB 3.0 портовете са до 600MB/s като те зависят изцяло от външното устройство за съхранение.

За безжична комуникация се използва стандарт 802.11 b/g/n/ac, както и Bluetooth 4.0. При изпробване на безжичната мрежа връзката с рутера беше стабилна дори и при наличието на 3 стени. Записаната скорост варираше от около 500Mb/s до около 100Mb/s в максимално отдалечената точка.

Производителност

Както и в ревюто за Acer Aspire VX 15 и тук ще разделим получените резултати в няколко таблици. Тъй като представяме изцяло насочен към работната среда лаптоп, то игровите тестове са само няколко на брой. За сметка на това наблегнахме на извличането на  статистическа информация за работата на централния процесор и твърдия диск. Графичният тест е проведен при максимални настройки на детайлност и резолюция FullHD:

  • Производителност на CPU – Използваната конфигурация съдържа в себе си Intel Core i5-7200U процесор от последно поколение, който притежава повече от достатъчна “мощ” да се справи с всички всекидневни задачи, както и с паралелната работа на множество приложения. Наличието на фирмената технология Hyper Threading дава възможност на операционната система да използва свободните изчислителни ресурси на всяко от наличните физически ядра като по този начин се достига максимална ефективност на работа;

  • Производителност на RAM паметта и дисковата система – Един бърз процесор не е достатъчен за комфортна употреба на лаптопа. Той трябва да се комбинира с достатъчно голям обем оперативна памет (в случая имаме на разположение 8GB DDR4) и високоскоростен SSD диск. Флаш-базираното устройство за съхранение на информация не само осигурява по-високи скорости на работа спрямо стандартните магнитни носители – при него липсват всякакви механични движещи се части, което спомага за липсата на вибрации и повишава сигурността на данните. Единствената опция за ъпгрейд, която е налична при TravelMate X349-M, е подмяна на SSD-то като има възможност да се инсталира и по-бързо устройство с интерфейс PCI-Express (NVMe стандартът се поддържа).

 

Живот на батерията

Една доста важна характеристика за преносимите бизнес лаптопи е животът на тяхната батерия. Стремежът да се достигне издържливост от поне 8 часа (колкото е нормалната продължителност на един работен ден) налага използването на енергийно ефективни компоненти. Тестовият модел успя да постигне задоволителни постижения – около 2 часа работа при максимално натоварване, 50-60% яркост на екрана и използването на High Performance режим. При превключване към Power Saver и използване на WiFi връзка, интернет браузър и писане на документи, нещата придобиват съвсем друг вид – консумацията значително намалява и 8 часа издържливост без външно захранване не бяха проблем. От производителя дават максимално време на автономна работа до 10 часа, което е напълно възможно при ограничаване на броя стартирани програми.

 

Температури при работа

Използването на най-модерни технологии за понижаване на енергопотреблението спомагат и за по-ниски стойности на загряване на компонентите. При бездействие компютърът поддържаше комфортните температури от 28-30 градуса на централния процесор и около 26 градуса на корпуса до клавиатурата (замерването е направено при стайна температура от 20C). При натоварване не се наблюдаваха никакви фрапантни ситуации като датчиците не отчитаха повече от 55-60C на най-горещия компонент – процесора. Шасито разпределяше отлично топлината и не се нагряваше до повече от 40C.

 

Заключение

Acer TravelMate X349-M със сигурност е едно малко, ултра преносимо и здраво устройство. Комбинацията от здрав корпус, изключителен дисплей с IPS матрица и  производителни компоненти го правят подходящо както за взискателни работници, така и за студенти и хора, които търсят един всекидневен партньор, способен да им помогне за изпълнение на поставените задачи. Този лаптоп няма да ви предаде през целия ден и ще ви осигури спокойствие и надеждност!

Нашите предложения Acer TravelMate X349-M можете да разгледате в сайта ни: Ardes.bg

Loading Facebook Comments ...