Samsung SM-A320F Galaxy A3 – елегантно гладък от всички страни!

Преди няколко години Samsung представи една нова и много различна линия от мобилни телефони – Galaxy Alpha. Уникалното при нея беше металният корпус, изчистения дизайн, високия клас хардуер, както и обещанието за продължителна софтуерна поддръжка. С течение на времето тази серия явно доби популярност и наистина се хареса на потребителите, затова тя беше “раздробена” към три модификации (за нашия пазар), които да отговарят на бюджетните изисквания на пазара.

В края на миналата година корейският гигант обнови ниската и средната ниша на своите дизайнерски изпипани устройства. Нека да не губим повече време и да ви запознаем с най-новия представител на първата от тях – Galaxy A3 2017.

 

Основни параметри

  • Дисплей: 4.7″ (11.93cm) HD (1280×720) Super AMOLED капацитивен мултитъч с LED подсветка;
  • Процесор: Осемядрен Exynos 7870 Octa (8 x 1.6 GHz Cortex-A53);
  • Видео карта: Mali-T830;
  • РАМ памет: 2 GB;
  • Вградена памет: 16 GB;
  • Камера: 13MP сензор, f/1.9, автофокус и LED светкавица, 8MP преден сензор с бленда f/1.9;
  • Интерфейси: USB Type-C 2.0, 3.5mm аудио изход;
  • Безжични комуникации: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4 GHz и 5 GHz), GPS с A-GPS поддръжка, Bluetooth 4.2;
  • Батерия: 2350 mAh литиево-йонна полимерна;
  • Тегло: 135 грама.

Дизайн на Galaxy A3 2017

Както споменахме и в началото, тук е обърнато особено внимание на външния вид. Благодарение на своите компактни размери – 135.4 х 66.2 х 7.9мм и тегло от 135 грама, работата само с една ръка е комфортна и лесна. Захващането е удобно, телефонът няма да ви се изплъзне, освен ако не сте с много мокри ръце. Металните странични рамки спомагат точно за увеличеното “сцепление”, а и придават усещане за елегантност. Отпред над дисплея е разположено леко извито предпазно стъкло от тип Corning Gorilla Glass 4, което е гаранция за висока издържливост и устойчивост на надрасквания. Задната част е изцяло заета (отново) от стъкло, което има една идея по-голяма извивка спрямо това отпред. Както вече се доказа с времето, използването на стъкло за предпазен материал отзад е изключително красиво, но може да се окаже и много голям проблем, ако не си пазите устройството и не го “облечете” с калъф или силиконов гръб.

Тук е времето да споменем и един голям плюс, който апаратът притежава – сертификатът IP68, който гарантира устойчивост на прах и потапяне във вода до метър и половина за 30 минути. Естествено не е препоръчително това да се прави. Но нека да си признаем – кой не иска да отиде на море и да не се притеснява, когато снима незабравимите моменти със своите приятели?

Дисплей

По традиция от Samsung залагат на Super AMOLED панелите и тук не е изключение – на разположение имаме HD (1280×720 пиксела) панел с изключително ярки изображения, които не губят контраст или цвят при гледане от различни ъгли. Интересно софтуерно допълнение е опцията да контролирате филтъра за синия цвят, както и Always-On – изобразяване на базова информация при минимална консумация на енергия.

 

Свързване и комуникация

Въпреки фактът, че представяме телефон от ниския A-клас, внедряването на нови технологии не е подминало този модел. Наличен имаме USB Type-C огледален конектор за зареждане и пренос на данни (с максимална скорост от 60MB/s). Той се намира в долната част, точно до единия от двата микрофона и стандартния 3.5мм аудио жак.

За безжична връзка с останалия свят се грижат 802.11 b/g/n/ac стандартът с две честоти на работа – 2.4GHz и 5GHz, както и Bluetooth 4.2 модул. В допълнение имаме и NFC, най-често използван за мобилни плащания и идентификация.

Като стана дума за иновации, скенерът за пръстови отпечатъци също е намерил приложение, този път вграден в Home бутона.

 

Камера

Основната камера на смартфона използва 13MP сензор с бленда f/1.9 и вградена LED светкавица. Благодарение на повечето светлина, която минава през оптиката, снимките на тъмно не са проблем и предлагат високо качество с много ниско ниво на шум. Откъм софтуер имаме огромен набор от възможности за персонализация, добавяне на различните ефекти или етикети, както и автоматична оптимизация на изображението.

Предната камера е с по-ниската резолюция от 8MP и притежава същата светлочувствителност от f/1.9. Има вариант и за широкоъгълни снимки, ако се наложи да сместите повече приятели едновременно.

Производителност при изпълнение на задачи

Мобилното устройство работи с Android 6.0.1 с последна модификация от 1 Януари 2017г. Тестването му е поверено на няколко известни приложения, а получените резултати може да намерите по-надолу:

  • AnTuTu Benchmark v6.2.7 – Стартирането на AnTuTu натоварва целия SoC на телефона, заедно с RAM паметта. Получените точки в случая са 45973, което показва сравнително ниски графични възможности – няма да можете да играете най-новите и тежки игри;

 

 

  • Geekbench 4 – Приложение, което използва математически алгоритми за да провери колко бързо процесорът може да пресмята. Достигнатият резултат е 3236, което нарежда апарата до Samsung Galaxy Note 4 и малко под Xiaomi Mi 5;

 

 

  • 3DMark Android v1.6.3439 – Широко разпространен при ентусиастите на настолни компютри, 3DMark проверява доколко мобилното устройство е способно да възпроизвежда графично съдържание. Galaxy A3 2017 записва резултат от 307 пункта;

 

 

  • PCMark Android v2.0.3706 – Още един тест от Futuremark, който този път се фокусира върху натоварване, симулиращо всекидневната употреба. Тук смартфонът достигна 3710 точки – напълно подходящ за всякакви задачи с липса на графично възпроизвеждане;

 

 

  • Disk Speed Test v1.0.1 – Приложение за тестване на вградената флаш памет. Скоростите на четене и запис са 149MB/s и 47MB/s съответно;

 

  • WiFi Speed Test – За провеждането на замерванията използваме последователно две честоти – 2.4GHz и 5GHz. Данните се предават чрез стандарт 802.11n. Получените резултати са както следва:
    • При 2.4GHz – 24MBit/s изпращане и 19.7MBit/s получаване на информация;
    • При 5GHz – 43.6MBit/s изпращане и 17MBit/s получаване на данни;

 

 

  • A1 SD Bench – Вторият тест, който използваме за да потвърдим резултатите от Disk Speed Test. И успяхме да го направим – 141MB/s четене и 47MB/s запис при работа с вградената памет. Скоростта на копиране на данни в RAM паметта е 3702MB/s.

 

 

Живот на батерията

Когато се стигне до измерването на времето на автономна работа е задължително да споменем, че апаратът използва операционна система Android 6.0.1. Това е така, защото при тази версия Google вложиха доста оптимизации за понижаване на консумацията, по-бързо и агресивно приспиване на приложения, както и оправяне на различни бъгове при работа с RAM паметта.

Samsung Galaxy A3 2017 поставя своеобразен рекорд в тази дисциплина – цели 13 часа и половина непрестанна работа на екрана, процесора и оперативната памет. Като се има предвид, че имаше още 19% оставащ заряд, това означава практическо време за използване от цели 15 часа – дори по-големия брат Galaxy A5 2017 не успя да постигне подобен резултат.

 

 

Заключение

След голямото фиаско с Galaxy Note 7, Samsung нямат право на повече грешки при представянето на своите нови модели. И преди да пуснат Galaxy S8, първо трябва да утвърдят своите позиции.

Таргетирането в средния клас на Galaxy A3 2017 може и да изглежда малко странно предвид неговата стартова цена и вградените технологии. Наличието на USB Type-C, Finger Print четец и сертификат IP68 няма как да не окажат своето влияние върху себестойността на апарата. От друга страна е неговият дизайн – изчистени форми, заоблени ръбове, двойни предпазни стъклени повърхности. Всичко това се обединява в една хармония, която ви обзема още от първия допир до смартфона. Няколко дни на употреба ще са достатъчни на всеки за да се влюби в това устройство.

Нашите оферти за Samsung Galaxy A3 2017 можете да разгледатe в сайта ни: Ardes.bg

Подходящи аксесоари за вашия Samsung Galaxy A3 2017 можете да намерите тук: Линк

Loading Facebook Comments ...