SSD и HDD — кое издържа повече?

Вярно ли е, че SSD-тата са не само по-бързи от HDD, но могат да се смятат и за по-надеждни по отношение на механичните повреди? – Да! Вярно е… като цяло. Но някои въпроси получават едносричен отговор, само ако пренебрегнем редица важни аспекти.

Нека разгледаме условностите и често срещани заблуди:

1. Движение и статичност

Твърдите дискове (HDD) включват редица подвижни елементи. Основните от тях са въртящите се плочи и подвижната глава, която записва или изтрива информация. За да работят безпроблемно, главите се намират на точно определено разстояние от плочите, като не трябва да ги докосват.

Физически пострадалите (надраскани) дискове са неспасяеми.

Всяка по-силна вибрация на настолния или преносимия компютър, а още повече падането му отвисоко, може да предизвика триене и механично увреждане на подвижните части. Резултатът ще бъде сериозно увреждане, а то мигновено или постепенно ще превърне устройството в неизползваемо. И ако нямате бекъп на файловете си, ще ги изгубите.

Solid State Drive (SSD) е по-нова технология за носители на информация. При нея не се използват движещи се елементи, в резултат на което имаме висока надеждност при внезапни сътресения. Или поне така е на теория.

Дори да изпуснете лаптопа си, по-вероятно е да се увреди дисплеят или друг компонент.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
В действителност…
[/panel-header]
[panel-content]
Издръжливостта на SSD зависи от производителя, а още повече — от конкретната серия и вградените системи за сигурност. При реални тестове се оказва, че обикновено най-солидни са моделите на Intel. При останалите марки също има чудесни решения, но те не са във всяка серия, а зависят от качествата на използваните материали за изработката.

Това до голяма степен важи и за HDD. Не е много известно обстоятелството, че доста от моделите, използвани в компютри за бизнеса и особено в ултрабуците разчитат на интегрирани сензор и алгоритми за защита срещу сътресения. С тяхна помощ в критични моменти подвижните елементи се блокират, което увеличава шансовете за съхраняване на важната информация.
[/panel-content]
[/panel]

2. Неутрална топлина и опасна жега

Поради наличието на движеща се механика, харддисковете отделят топлина. През горещите месеци тя може да надвиши 45-50°C. При такива високи стойности металните компоненти на устройството се разширяват, което води и до промяна в разстоянията между тях. Само по себе си това е условие за проблеми!

Но има и друго — нагорещяването във вътрешността на компютрите, особено в ограничените корпуси на лаптопите, би могло да се окаже фатално и за останалия хардуер.

SSD-тата също се затоплят при интензивното им използване. Температурите обаче извънредно рядко навлизат в стойности, които са потенциално смъртоносни за този и съседните компоненти.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
В действителност…
[/panel-header]
[panel-content]
Габаритите на повечето Solid State Drive са еднакви или дори по-малки от тези на най-компактните HDD. Когато се използват в лаптопи, това освобождава място, което се използва за по-ефективно охлаждане на цялата система.
[/panel-content]
[/panel]

3. Предполагаемите недостатъци

За твърдите дискове се твърди, че имат около 5-годишен експлоатационен период. Ако продължат да работят след този срок, трябвало да се смятаме за щастливци. А технологията на SSD се свързва с ограничения брой „цикли“ на запис и изтриване, след което устройствата ставали неизползваеми.

Трябва ли да се предоверяваме на такива общи сведения? — И да, и не, защото и тук вярното на теория може да се окаже твърде далеч от реалността, която ни разкрива практиката.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
В действителност…
[/panel-header]
[panel-content]
Има харддискове, които вършат работата си над десетилетие. А има и ЅЅD-та, при които coфтyepният ĸoнтpoлep блокира целият капацитет, въпреки че са засечени само малък бpoй амортизирани ceĸтopи — при това преди да е изтекъл гаранционният период, който не случайно е същият като при HDD.
[/panel-content]
[/panel]

Дори да приемем, че NAND клетките на solid state drive позволяват около 5000 цикъла на изтриване и презаписване, преди да покажат първите симптоми на износване, това не е малко. Ако използвате 128 GB модел, това означава, че през целия му живот можете да запишете прибл. 150 TB информация. Средностатистическият потребител обаче записва най-много 10 GB/ден. С други думи, ще ви трябват над 30 (тридесет) години, за да изразходвате допустимите цикли.

Чрез софтуер можете да следите по всяко време състоянието на solid state носителя. И много време ще радвате на 100-процентовото му здраве.

Да се позовем на народната мъдрост

Старите хора казват: „По-добре да скъсате една дреха от носене, отколкото да я ядат молците в скрина“. И наистина е така, като това е най-вече валидно за SSD-тата! Недостатъците им са по-малко от тези на традиционните твърди дискове, а дори и при натоварено използване ще ви служат дълги години.

Предложенията за solid state drive в каталога на Ardes са разнообразни — както по отношение на капацитета и производителя, така и като цени. Винаги можете да се възползвате от консултантите онлайн и в магазините ни, за да изберете най-удачния за вас модел.

Loading Facebook Comments ...