Какво да правим, когато лаптопът загрява и се изключва

Няма преносим компютър, който да е имунизиран срещу прегряване. Може да се случи и на остаряващите, и на чисто новите. За щастие, повечето от причините, водещи до тази неприятна ситуация, се отстраняват лесно. Но как да се ориентираме, че температурата във вътрешността на лаптопа се покачва до опасни стойности?

Ето честите симптоми:

Корпусът е горещ на пипане, като най-засегнати са въздухоотводите и областите, където се намират процесорът и твърдият диск.

Вентилаторите на процесора и видеокартата работят на високи обороти и издават ясно доловим шум.

Общ спад в производителността на системата.

Понякога машината се изключва сама без предупреждение, а това се случва особено често, ако я натоварваме с игри и тежка мултимедия.

Забелязали сте горните симптоми най-вече през горещите месеци.

Самоизключванията зачестяват с течение на времето.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Софтуерна диагностика
[/panel-header]
[panel-content]
Шумът от вентилаторите и топлината при докосване могат да се възприемат субективно. Затова е препоръчително да използвате програми, даващи информация в реално време относно температурата на ключови хардуерни компоненти. Авторът на тези редове е доволен от Lavalys EVEREST, но се намират и също толкова адекватни некомерсиални алтернативи.
[/panel-content]
[/panel]

Да идентифицираме източника на прегряването —

това е следващата стъпка, преди да предприемем съответните мерки. Обичайните заподозрени причини за проблема са:

Запушени канали и изходи за горещия въздух

Силно замърсени перки на вентилаторите

Батерия, животът на която е пред края си

Проверете въздухоотводите

Те са решетъчни отвори по периферията на лаптопа. Най-често се намират отстрани — до портовете, или отзад, под пантите за капака. В по-редки случаи и при стари компютри могат да са на дъното.

Компютърът би могъл да загрява или дори да се изключва сам, просто защото го използвате в леглото, а завивките блокират изходите за нагорещения въздух. Същото важи и за всяка друга неравна повърхност.

Ако това не е обяснение за вашите неволи, следващата стъпка е

почистване на вентилатора и други компоненти

Макар да изглежда затворена система, всеки лаптоп „вдишва“ въздух от помещението и след това го „издишва“, значително затоплен. Заради това неминуемо инхалира и фини частици (а понякога доста едри и натрупващи се прах и влакънца), които се наслояват по перките на вентилаторите и пречат на нормалното охлаждане.

Нямате друг избор освен да почистите корпуса отвътре. Можете да прочетете тази наша статия с инструкции, включващи и хигиенизация на компоненти, намиращи от външната страна на тялото.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Разумна инвестиция
[/panel-header]
[panel-content]
Охлаждащите поставки за лаптопи, наричани и просто охладители, са един от аксесоарите, които стават практически задължителни през лятото. Те не свалят температурата драстично, но понякогасамо 2-3 градуса могат да са жизненоважни за хардуер, като харддиска и батерията. Нещо повече — охладителите са едни от най-достъпните приятели на машината ви. В тази статия ще намерите цял списък с още полезни аксесоари.
[/panel-content]
[/panel]

Когато нищо от изброеното не помага…

Непрофесионално написаният софтуер излишно натоварва хардуера и предизвиква загряването му. Ако лаптопът вдига градусите само при употреба на зле оптимизирани програми, спасението е да престанете да ги използвате и да преминете към такива, които не мъчат машината ви… и самите вас.

В краен случай, ако не сте убедени, че ще се справите с почистването или диагностицирането на проблема с прегряването, непременно преустановете работа с компютъра, понеже може да стане и опасен, като незабавно се свържете със сервиз. Специалистите на Ardes.bg ще ви съдействат за благополучния изход — само ги потърсете!

Loading Facebook Comments ...