Meizu U10 – класически смартфон с метален корпус!

Китайският производител Meizu е сравнително от скоро на нашия пазар (официално), но стремежът му да завладее средния клас вече се усеща. Той залага на няколко основни качества при смартфоните, с които да спечели потребителите – изчистен дизайн, метален корпус, комбинация от атрактивни параметри и достъпна цена. Днес ще ви запознаем с едно устройство, съчетаващо всички тези екстри в себе си – Meizu U10.

 

Основни параметри

  • Дисплей: 5.0″ (12.7cm) HD (1280×720) IPS капацитивен мултитъч с LED подсветка;
  • Процесор: Осемядрен Mediatek MT6750 (4 x 1.5 GHz Cortex-A53 и 4 x 1.0 GHz Cortex-A53);
  • Видео карта: Mali-T860 MP2;
  • РАМ памет: 2 GB;
  • Вградена памет: 16 GB;
  • Камера: 13MP сензор, f/2.2, автофокус и двойна LED светкавица, 5MP предна камера;
  • Интерфейси: micro USB 2.0, 3.5mm аудио изход;
  • Безжични комуникации: WiFi 802.11 a/b/g/n (2,4 GHz и 5 GHz), GPS с A-GPS поддръжка, Bluetooth 4.0;
  • Батерия: 2760 mAh литиево-йонна;
  • Тегло: 139 грама.

Дизайн на U10

При първата ви среща с този апарат, много от вас ще се сетят за M3s и то напълно основателно – двете устройства си приличат изключително много. Заобленото 2.5D стъкло, дисплеят и хардуерния Home бутон с вграден четец за пръстов отпечатък все едно са копирани от единия апарат и са поставени в другия. Задния панел също е като огледално изображение между двата телефона – логото на производителя е позиционирано по средата, над него се намират камерата и двойната LED светкавица, а под него са допълнителните данни. Осезаема разлика може да се забележи при страничните лайсни – и тук те са метални, но не са толкова заоблени.

Не ни разбирайте погрешно – няма нищо лошо M3s и U10 да си приличат по дизайн, особено щом става въпрос за класическа и здрава изработка. Можете да приемете двата модела като един базов и един усъвършенстван откъм параметри вариант.

Портовете за комуникация се намират в долната част – един micro USB, намиращ се по средата на панела, и един стандартен 3.5мм жак за слушалки. В десния ъгъл е разположен високоговорителят, който предлага силен и изчистен звук. Внедрени в металния корпус има три тънки линии – това са антените на телефона, които се грижат за приемане и предаване на информация към мобилния оператор.

Дисплей

Meizu U10 е оборудван със стандартен 5.0-инчов дисплей с HD резолюция (1280 на 720 пиксела). Матрицата му е от тип IPS, което означава, че ще виждате по-наситени и ярки цветове, с много добър контраст и широки ъгли на видимост.

 

Свързване и комуникация

Както споменахме по-рано, на разположение тук имаме micro USB 2.0 порт с теоретичен максимум от 60 MB/s при предаване на данни.

За безжичната връзка телефонът използва модул 802.11 b/g/n, който поддържа две честоти на работа – 2.4 и 5GHz. Също така той може да оперира и с Bluetooth 4.0 устройства.

За да може да се локализира, устройството разчита на GPS поддръжка с асистиране от A-GPS и GLONASS.

 

Камера

Основният сензор има резолюция от 13MP. Блендата е със стойност f/2.2 и пропуска достатъчно количество светлина за да може да намали до минимум шума в снимките и да предостави добро качество при ниска осветеност. Фазовият автофокус и двойната LED светкавица допълват възможностите за създаване на стойностни изображения.

Предната камера е с 5MP матрица и е подходяща както за видео разговори, така и за селфи снимки.

Производителност при изпълнение на задачи

Meizu U10 работи под упрвалението на Android 6.0 без да има добавяни приложения от производителя, които да афектират скоростта на работа. В телефонът няма инсталирани дори и услугите на Google за достъп и сваляне на приложения от техния магазин (имате възможност да ги изтеглите от специалния App на Meizu). Ето и как се представи смартфонът при тестването:

  • AnTuTu Benchmark v6.2.7 – Тук измерваме дали параметрите са достатъчно добри за възпроизвеждане на графично съдържание;

 

 

  • Geekbench 4 – В основата на тази програма е използването на математически алгоритми и формули за решаване на задачи и уравнения;

 

 

  • 3DMark Android v1.6.3439 – По подобие на своя събрат при настолните компютри и лаптопи, 3D Mark Android определя до каква степен даденото устройство е способно да издържа на тежко графично натоварване;

 

 

  • PCMark Android v2.0.3706 – Още един тест от Futuremark, който симулира всекидневната употерба – отваряне на интернет страници, документи, конвертиране на аудио и видео и др.;

 

 

  • Disk Speed Test v1.0.1 – Приложение за тестване на вградената флаш памет;

 

  • WiFi Speed Test – За провеждането на теста използваме последователно две честоти – 2.4GHz и 5GHz, заедно с рутер TP-Link WDR-4300. Данните се предават чрез стандарт 802.11n. Получените резултати са както следва:
    • При 2.4GHz – 16.29MBit/s изпращане и 6.74MBit/s получаване на информация;
    • При 5GHz – поради необясними софтуерни проблеми не можахме да се свържем с рутера при тази честота. Възможно е да има несъвместимост между двете устройства, защото смартфонът не показа проблеми да се свърже с други рутери;

 

 

  • A1 SD Bench – Вторият тест, който използваме за измерване скоростта на флаш паметта. В добавка към това можем да проверим и колко бързо RAM паметта може да копира дани.

 

 

Живот на батерията

Както забелязахме от резултатите по-горе, U10 и M3s са като братя – едвам доловими разлики между тях като в различните тестове си сменят ролите на водещ и преследващ. Тук се повтаря същата ситуация и този път по-скъпият модел излиза напред – животът на автономна работа, който U10 ни предлага, е с около 30 минути повече от неговия двойник или за да бъдем по-точни малко над осем часа постоянна работа на дисплея, процесора и видео картата и вградената флаш памет. Като се вземе предвид, че тестът приключва при достигане на 20% заряд, то преспокойно можем да гарантираме девет часа непрекъснато боравене с телефона.

 

 

Заключение

Каквото и да кажем за финал то ще се повтори със заключението от нашето ревю за Meizu M3s. Двата модела са повече еднакви, отколкото различни. Отличителните черти на U10 се изразяват в по-ръбестия дизайн (заради страничните лайсни), по-новата операционна система (Android 6.0 спрямо Android 5.1) и …. различното разположение на фото сензора отзад. Това е! Явно от Meizu са намерили формулата за стилен и атрактивен смартфон в средния ценови клас и не мислят да се отклоняват от нея..

Нашите оферти за Meizu U10 можете да разгледатe в сайта ни: Ardes.bg

Loading Facebook Comments ...