MyKronoz ZeFit2 и ZeFit3 – швейцарските фитнес гривни!

От ляво на дясно: ZeFit3 и ZeFit2

Всички знаем, че е полезно, а и много важно за нашето здраве, да се движим и/или да практикуваме някакъв спорт. И докато това ни доставя удоволствие, разсейва ни от ежедневието и ни помага да разпуснем, то някои от нас обръщат по-сериозно внимание на физическите активности. За тези хора е много важно да следят своите дейности и да поддържат постоянна и коректна статистика. В днешно време, благодарение на развитието на мобилните технологии вече не е нужно да ходим навсякъде с тефтер и химикал и да си записваме всичко (поне що се отнася до физическото натоварване). Достатъчно е да определим някакъв бюджет и да се поразтърсим за фитнес гривна (можете да разгледате нашите актуални предложения на следния линк: Ardes.bg). А ако все още не сте си избрали и имате нужда от малко помощ – в момента четете правилното ревю. Нека ви запознаем с MyKronoz ZeFit 2 и ZeFit 3.

 

Технически параметри

MyKronoz ZeFit 2 MyKronoz ZeFit 3
Дисплей: OLED (128×32 пиксела) тъчскрийн 1.06” TFT (160×64 пиксела) тъчскрийн
Сензори: 3-осов акселерометър 3-осов акселерометър
Интерфейс: Няма интерфейс за кабелна връзка Няма интерфейс за кабелна връзка
Безжични комуникации: Bluetooth 4.0 Bluetooth 4.0
Екстри: IP67 сертификат за водоустойчивост, магнитно зарядно, известия за повиквания и SMS, измерване на крачки, разстояние, изгорени калории, наблюдение на съня IP67 сертификат за водоустойчивост, магнитно зарядно, известия за повиквания и SMS, измерване на крачки, разстояние, изгорени калории, наблюдение на съня, персонализиране на потребителския интерфейс
Батерия: Li-Ion 55 mAh Li-Ion 80 mAh
Размери: 48 x 20 x 9.3 мм 47.5 x 20 x 9 мм
Тегло: 21.5 гр 18 гр

Дизайн на ZeFit 2 и ZeFit 3

При създаването на една гривна, производителят има множество възможности откъм форма – кръгла, правоъгълна, квадратна и т.н. Най-важното е да се запазят малките размери и ниското тегло – все пак се предполага, че аксесоарът ще се носи през 99% от ежедневието и не трябва да пречи или да напомня за себе си.

MyKronoz е швейцарска фирма със седалище в Женева. Тя се фокусира върху няколко неща при разработката на продуктите си – стилен и елегантен външен вид, междуплатформена съвместимост и лесен начин на употреба. Първото със сигурност е постигнато – двете фитнес гривни са изпълнени в класически стил, с каишки от изкуствена полиуретанова материя, устойчива на протърквания и износване. Самите устройства, които вършат цялата магия, могат да се отделят от каишките и да се поставят в нови такива – дали защото са захабени или просто искате да смените цветът им. Корпусът на гривните е правоъгълен и много добре прилепва към ръката.

И при двата модела липсват хардуерни бутони като управлението е посредством докосване и приплъзване по дисплея.

Дисплей

При ZeFit 2 се използва монохромен OLED тъчскрийн. Информацията на него се изобразява по дължината на самото устройство, т.е. ще трябва леко да си извъртате ръката, когато искате да разберете колко крачки сте направили или какво разстояние сте изминали. Яркостта е изключително висока и няма да имате проблеми при попадане на директна слънчева светлина – всичко остава видимо и четимо.

За разлика от малкия брат, ZeFit 3 е ъпгрейднат с цветен TFT екран. Той изобразява информацията перпендикулярно на по-дългата страна на гривната, така че няма да се налага завъртане на ръката за да разчетете изобразената информация.

 

Свързване и комуникация

И двата фитнес аксесоара предлагат еднакъв набор за обмяна на данни с други устройства – Bluetooth 4.0. Тук нямаме възможност за кабелна връзка (а и едва ли има нужда – все пак това не е смарт часовник). Зареждането на устройствата се извършва посредством магнитни поставки, които имат microUSB порт за захранване.

Какво има в комплекта?

В кутиите на двата продукта можете да намерите стандартните аксесоари – базова станция за зареждане, microUSB кабел и ръководство за употреба. Приятна изненада прави допълнителната каишка, която е включена в комплекта на ZeFit 2.

Как да носим гривната?

Тъй като фитнес гривните са сравнително нови продукти е нормално информацията за тях да е нова и непозната за доста хора. Начинът на работа, както и употребата, лесно могат да се прочетат, но съветите къде да разположите “fitness tracker-а” върху ръката ви са доста на брой. Затова ще приложим една снимка, която ясно указва правилното местоположение:

Аксесоарът трябва да се намира над китката за да не пречи при работа с ръце. От друга страна, ако разполагате със сензор за пулс (който най-често се намира от долната част на гривната), той трябва да бъде върху кръвоносен съд поради технологията на измерване.

 

Мобилно приложение

И двата варианта от MyKronoz могат да се синхронизират с всички широкоразпространени мобилни операционни системи – Android, iOS и Windows Mobile. Графичният интерфейс е еквивалентен и при трите като разлики има само между версиите – дали са предназначени за ZeFit 2 или ZeFit 3.

Както виждате от снимките, разликите се изчерпват само в това дали ще имате закръглен или ръбат дизайн – функционалността е напълно еднаква. Възможностите, които и двете гривни предлагат, са стандартни за този клас – измерване на крачки, определяне на изминатото разстояние (на базата на теоретична стойност, указваща колко е разстоянието на разкрача ви според вашата височина), изчисляване на изгорени калории (според броя крачки) и времето, което сте прекарали в сън. Една много важна екстра е наличието на Цели – можете да ги задавате и при постигането им, да получавате уведомление. Това ще ви накара всеки ден да се стараете да подобрите рекорда си от предишния, а и достигането на даден критерий доставя известна доза удовлетвореност.

Производителност

Интересно е как ще измерваме този показател при една фитнес гривна, която няма операционна система, бърз процесор, голям дисплей и много памет….

Единственият начин е като я използваме по предназначение и я сравним с безспорния лидер при бюджетните решения – Fitbit Charge.

Честно казано резултатите са изключително неочаквани и доста противоречащи си. От една страна имаме доказаният във времето вариант от Fitbit, който се тества вече в продължение на 8 месеца и показва реалистични измервания. От друга страна са двете гривни на MyKronoz, които като брой крачки са доста близко една до друга (явно сензорите им са настроени почти по еднакъв начин). Изминатото разстояние може да се каже, че не зависи само от фитнес аксесоара – при него огромна роля оказва въведената височина на потребителя, според която и се правят изчисленията. Когато стигнем и до таблицата с изгорени калории вече се досещаме, че при трите мобилни продукта се използват различни методи за определяне на резултата – дори почти равният брой стъпки при ZeFit 2 и ZeFit 3 се транслира в две замервания с разлика от над 30%. За да ви успокоим ще кажем, че устройствата имат софтуерна поддръжка и могат да получават ъпдейти OTA (чрез синхронизация с мобилно устройство), така че занапред ще само ще се подобряват като начин на представяне.

Към този абзац ще добавим и времето на живот на батерията. По спецификации производителят дава до 5 дена автономна работа, което е почти достижимо – ZeFit 3 успя да издържи над 4 дена постоянно пренасяне. ZeFit 2 от своя страна се предаде още на третия ден, което е напълно нормално предвид по-малката батерия.

Заключение

Ако си търсите мобилна гривна, която да използвате като дигитален тефтер, а от време на време и като часовник, то решенията на MyKronoz ще ви служат много подходящо. Добре разработеният софтуер, богатия набор от екстри, в комбинация с изключително примамливата цена, ще ви накарат да се загледате в тези устройства. Не на последно място ще отбележим възможността за персонализация чрез бърза и лесна подмяна на каишките, както и простия и изчистен дизайн.

Loading Facebook Comments ...