Prestigio PSP7501 Grace R7 – бюджетно копие на iPhone 6!

Средният клас смартфони винаги е създавал сериозен интерес за производителите – там се концентрират модели с най-добро съотношение цена/параметри/производителност. Затова не трябва да ни изненадват опитите да се имитират имиджови телефони с минимална загуба на екстри. В това ревю ще проверим дали инженерите от Prestigio са успели да създадат двойник на моделите Apple iPhone 6.

 

Основни параметри

  • Дисплей: 5.0″ (12.7cm) HD (1280×720) IPS капацитивен мултитъч с LED подсветка;
  • Процесор: Четириядрен Mediatek MT6580 (4 x 1.3 GHz Cortex-A7);
  • Видео карта: Mali-400MP;
  • РАМ памет: 2 GB;
  • Вградена памет: 16 GB;
  • Камера: 13MP сензор, f/2.0 бленда, автофокус и LED светкавица, 2MP предна камера;
  • Интерфейси: micro USB 2.0, 3.5mm аудио изход;
  • Безжични комуникации: WiFi 802.11 a/b/g/n, GPS поддръжка, Bluetooth 4.0;
  • Батерия: 2500 mAh литиево-полимерна;
  • Тегло: 148 грама.

Дизайн на Grace R7

Както споменахме и по-горе, външният вид е взаимстван до голяма степен от последните няколко поколения iPhone. Изчистен дизайн, леко заоблени форми и сензор за пръстови отпечатъци, вграден в Home бутона. Първата разлика, която ще усетите, е леко издадените навън странични лайсни, както и преместването на micro USB порта отгоре. Говорителят и микрофона се намират в долната част. По неписана традиция бутоните за контрол на звука и за включване/заключване са разположени от дясно, един до друг.

Задният панел е изработен от пластмаса и няма нищо общо с телефоните на “ябълката”. Голям плюс е мрежестата повърхност, която спомага за по-добър захват и не се надрасква лесно.

Сензорът за пръстови отпечатъци работи изключително коректно и бързо. Също така може и да изпълнява функцията на Back бутон при единично докосване.

 

Дисплей

Дисплеят е с размер 5.0 инча и HD резолюция (1280х720 пиксела). Матрицата е IPS, предлагаща наистина плътни цветове, високо ниво на яркост и контраст и липса на избеляване при гледане под различни ъгли. Гъстотата на пикселите е 294 броя на инч, което означава че изключително трудно ще можете да ги забележите. Предпазното стъкло е от тип 2.5D и предоставя добра защита срещу надраскване.

 

Свързване и комуникация

За комуникация с компютри, Prestigio залагат на стандартен micro USB 2.0 порт с максимална скорост около 60MB/s. До него е разположен и 3.5мм жак за свързване със слушалки.

Безжичната връзка се осъществява благодарение на 802.11 b/g/n модул, който е комбиниран и с Bluetooth 4.0. За да се спести от крайната цена на апарата, липсва NFC функционалност.

Локализацията на апарата е поверена на GPS чип без допълнително подпомагане.

 

Камера

В Grace R7 се използва сензор на Samsung с бленда 2.0 – параметър, който повишава качеството на снимане при намалена осветеност. Резолюцията е 13MP, а допълнителни екстри са тройната LED светкавица и бързия автофокус.

Производителност при изпълнение на задачи

Prestigio Grace R7 работи с операционна система Android 5.1, а инсталираните от производителя приложения по никакъв начин не натоварват телефона, защото са малко на брой и не се стартират автоматично. Използваният SoC (System-on-Chip) разполага с четири ядра, които са с архитектура ARM Cortex-A7 – със сигурност не най-новата и бърза, но избрана заради ниската си себестойност. Въпреки, че е подпомогнат от 2GB оперативна памет (което е рядко срещано в този ценови клас), процесорът ще изнемогва при стартиране на нови и тежки игри. Ето и какви резултати постигна смартфонът:

  • AnTuTu Benchmark v6.2.7 – Тестването на централния процесор, заедно с графичния и скоростта на RAM паметта е показателно за това как един апарат ще се представя при натоварване с по-тежки приложения. Тук телефонът отбелязва най-ниския резултат, но ако вземем предвид неговата цена, това е напълно нормално;

 

 

  • Geekbench 4 – Приложение, което е изградено чрез използване на математически алгоритми за пресмятане и разрешаване на задачи. Постигнатият резултат тук показва явното изоставане на старите ядра спрямо актуалните чипсети на Samsung и HUAWEI;

 

 

  • 3DMark Android v1.6.3439 – Небезизвестен тест за проверка на производителността при пресъздаване на графично и триизмерно съдържание. За жалост Grace R7 не покрива изискванията за Sling Shot режима и се наложи да стартираме Ice Storm Extreme. Това означава, че не можем да направим директно сравнение с другите устройства, а само да покажем достигнатите точки – 1995;
  • PCMark Android v2.0.3706 – Още един тест от Futuremark. Той симулира всекидневна употреба – отваряне на интернет страници, pdf и офис документи, обработка на видео клипове и други. Ето как се представи тестовата бройка;

 

 

  • Disk Speed Test v1.0.1 – Едно от двете приложения, които използваме за да проверим скоростта на пренос на данни от и към вградената флаш памет. Полученият резултат е в MB/s;

 

  • WiFi Speed Test – За провеждането на теста използваме честота от 2.4GHz. Данните се предават чрез стандарт 802.11n към TP-Link WDR-4300 рутер. Получените резултати са 8 MBit/s при сваляне на информация и 5 MBit/s при изпращане;
  • A1 SD Bench – Вторият тест, измерващ скоростта на работа на вътрешната памет. Като допълнителна информация можем да разберем и колко бързо се копират данни в RAM паметта. И тук мерната единица е MB/s;

 

 

Живот на батерията

Смартфонът разполага с лесно достъпна и сменяема литиево-йонна полимерна батерия с капацитет от 2500 mAh. В комбинация с актуалната версия на операционната система, ефективния процесор и икономичен дисплей, очакванията ни за автономна работа са в рамките на 6-7 часа непрестанно натоварване. За жалост не успяхме да изведем резултат въз основа на PCMark Battery Life, тъй като при всяко приключване на този тест, телефонът спираше приложението и нямаше как да направим снимка. За сметка на това, интензивното използване, на което подложихме апарата, успя да симулира подобен тест и батерията издържа над шест часа при намалена яркост на дисплея до около 50%.

 

Заключение

За финал на това ревю отново ще напомним кои са отличителните черти на Prestigio Grace R7:

  • 5.0-инчов IPS дисплей с висока резолюция;
  • Четец на пръстов отпечатък с допълнителни функции;
  • Изчистен дизайн;
  • Хубава камера;
  • Изключително достъпна цена.

Този смартфон е изключително насочен към хора, които не искат най-скъпото и най-доброто. За тези, които имат нужда от апарат за всекидневна употреба – продължителни разговори и свързване с интернет.

 

Нашите оферти за Prestigio Grace R7 можете да разгледатe в сайта ни: Ardes.bg

Loading Facebook Comments ...