Каква е разликата между 2-ядрен и 4-ядрен процесор

Изминаха 12 години, откакто се появиха първите многоядрени процесори (CPU) за настолни компютри и лаптопи. Междувременно те си проправиха път и сред смартфоните. Огромната им популярност, граничеща с пълно превъзходство, не променя факта, че някои потребители и до днес не са напълно наясно за разликата, например, между двуядрените модели и тези с четири ядра.

Доколкото е по силите ни, ще отговорим на често задаваните въпроси. Няма да наблягаме на техническата част, а ще акцентираме върху практическото приложение на Dual (дву-) и Quad (четири-) ядрените CPU.

Едноядрените процесори

До 2005 година компютрите имаха по един централен чип, занимаващ се с всички изчисления. Работите с лека или тежка програма? — Всички сметки са дело на един CPU с определена честота. Занимавате се с мултитаскинг (едновременни действия в различни приложения)? — Отново всичко „пада върху плещите“ на една част от компютъра.

Резултатът беше, че особено при мултитанскинга, процесорът трябваше да определя приоритетите в действията на потребителя (което рядко се постигаше ефективно), като в същото време му се налагаше да се справя достатъчно бързо и с останалите задачи. За една такава ситуация народната поговорка прави удачно сравнение с носенето на „няколко дини под една мишница“.

Дори да се достигне успешно до крайната цел с тези „две дини“, напредването винаги става бавно и със затруднения. Образно казано, с много пот на челото. А целият зор е излишен, ако се сетим, че в едно тяло може да има две „мишници“!

Двуядрените процесори

Когато си поръчате устройство с Dual Core CPU — независимо дали става дума за десктоп, лаптоп, смартфон, таблет или друго, — всъщност получавате два процесора, обединени в една опаковка. Важно е да се уточни, че двете ядра си споделят общи ресурси — кеш, оперативна памет и пр. Но това не променя обстоятелството, че…

те са двойно по-бързи от едноядрените.

Защо? — Едно ядро поема изчисленията за определена част от активните задачи, докато второто поема други задачи. По този начин процесорът не носи две дини под една мишница, а ги разпределя равномерно от двете си страни. В резултат се придвижвате по-бързо и по-стабилно в работата си през компютъра, безразлично от нейното естествено.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Типичен ример
[/panel-header]
[panel-content]
Докато гледате филм на компютъра си, едното ядро може да се занимава с обработката на звука и видеото. А второто обслужва други текущи процеси, типичните сред които са периодичната сваляне на нови писма в електронната поща и проверка за нови съобщения във Facebook и програмите за чат.
[/panel-content]
[/panel]

Четириядрените процесори

Quad Core моделите като цяло са двойно по-бързи от Dual Core. Причината е лесна за отгатване — в тялото на чипа се намират 4 отделни ядра, които сами по себе си могат да се разглеждат като отделни CPU.

Тук обаче са нужни уточнения за особените случаи:

Ако работите с програми, които не са оптимизирани и не са предвидени да се възползват от множеството ядра, няма да забележите разлика в скоростта спрямо тази при двуядрените алтернативи. Казано иначе, софтуерът и/или операционната система трябва да са сравнително нови и да поддържат многоядрени CPU.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Кога печелим със сигуност от Quad Core?
[/panel-header]
[panel-content]
Някои от съвременните електронни игри изискват минимум три свободни ядра на процесора. В случай че сте геймър, се налага да инвестирате в система с именно такава изчислителна мощ, както и в абсолютен минимум от 8 GB оперативна памет и видеокарта, препоръчана от разработчиците на любимите ви игрови заглавия.

Също така, ако се занимавате с рендериране на 3D сцени и анимации, или пък с генерирането на сложни слайдшоута и клипове за YouTube и Vbox, Quad Core моделите са извънредно полезни. Дори некомерсиалните програми с такава насоченост разпределят множеството необходими изчисления за видеото и звука на отделни „блокове“. Всяко ядро поема отделен блок от задачи, като по едно и също време се извършват безчет операции.
[/panel-content]
[/panel]

Предимствата на Quad Core спрямо Dual Core:

удвоена скорост в повечето съвременни програми;

още по-бърз мултитаскинг;

занижено потребление на електроенергия;

по-добро качество на графиката в някои игри и по-плавни анимации;

поддръжка на съвременните игри и приложения.

Запознайте се с настолните компютри, лаптопи и мобилни устройства, които се предлагат от Ardes.bg и разполагат с 2, 4 и дори повече ядра.

Loading Facebook Comments ...