Как да се грижим за батерията на новия си лаптоп?

Купили сте си нов лаптоп и знаете, че батерията го осмисля, както и че грижите за нея определят колко продължителен ще бъде живота ѝ. От много години битува схващането, че всяко ново устройство трябва да се разреди докрай, а след това да бъде заредено до 100%, и така няколко пъти. Това може да е било вярно за старите никелови батерии, но е вредно за литиево-йонните, използвани масово в наши дни.

Ето какво трябва да знаете:

1. Съвсем първото зареждане

В никакъв случай не разреждайте батерията до пълното ѝ изтощение. Това може необратимо да понижи нейния капацитет.

Необходимо е да постъпите по точно обратния начин — да я заредите до максимума. Много потребители държат лаптопа на зарядно в продължение на 24 часа, което е донякъде излишно, но носи успокоение и допълнително подсигуряване.

Няма проблем в тези 24 часа да използвате машината. Няма проблем и да е изключена, стига да е свързана с електрическата мрежа. И в двата случая батерията ще се зареди толкова, колкото е необходимо.

Прочетете документацията

Насоките в тази статия са универсални за литиево-йонните (Li-Ion) модели. Периодично производителите обаче правят иновации, като въвеждат вариации на тази технология. Вашият компютър може да се възползва от такива и да изисква специално или поне по-особено отношение към първото зареждане и последващите.

2.  Периодичната профилактика

По-горе казахме, че не е желателно да разреждате изцяло батерията. По стечение на обстоятелствата това все пак може да се случи. Тогава е препоръчително да възобновите силите ѝ до 100%.

Така се извършва тъй нареченото калибриране, позволяващо на вградените сензори да управляват по-добре капацитета. Можете да правите такава целенасочена профилактика веднъж на всеки три месеца.

3. Съхранение на новата батерия

Когато не използваме новия си лаптоп за продължителен период — обикновено над 2 седмици, — защитата на батерията от преждевременна амортизация се осъществява с две лесни стъпки:

извадете я от компютъра;

съхранявайте я на сухо място с оптимална температура 20-25°С.

Разбира се, някои съвременни преносими РС изобщо не позволяват да вадите вградения акумулатор. Това е почти масово явление при ултрабуците (а от доста време е факт и при новите смартфони). В такива случаи няма защо да се притеснявате, защото опитните и реномираните производители вграждат редица системи за защита.

А от този материал ще се ориентирате как бихте могли да оптимизирате работата си на батерия с минимални усилия.

Ако покупката на преносим компютър ви предстои, консултантите на Ardes.bg ще ви съдействат да изберете най-подходящия за вашите нужди, като един от критериите е именно капацитета и надеждността на батерията.
Loading Facebook Comments ...