Когато ускоряването на компютъра е (не)възможно

Едва ли има човек, който използва компютрите за работа или забавления, без да му се иска те да стартират възможно най-бързо и да са веднага готови за експлоатация. Или ако не на мига — за по-прилично и не толкова изнервящо време. За жалост, това не винаги е възможно с машините, амортизирани в течение на три, пет и повече години.

Някои стари РС се зареждат толкова бавно, че им трябва общо цял ден през годината. Това е според официални проучвания на Microsoft, а те се потвърждават и от субективни наблюдения — чакането понякога ни се струва като вечност.

Какво може да се направи?

Ако системата ви е закупена нова в рамките на последните 3 години и бавното зареждане на операционната система или определени програми се дължи на занемарена поддръжка, спасението е да запълните пропуските. Бихте могли да предприемете някоя (или всичките) от следните стъпки:

» Дефрагментиране

Амортизираните компютри със стари операционни системи страдат от фрагментиране на твърдия диск. Логически свързани файлове се намират записани върху различни и отдалечени сектори от физическия диск. Намирането и прочитането им отнема време, което пък се изразява в забавена производителност на машината.


Windows разполага с вграден софтуер — Disk Defragmenter, — чрез който можете да дефрагментирате всеки от дяловете на харддиска. При по новите версии на тази ОС това обикновено се извършва автоматично, така че ще се наложи да потърсите причините за мудната работа на друго място.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Дали SSD ще ускори компютъра?
[/panel-header]
[panel-content]
Отговорът е — зависи от хардуерната конфигурация. В случай че вашето РС е базирано на отживелите времето си процесори Celeron или Core2Duo, вероятността твърдотелен диск да окаже забележително влияние върху скоростта е нищожна. Просто защото тясното гърло в компютъра ви е процесорът или недостатъчното количество оперативна памет, а не твърдият диск.
[/panel-content]
[/panel]

» Разчистване

Редица програми, работещи с многобройни файлове, ги кешират на харддиска. По този начин ускоряват достъпа си до тях. Не всеки софтуер обаче управлява оптимално кешираната информация.

Едни програми автоматично изтриват временните (temporary) файлове. Точно защото идеята е да бъдат… временни! Но, например, браузърите рядко го правят, затова се налага ръчно да предприемете разчистване.

» Оптимизации

Отстранете излишните плъгини и тулбарове на браузъра си. Чистите версии на този софтуер разполагат с всичко, което ви трябва, за да сърфирате в интернет, а „разширяването“ на функциите им при старите компютри води единствено и само до проблеми със скоростта и стабилността.

Уверете се, че в списъка с автоматично зареждащи се програми (StratUp) на Windows присъстват само такива, които използвате.

Закърпено или ново?

Гореизброените насоки може да закърпят положението и да ускорят леко работата ви с машината. Имайте предвид обаче, че става дума именно за закърпване. А една дреха с кръпки никога не е като нова.

Ако компютърът ви е на повече от 3 години, а мнозина потребители използват и над 5-годишни конфигурации, ситуацията със скоростта е… неспасяема. Това е естествено. И при хората след определена възраст настъпват изменения, които не позволяват никога отново да се чувстват на 20 години. Така е и при компютрите.

За да усетите значителна разлика в скоростта на работата и зареждането на системата, просто трябва да си купите нещо по-съвременно. То може да не е чисто нова система. Може и да е втора употреба (или „на старо“) — важното е хардуерът да бъде надежден и професионално окомплектован.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Техническите експерти на Ardes.bg ще ви съдействат да изберете най-удачното решение за вас, като се съобразяват с потребностите и бюджета ви.[/notification]

Loading Facebook Comments ...