IDC изненадани от продажбите на персонални компютри

HP отново е глобалният лидер в доставките на РС, като през Q2 има 13.78 млн. реализирани бройки и 22.8% пазарен дял. Досегашният лидер Lenovo отпада на второ място с 12.43 млн. устройства и 20.5% пазарен дял.

През второто тримесечие (Q2) на 2017 година в глобален мащаб са продадени 60.5 милиона персонални компютри. Данните са от най-новите пазарни проучвания на авторитетната компания IDC, която прогнозираше спад в търсенето на такива машини, възлизащ на 3.9% спрямо същия период за миналата година. Оказва се обаче, че спад може и да има, но той не е толкова драстичен. А при съпоставяне с данните от първото тримесечие всъщност се отбелязва малък, но не и незначителен ръст.

Нещо повече, IDC вече прогнозират скорошен обрат, след който ръстът при продажбите на РС ще бъде постепенен и траен. Това ще засегне повече лаптопите, отколкото настолните компютри. Като основна причина за тези тенденции се сочат съществените нови технологии, които си проправят път. На челните мести, като ключов фактор във възобновения интерес към РС-тата, са твърдотелните дискове, известни още като SSD.

Има и други причини за нарастващото внимание към съвременните компютри, като основната е тяхното разнообразие. Повече по тази тема ще научите от наскорошната ни статия по темата. Ardes.bg предлага предлага РС от всички модерни форм фактори.

Loading Facebook Comments ...