Какви възможности имат съвременните компютри

Персоналните компютри имат история, обхващаща няколко десетилетия. Никога, както в наши дни, те не са идвали в толкова многобройни разновидности, нито софтуерът им е позволявал истински чудеса, каквито до неотдавна виждахме само във фантастичните филми.

Ако сте решили да си купите нов РС, сега е моментът. И да не сте напълно убедени, може би следващите няколко абзаца ще ви убедят. Но нека за начало видим какви са най-масовите компютри през второто десетилетие на 21 век.

Плеяда от форм фактори

Само преди 10 години имаше два основни сегмента — настолни или преносими машини. Днес всеки от тези сегменти се дели на по-малки, като е абсолютно задължително да уточняваме какво точно имаме предвид, ако искаме статиите ни да са разбираеми или събеседниците да следят нишката на мисълта ни.

Например,

настолните (десктопите) могат да бъдат:

Класическа кутия (виж модели)

Предимства: осигурява място за най-добрите хардуерни компоненти, включително сериозно охлаждане и надеждно захранване.
Недостатък: заема доста място върху или под бюрото.

Мини РС (виж модели)

Предимства: не само не заема толкова място, колкото класическите компютри, а често има и елегантен външен вид.
Недостатък: по-трудни за ъпгрейд.

All-in-One (AIO; всичко-в-едно)

Предимства: целият компютър е побран в монитора, което придава на машината максимално изчистен вид.
Недостатък: много добро решение за леки домашни и бизнес задачи, но тези РС рядко правят впечатление с хардуерна мощ.

Преносимите се делят на:

Нетбуци

Ноутбуци (традиционни лаптопи)

Ултрабуци (ултралеки и ултратънки)

Вижте приликите и разликите между горните три категории в тази наша статия.

Хибридни модели (таблет и лаптоп в едно)

Едни от най-гъвкавите и универсални съвременни решения. Много от тях попадат в категорията ултрабук. Препоръчват се от редица чуждоезични експерти. Ние също бихме се присъединили, но с уговорката, че, ако не ви трябва режимът „таблет“, който оскъпява продукта, е по-добре за изберете просто ултрабук.

Десктоп заместители

Предимства: това са сериозни лаптопи с голям дисплей и респектиращ хардуер, подходящ дори за игри.
Недостатъци: твърде габаритни за повечето потребители.

Изборът е лесен, ако знаете какво търсите

Както се подразбира от казаното дотук, днес е по-трудно да се спрем на компютъра, който ще ни върши най-добра работа. Защото имаме повече разновидности и по-голям избор. Но когато направим правилния избор, можем да сме сигурни, че възможностите на машината са до известна степен персонализирани конкретно за нас и очакванията ни.

Например:

● Хибридите използват два основни похвата, за да превърнат устройството в лаптоп или таблет. При едни се използват панти с възможност за 360-градусово завъртане на дисплея, докато стане успореден на клавиатурата и заприлича на плосък таблет. При други пантите се разкачат и дисплеят-таблет се отделя от останалото тяло и клавиатурата, като се управлява с тъч жестове.

● Въплъщение на още по-гъвкаво решение е HP Elite x3 – уникално устройство тип 3-в-1, с което получавате десктоп с размерите на смартфон.

● Най-доброто съчетание на мобилност, автономия и висока производителност понастоящем можем да намерим сред ултрабуците. Почти по правило те са изработени от качествени естествени материали и идват с безчет софтуерни и хардуерни екстри за мигновено зареждане на операционната система и защити на данните.

Вижте селекцията ни от 5 серии ултрабуци, които заслужават вниманието ви.

● Гласовият контрол на потребителската електроника беше фантастика, но с навлизането на персоналните асистенти за смартфони (Siri на Apple, Bixby на Samsung и др.) и Cortana за Windows 10 ситуацията бързо се променя. Днес с вербални запитвания можете да получавате адекватни отговори, да водите забавни разговори с изкуствения интелект, а в бъдеще може би ще въвеждате и дълги текстове без грешки.

Виртуална реалност служи не само за забавление, но и за рекламни цели. По тази причина е интересна както за любителите на мултимедията, така и за бизнеса, винаги търсещ нови маркетингови завоевания. Техническите изисквания за VR клиповете са високи и непосилни за предишното поколение компютри, но напоследък актуалните модели идват с вградена поддръжка и на тази иновация.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ardes.bg предлага широка гама и от всички разновидности на компютрите — от най-достъпните до най-сериозните модели. Можете да изберете най-подходящия за вас според техническите компоненти и цената, като предварително се консултирате и с експертите ни.[/notification]

Loading Facebook Comments ...