Запознайте се отблизо с портовете на лаптопа

Решили сте да си купите лаптоп. Или вече сте го направили, но още не разбирате за какво служат всичките портове по периферията му. Техническите описания в приложената документация обикновено не дават достатъчно добра представа. Ако се разпознавате в тези изречения, статията ни може би е точно за вас.

Убедени сме, че портовете на преносимия компютър трябва да имат известна тежест при избора на конкретен модел. Така че задачата ни е да ви ориентираме за най-често вгражданите интерфейси, които понастоящем са и най-популярни, но също и за техните по-специални, но тепърва навлизащи или вече губещи влияние алтернативи.

 

[table width =“100%“ style =““ responsive =“true“]
[table_head]
[th_column]„Универсални шини“ за пренос на данни[/th_column]
[th_column].[/th_column]
[/table_head]
[table_body]
[table_row]
[row_column]USB 2.0 и USB 3.0[/row_column]
[row_column]USB Type-C[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]

Технологията на USB (Universal Serial Bus) вече навърши 21 години. На всеки, занимаващ се с компютри и електроника, поне веднъж му се е налагало да използва USB флашки за големите и правоъгълни Type-A портове. Затова няма да навлизаме в излишни описания на интерфейси, за които всички знаят, че служат за пренос на информация между лаптопа и свързаното устройство, а също и за зареждане на това устройство, ако то работи на батерия.

USB портовете с бяла или черна пластина са сертифицирани по най-стария използван и досега стандарт — USB 2.0, който е най-бавният. Тези с тъмносиня или светлосиня пластина са съответно USB 3.0 или USB 3.1, като и двата са значително по-бързи от USB 2.0.

Между всички тези стандарти обаче има съвместимост. Например, няма проблем да свържете USB 3.0-сертифициран външен харддиск към USB 2.0 порт на лаптопа.
[/row_column]
[row_column]

Това не е нов стандарт, а обновен облик на порта. Той е значително по-малък и по-елегантен от четвъртитите портове Type-A (вижте илюстрацията отляво). Умалените размери на Type-C му позволяват да се използва във все по-тънки лаптопи (ултрабуци), смартфони и други мобилни джаджи. Ако има някакъв недостатък, той е, че в него трябва да се поставят само кабели, съвместими с Type-C. Няма никакъв шанс да включите по-старите.

Ако пластината на USB порта (Type-A) е жълта,1 това означава, той може да зарежда свързано мобилно устройство дори когато лаптопът е изключен.
[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Thunderbolt 3[/row_column]
[row_column]Firewire[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Новият стандарт Thunderbolt 3 се поддържа от всички актуални Intel-базирани системи. Това, че все още този порт се предлага предимно в лаптопите от среден и висок клас, се дължи на консервативност от страна на производителите.2 Портът е Type-C, същият като този на едноименния USB. Но Thunderbolt 3 има редица предимства, сред които поне два пъти по-бърз трансфер на данни, поддържа 4К видео сигнал, който може да подава едновременно на два 4К дисплея, а освен това осигурява захранване до 100W на свързаните периферни устройства.
[/row_column]
[row_column]Стандартът Firewire има много ревизии през годините, като най-популярният си остава IEEE 1394. Сред продуктите (напр. видеокамери) на Sony можете да го срещнете като i.LINK, а сред тези на Texas Instruments (напр. проектори) и под названието Lynx. Към днешна дата се смята за архаичен порт, който вероятно ще получите единствено и само ако си купите лаптоп (втора употреба), произведен преди доста години.
[/row_column]
[/table_row]
[/table_body]
[/table]

* * *

[table width =“100%“ style =““ responsive =“true“]
[table_head]
[th_column]Портове за видео[/th_column]
[th_column].[/th_column]
[/table_head]
[table_body]
[table_row]
[row_column]VGA[/row_column]
[row_column]HDMI[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]

Порт за аналогов видео сигнал, датиращ от 30 години. Той може и да не осигурява високо качество на картината, каквото се очаква от по-модерните изброени алтернативи в тази категория, но за сметка на това е практически безплатна добавка към лаптопа. И то извънредно полезна добавка, защото позволява лесно свързване на компютъра ви с неизброимо много монитори, проектори и телевизори.[/row_column]
[row_column]

Стандартът Ніgh Dеfіnіtіоn Мultіmеdіа Іntеrfасе, наложил се просто като HDMI, има една отличителна особеност, която го откроява и извежда едни гърди пред конкурентите. А именно — освен видео сигнал се поддържа и висококачествено аудио. Ето защо HDMI се използва масово от потребителски телевизори и лаптопи. Истински удобно е да си пуснем филм от РС-то на голям екран чрез един единствен кабел.[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Mini DisplayPort (mDP)[/row_column]
[row_column]DVI[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]

Най-новите компютърни монитори обикновено се възползват от DisplayPort,3 тъй като този стандарт носи супервисоко качество на картината. Поддържат се до 18 Gbіt/сек и едновременно до четири Full HD дисплея. Кабелите са надеждни и се предлагат между 3 и 15 метра според нуждите ви. DisplayPort е идеален са компютърджии, но HDMI е по-универсален, тъй като с него работят всички телевизори и плейъри от много години насам.
[/row_column]
[row_column]

Чрез DVI може да се пренася както аналогов, така и цифров сигнал. Технологията е интересна, наложила се е през годините и продължава да се поддържа от производителите на видеокарти и монитори.

Но към днешна дата има нулева вероятност да си купите лаптоп от голям производител, който включва и DVI интерфейс. Ако машината ви има такъв, вероятно е на 5-10 години.
[/row_column]
[/table_row]
[/table_body]
[/table]

* * *

[table width =“100%“ style =““ responsive =“true“]
[table_head]
[th_column]Разни[/th_column]
[th_column].[/th_column]
[/table_head]
[table_body]
[table_row]
[row_column]Ethernet[/row_column]
[row_column]3.5 мм жак[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Тази букса има много имена: RJ-45, LAN, Ethernet и др. Колкото и претенциозни да са названията, става дума за нещо просто — в този отвор се поставя кабелът за интернет, ако държите на жичната връзка или работите с лаптопа си на място, където няма мобилно покритие и Wi-Fi. Както виждате от илюстрациите, при някои ноутбуци портът е напълно открит, докато при други модели дупката е частично скрита зад капаче. [/row_column]
[row_column]Убедени сме, че отлично познавате този интерфейс, тъй като вероятно отдавна го използвате — ако не на компютъра си, поне на смартфона, MP3 плейър и пр. Някои потребители го наричат „входа за слушалките“ и това е основателно. Когато входовете са два, обикновено вторият е предназначен специално за входящия сигнал от външни микрофони. Много рядко лаптопите идват с повече от два жака.[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Картов четец[/row_column]
[row_column]M.2 SSD слот[/row_column]
[/table_row]
[table_row]
[row_column]Отдавна отмина времето на оптичните носители. Огромното мнозинство потребители вече не „пече дискове“, а записва и споделя файлове чрез USB флашки и карти памет. Последните са особено често използвани от смартфоните, таблетите, фотоапаратите и видеокамерите, затова наличието на вграден четец за SD и microSD карти в лаптопа значително ще улесни прехвърлянето на информацията и споделянето ѝ в интернет.
[/row_column]
[row_column]Това не е порт в класическия смисъл на думата, а трябва да се разбира като вътрешен слот, който остава скрит за очите ви, но ви носи огромни ползи. Към него свързвате компактни SSD чипове, с които разширявате вградената памет. С други думи, ако си купите лаптоп със свободен M.2 SSD слот,4 не сте длъжни да се съобразявате и „вмествате“ във вградения капацитет на паметта, а можете да я надграждате — когато и колкото искате.
[/row_column]
[/table_row]
[/table_body]
[/table]

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Техническите консултанти на Ardes.bg са готови да дадат допълнителни и подробни разяснения за особеностите на всеки от разгледаните портове. Също така можете да се поинтересувате и какви портове трябва да има лаптопът, който възнамерявате да закупите, за да го използвате според планираните цели.[/notification]

  1. USB портовете Sleep & Charge могат да бъдат и с червена пластина. []
  2. Преносимите компютри на Apple изключително залагат на Thunderbolt 3. []
  3. Мини версията на DisplayPort изглежда напълно идентично с първите две ревизии на Thunderbolt. []
  4. Съществуват няколко размера на SSD-тата, а именно: 2230, 2242, 2260, 2280 и 22110. []
Loading Facebook Comments ...