Синхронизацията на файлове между различни устройства

Имате настолен компютър у дома или в офиса, лаптоп за времето, когато сте в движение, а също и личен смартфон. Можете да замените едно или няколко от изброените устройства с втори преносим РС и/или таблет.

Важното в случая е, че обикновено мнозина от нас използват повече от една машина за създаване и обработка на едни и същи файлове. Единият вариант да имате винаги актуална версия на документите е, когато ги копирате ръчно между отделните устройства. Това може да се осъществи посредством USB флашки и карти памети, а за по-обемистите материали ще се наложи да си послужите и с външни HDD/SSD.

Естествено, след време това става крайно отегчително и времегубещо. Алтернативата са

програмите и услугите за синхронизация

Каква е идеята? — Тя е едновременно простичка и гениална. На всяка от машините, които използвате, качвате специализиран софтуер. Чрез него задавате една или няколко папки с работни или лични документи, които да се синхронизират с ваш акаунт в облака. А тъй като файловете ви „горе“, в облачното дисково пространство, винаги ще бъдат последните версии, тези нови версии се изтеглят и от останалите ви устройства. По този начин се спестява личното прехвърляне, а процесът е автоматизиран.

За да синхронизирате чрез специален софтуер, не е нужно да натискате дори един бутон.

Има огромно разнообразие от такива облачни услуги. Най-популярните от вече дълги години са Google Drive и Dropbox. Те се използват както от частни, така и от бизнес потребители. Ще намерите и множество стабилни алтернативи от компании, като Dell, HP, Asus, Samsung, Microsoft и др., които са създадени за бизнес и корпоративни клиенти, а преимуществото им са системите за сигурност.

Почти по правило масовите услуги съчетават безплатни и платени версии. Например, без да заплащате, Google Drive позволява да синхронизирате файлове с общ обем до 15 GB. Това, което трябва да се знае обаче, е, че платените версии са достъпни дори по нашенските стандарти. Ежемесечната такса за синхронизация на цели 100 GB излиза под 5 лв с всички включени данъци.

Повечето услуги поддържат различни операционни системи и прехвърлят данни между тях.

Скритите ползи

Започнахме с това, че има начини да си спестите ръчното копиране на документи, а с това и загубата на време и раздразнението. Но смисълът не се изчерпва само с това. Преимуществата да използвате такива sync услуги имат и други аспекти.

Нека изброим телеграфно някои от тях:

● В наскорошна статия обърнахме внимание колко важно е всеки потребител да прави редовен бекъп на ценната си информация. Когато качите копие на често използваните си файлове в облака, това само по себе си е форма на допълнително подсигуряване.

Можете да структурирате папките и документите си по същия начин, по който бихте го направили на външен HDD или USB памет. Разликата е само, че не използвате собствен информационен носител, а го „заемате“, ако услугата е безплатна, или го „наемате“, ако е платена.

● Особеното при смартфоните и таблетите е, че те имат ограничено дисково пространство, в сравнение с преносимите и настолните РС. Докато съвременните флагмани при умните телефони идват с 32 или 64 GB вградено място за съхранение на документи, при компютрите в наши дни рядко получавате под 1 TB HDD или 256 GB SSD.

Тъй като дисковото пространство при компактните мобилни джаджи е ограничено, не е разумно да синхронизирате и сваляте всичките си файлове от облака. Ако например използвате всичките 100 GB от платената версия на Google Drive, не бихте могли да изтеглите всички материали, защото обемът им надвишава двукратно или трикратно капацитета на смартфона.

Ето защо настройките на мобилните устройства по подразбиране са така направени, че да теглите ръчно само файловете, от които имате нужда в момента. През 3G/4G или Wi-Fi връзка имате достъп до всичките си колекции в облака, можете да ги разглеждате и редактирате през телефона, но локално на вградената памет се изтегля само това, което зададете ръчно.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ако се затруднявате в избора си на техническо устройство или софтуер, винаги можете да разчитате на компетентна помощ от консултантите на Ardes.bg.[/notification]

Loading Facebook Comments ...