Защо и как да правим бекъп на твърдия диск

Механичните повреди на твърдия диск могат внезапно да ви лишат от достъп до личните и работните ви файлове. Не са имунизирани нито въртящите се HDD, нито твърдотелните SSD. Друга добре позната беля, с която може би всеки се е сблъсквал поне веднъж, са вирусите. И при тях никога нямаме 100% гаранция, че могат да бъдат изчистени.

Най-сигурният метод за отърваване от зловредния софтуер е форматирането на харддиска. Тогава губим всичките си материали и време за преинсталация на операционната система и програмите. Ако не ни е за пръв път, може би е крайно време да се замислим за

бекъп чрез т. нар. image файлове

● Понеже вирусите и проблемните сектори най-често поразяват ОС и изпълнимите файлове (.exe) на инсталираните програми, препоръчително е приоритетно да направите бекъп на този дял от твърдия диск, на който се намират. Обикновено това е С:, но, ако не сте сигурни — проверете!

● След тази първа стъпка е силно препоръчително да прецените дали състоянието на операционната ви система е задоволително. Ако програмите се отварят бавно, а преди не е било така, ако пощата ви е препълнена с писма, които никога повече няма да прочетете, ако вярвате, че на този дял от харддиска се намират други излишни файлове — направете разчистване.

● Като цяло е повече от желателно, преди да преминете към същинското правене на бекъпа, да форматирате диска и да направите нова инсталация на вашата ОС. След това инсталирайте само програмите, които ще ви трябват за дълги месеци и години напред.

Казано накратко, състоянието на компютъра трябва да е толкова добро в момента, когато правите бекъпа, че един ден, когато направите възстановяване от image файл, софтуерното положение също е добро, а вие — доволни. В случай че изберете по-разумния вариант, а именно

да направите бекъпа след свежа инсталация

на операционната система, може да обърнете внимание на следните съвети:

● Инсталирайте игри, след като вече сте приключили с бекъпа. Това важи с особена сила, ако файловете на игрите са записани на друг дял, различен от този, на който е Windows. Причината е, че, ако не постъпите така, един ден в image файла ще са останали записи в регистрите на операционната система и бързи връзки, които просто ще са излишни. Същото важи и за програми, за които не сте сигурни, че ще се задържат на компютъра ви повече от ден или месец.

● Инсталирайте всеки Service Pack (SP) за Windows, преди да преминете към бекъпа. В противен случай в бъдеще ще се наложи отново да го сваляте и да губите време. Същото се отнася и за всички драйвери на хардуера в машината ви.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Едно уточнение
[/panel-header]
[panel-content]
Бекъпът с image файл може да се прави не само на твърди дискове, но и флаш памети или картите за смартфони и таблети. Принципът е същият — съхраняват се не само потребителските материали, но и особените таблици и системни файлове.
[/panel-content]
[/panel]

Огромното разнообразие от специализиран софтуер

Можете да намерите най-различни програми, за да направите бекъпа на (целия дял от) твърдия диск. Сред по-популярните, а и най-надеждни, са Acronis True Image, Paragon Backup & Recovery, Norton Ghost, FarStone Total Recovery, D-Rive Image, Active Disk Image, като списъкът не претендира за изчерпателност.

Някои са платени, други — безплатни. Някои от тях позволяват да свършите работата от интерфейс в самата операционна система, а други искат да ги запишете на оптичен носител или флаш памет, след това да рестартирате компютъра и да boot-нете от носителя, на които е програмата. Желателно е да се спрете на втория вариант.

Авторът на тези редове използва True Image на Acronis, понеже този софтуер прави по-сигурен бекъп от boot диск, но и заради приятния интерфейс, пред който всички потребители на Windows ще се чувстват в свои води. В общи линии трябва с мишката да кликнете върху харддиска или конкретния му дял, ако е разделен на такива, да изберете име на image файла, а след това да изберете къде да го запишете: на друг дял от харддиска или външен носител.

Имайте предвид, че размерът на готовия файл може да е много голям. Макар да е компресиран, ще надхвърля 2GB. Това означава, че файловата система FAT няма да го поддържа и трябва да го съхраните на NTFS или по-нова.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Ами другите дялове?
[/panel-header]
[panel-content]
Ако се налага, можете да правите бекъп и на дялове от твърдия диск, на които няма системни файлове. Казано иначе, image файл се прави не само заради операционната система, която е по-претенциозна. Например можете да запазите колекциите си от снимки, музика и филми в определена подредба по имена и папки. Ако нещо се случи с тях, ще ги възстановите по-бързо от image файл, отколкото ако ги копирате обратно, да речем, от външен твърд диск.
[/panel-content]
[/panel]

Съхранение на готовия файл

И така, ако всичко е наред, ще получите един възголям файл, в който практически ще е побран целият ви твърд диск или само избрания дял от него. Тук е мястото да се върнем към началото на статията, където стана дума за лоши сектори и зловредни вируси. Тъй като тези неща винаги са потенциална перспектива, ще се съгласите, че няма нищо по-недалновидно от това, да съхранявате image файла върху същия харддиск, на който сте направили копие. Всъщност, съхранявайте го и на друг дял от диска, ако желаете, но просто направете резервно копие на файла и на външен харддиск, на друг компютър или където е удобно за вас и се намери достатъчно свободно място.

Това е. Ако по-рано не сте правили бекъп на цял диск, ведно с цялата информация на него, веднага ще откриете удобството. И ще добиете спокойствие — защото никога повече няма да треперите за файловете си и да пилеете времето си в преинсталации на операционна система и програми. Просто отново пускате програмата, с която сте направили бекъпа, но този път избирате image файла да се разгърне на избрания дял от диска ви.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]В следващия материал ще разгледаме още по-удобен начин за бекъп на определени файлове и тяхната синхронизация между различните ви настолни и преносими устройства. За да не пропускате полезните ни статии със съвети, можете да харесате страницата на Ardes.bg във Facebook и да следите актуализациите на стената.[/notification]

Loading Facebook Comments ...