Приликите и разликите между iPhone 8 и iPhone X

Кога по-често, кога по-рядко се случва някой от производителите на електроника да пусне по едно и също време няколко продукта. Такъв е случаят с Apple и наскорошното анонсиране и предстоящия официален дебют на iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X.

Трите смартфона ще излязат до края на текущата година — световните доставки започват от края на октомври с iPhone 8 и ще продължат през ноември, когато очакваме iPhone Х. Междувременно,

почитателите на айфоните трябва да направят труден избор

Ще опитаме да го улесним чрез сравнения на техническите характеристики между iPhone 8 и iPhone X, както и с максимално обективен анализ, доколкото го позволяват само предварителните данни. За да не усложняваме статията, на този етап няма да разгледаме iPhone 8 Plus, който също се очертава като модел, заслужаващ внимание, но може би ще остане за по-нататък.

За начало, една

сравнителна таблица с характеристиките

на двата модела ще бъде само от полза.


iPhone 8 iPhone X
ОС iOS 11 iOS 11
Дисплей 4.7″ Retina HD (1334×750, 326ppi) IPS 5.8″ Super Retina (2436×1125, 458ppi) OLED
Процесор Apple A11 Bionic, M11 Apple A11 Bionic, M11
Оперативна памет 2GB 3GB
Флаш памет 64GB/256GB 64GB/256GB
Основна камера 12MP, f/1.8, 5x цифров зум, четворна LED светкавица 12MP, f/1.8, широкоъгълна, телефото с OIS, 10x цифров зум, портретен режим, четворна LED светкавица
Предна камера 7MP, FaceTime HD, f/2.2, 1080p видео 7MP, FaceTime HD, f/2.2, 1080p видео
Видео режим 4K (24/30/60fps), 1080p (240fps) 4K (24/30/60fps), 1080p (240fps)
Водоустойчив да, IP67 да, IP67
Безжично зареждане да да
Биометрична защита Touch ID Face ID
Физически размери 67.3 x 138.4 x 7.3 мм 70.9 x 143.6 x 7.7 мм
Тегло 148 грама 174 грама
Разцветки Gold, Silver, Space Grey Silver, Space Grey

Какво ни говори горната таблица

За габаритите: iPhone 8 е около половин сантиметър по-къс от iPhone X, което само по себе си не е съществена разлика. Широчината е дори по-незначителна. А най-незабележими са отликите при сравнението на профилите (дебелините им), които са едва половин милиметър. Ето защо по всяка вероятност огромното мнозинство от потребителите ще чувстват и двата модела еднакво удобно в ръката си.

Същото може да се каже и когато сравняваме теглото им. Разликата се равнява на 26 грама, които е съмнително, че ще наклонят везната в полза на единия или другия смартфон.

За дисплея: От гледна точка на милиметрите, дължината на устройствата може и да не е толкова важна. Но тя става изключително забележителна, ако обърнем внимание по какъв начин екраните на телефоните се възползват от тази дължина.

При iPhone 8 веднага се забелязва запазването на елементи от традиционния дизайн. А именно — над дисплея виждаме широка ивица за говорителя и предната камера, а отдолу има друга ивица за Home бутона.

От друга страна, дисплеят на iPhone X заема цялата дължина и широчина на предния панел, ако не броим частично припокриване на един дискретен елемент за говорителя и камерата.

Но с това разликите едва започват. По-малкият 4.7-инчов екран на iPhone 8 залага на IPS панел с резолюция 1334 x 750 пиксела и контраст 1300:1, докато 5.8-инчовият iPhone X използва по-модерната OLED технология и обещава изключително гладки образи с резолюция 2436 x 1125 пиксела и контраст 1,000,000:1. По този показател дисплеите са несравними и едно съпоставяне би било като това между портокали и ябълки.

Опасностите от високата резолюция
Колкото повече пиксели има дисплеят, толкова по-голяма е неговата работна площ. Също така може да се очаква и по-добро качество на графиките. Но повече пиксели често означават и по-високо потребление на енергия, което означава, че батерията би могла да се изтощава по-бързо. Разбира се, тук OLED технологията на iPhone X е от огромен плюс, тъй като при нея енергията се използва само от активните пиксели. Но в общи линии всички плюсове и минуси могат да се претеглят само при действителен тест.

За камерата: На хартия (или монитор) спецификациите на камерите може да изглеждат почти еднакви. Но всъщност имат малко допирни точки в практическо отношение, а това вероятно изисква нашите пояснения.

Основната камера: Както при iPhone 8, така и при iPhone X тя е обозначена като 12-мегапикселова, а обективът се отличава със светлосила f/1.8. Уникалното при по-големия модел обаче е, че камерата е двойна, като втората е със светлосила f/2.4 и телефото възможности. С други думи, благодарение на втория обектив можете да получите феноменални портретни снимки без изкривявания на лицата и с приятно дефокусиране на фона. За това помагат и специалните софтуерни режими.
Предната камера: Положението е подобно като при основната. На пръв поглед характеристиките са идентични — и при двата модела тя е 7MP. Но и тук iPhone X има лека преднина, която може да не е интересна за всички потребители, но все пак заслужава да се изтъкне. Докато iPhone 8 залага на FaceTime HD камера с Retina светкавица, която не е съществено по-различна от предишните айфони, селфи камерата на iPhone Х е TrueDepth със специално „портретно осветление“.

Иначе и двете устройства обещават запис на 4K видео при респектиращите 60 кадъра в секунда, както и Full HD видео до 240 кад./сек., които след това можете да възпроизвеждате на забавен кадър с абсолютна гладкост на движението.

Touch ID или Face ID: Завършваме предварителния си сравнителен анализ между двата телефона с това, което смятаме, че може да изиграе голяма роля за избора. Особено ако сте от потребителите, които по-трудно се отказват от навиците си. Биометричните решения за отключване на iPhone 8 и iPhone X са толкова различни, че реално единственото общо между тях е това, че използват части от тялото ви.

iPhone 8 разполага с Touch ID сензор за пръстови отпечатъци, разположен в Home бутона. Старите почитатели на айфоните ще се чувстват в свои води, защото тази функция е позната от последните няколко поколения на тези устройства.

iPhone Х въвежда новата технология Face ID, която разчита на лицево разпознаване чрез предната камера. Както стана дума по-горе, тази камера е особена и обещава да се справя блестящо със селфитата. Някои експерти обаче, които са имали възможност вече да видят демонстрации на Face ID, засега не са убедени, че разпознаването на лицата е прецизно, нито надеждно.

Липсата на Home бутон при iPhone X e нож с две остриета. От една страна, получавате по-голям екран, изпълващ целия преден панел. Но от друга страна, хората, които са приели този бутон за даденост, е възможно да свикнат трудно с неговата липса.

Който и от двата смартфона да изберете, едва ли ще останете разочаровани. Особено ако го поръчате от каталога на Ardes.bg и се консултирате с нашите експерти.

 

Loading Facebook Comments ...