Как да запазим живота на батерията за по-дълго време

Винаги е голяма трагедия, когато искаме да направим добро, а в неосведомените си опити да го постигнем всъщност нанасяме вреди. Често такъв е случаят с опазването на батерията и старанията ни за удължаване на нейния експлоатационен период. Потребителите сме заблуждавани от остарели схващания и прилагаме методи, които не не ни доближават до целта, а ни отдалечават.

С тази статия ще опитаме да развенчаем някои митове и да ви съдействаме действително да използвате батериите години наред.

Мит 1: Разреди докрай и после зареди

Тези, които използват потребителска електроника от над едно десетилетие насам, със сигурност помнят обичайните инструкции в магазините при покупката на дадено устройство:

„В батерията има фабричен заряд. Изчакайте я да се разреди напълно, докато лаптопът или смартфонът се изключи сам. След това я заредете до 100%. Повторете тази операция поне 2-3 пъти.“

От доста време свързваме тази практика със съвестната грижа за батерията. И наистина тя беше основателна при никеловите (Ni) батерии, които бяха доста широко използвани допреди десетина години. А по инерция много хора пренесоха навиците и при новите литиеви (Li) батерии, които пък са най-популярните в наши дни.

По възможност се старайте зарядът да не пада под 30%, преди да включите устройството към електрическата мрежа. Дори да нямате време за пълно зареждане.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
В действителност…
[/panel-header]
[panel-content]
Това, което беше валидно и допустимо при никеловите батерии, е не само непрепоръчително, но и вредоносно при литиево-йонните и литиево-полимерните. Пълното разреждане води до „стрес“ за последните, което в дългосрочен план допринася за скоротечното и необратимо съкращаване на капацитета им. Няма защо да се плашите, ако понякога лаптопът (или смартфонът) ви се изтощи до самоизключване. Но при всяка сгодна ситуация е желателно да не позволявате стойностите за батерията да падат под 25-30%.
[/panel-content]
[/panel]

Мит 2: Вади батерията, когато си на щепсел

Друго устойчиво и разпространено схващане е, че батерията трябва да се вади, когато захранваме лаптопа си от контакта. Причината била в това, че тя се „зарежда непрекъснато“, което водело до промени в химическия ѝ състав, а резултатът бил постепенно понижаващ се капацитет.

Като втора причина обичайно се посочва, че батерията излишно се нагрява, докато използвате машината с кабел. Високите температури допълнително съкращавали живота на този тъй ценен компонент.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
В действителност…
[/panel-header]
[panel-content]
Съвременните батерии разполагат с датчици и се възползват от специален софтуер, който прави невъзможно прекомерното им зареждане. В момента, в който химическите сокове се наситят до 100%, процесът спира. След това лаптопът ще потърси батерията само ако изключите щепсела от контакта или токът изгасне. Това става мигновено и батерията поема ролята и на безценен UPS. Но за целта тя не трябва да бъде вадена. Освен това, ако е отстранена за дълъг период, ще се изтощи до „стресови“ нива.
[/panel-content]
[/panel]

Аргументът с топлината в корпуса е адекватен, но не при всички обстоятелства. Нека го разгледаме по-обстойно:

Мит 3: Процесорът не прегрява, следователно всичко е наред

Летните жеги могат да накарат процесора на преносимия компютър да вдигне такива температури, че да се изключи сам. Известно е, че горещините се отразяват, меко казано, неблагоприятно и на харддисковете.

Съответно сме склонни да вярваме, че батерията не може да се разболее, ако температурите на гореспоменатите компоненти е в нормални граници.

Нека охлаждащата поставка стане задължителен аксесоар на компютъра ви през знойните месеци.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
В действителност…
[/panel-header]
[panel-content]
Лаптопите са така проектирани, че горещият въздух се отвежда максимално далеч от уязвими части, като процесора и твърдия диск. Каналите, през които той се насочва извън корпуса, няма как да не се доближат до батерията, която често заема цялата ширина на компютъра и няма перки, за да я охлаждат. Така че нормалните температури на останалия хардуер не гарантират, че всичко с батерията е наред. През летните месеци е допустимо да я вадите и съхранявате на сухо и прохладно място, ако използвате лаптопа с кабел. И в никакъв случай не го оставяйте в автомобила си без климатизация, дори да е изключен.
[/panel-content]
[/panel]

Четете надолу, за да разберете защо рекламните снимки на преносими компютри (типичен пример е горната) често дават една от най-безотговорните идеи.

Бързи съвети за здрава батерия

Насоките са твърде разностранни, за да ги свържем в общ текст, затова ще ги представим с обикновено и кратко изброяване:

По възможност сменете твърдия диск със SSD, което значително ще понижи градусите в корпуса на лаптопа.

Особено през летните месеци не забравяйте редовно да почиствате въздухоотводите, за да може горещият въздух да излиза безпрепятствено.

Пазете батерията и от минусови температури. Те не са толкова опасни, защото твърде високите увреждат трайно батерията, а тези под нулата — само временно понижават капацитета ѝ.

Ако решите да я вадите, трябва да знаете, че тя трябва да има заряд около 30-40% и да се съхранява на сухо при стайни температури.

В технологичните среди има една популярна шега: „Когато лаптопът ви е омръзнал и се чудите как елегантно да се отървете от него, за да го смените с нов, просто го заведете на плаж!“ — Използването на устройството на такова крайно нагорещено и твърде влажно място е сред най-лошите идеи.

Loading Facebook Comments ...