Лесният избор на лаптоп за гейминг

Когато избираме лаптоп за игри, можем да подходим по няколко начина. Единият е да се доверим на специалните геймърски серии, разработвани от почти всички водещи производители. Другият вариант, който често (но не винаги) се оказва по-изгодният, е да се спрем на машина, разполагаща с необходимия хардуер, но без оскъпяващите екстри.

По-лесният начин определено е търсенето на преносим компютър, създаден преимуществено за сериозните натоварвания и възможно най-претенциозната публика — тази на игроманите. Това е и отговорният избор, тъй като геймърските модели по правило обръщат сериозно внимание на охлаждането, защитите срещу прегряване и качествата на дисплея. В тази статия ще наблегнем на техните предимства.

Как да разпознаем линиите за игри

Предложенията на водещите производители за геймърите са обособени в следните линии:

Asus Republic of Gamers
Dell Alienware
Lenovo Legion (Y)
Acer Predator
HP Omen

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Какво е Max-Q
[/panel-header]
[panel-content]
Това е сертификат за геймърски лаптопи, гарантиращ наличието на редица характеристики, сред които: тънък профил на корпуса и висока производителност; шум под 40 децибела, оптимизирани видеокарти с архитектура Pascal (GeForce GTX 1060, GTX 1070 и GTX 1080) и ниско потребление на електроенергия за удължен живот на батерията.
[/panel-content]
[/panel]

Въпреки че линиите варират по марки и в зависимост от ценовия клас, ще опитаме да опишем специфичните им особености.

• Asus Republic of Gamers

Предложенията, попадащи в RoG, имат отличителен външен вид. Обикновено идват със стилен тъмен корпус и медни акценти. Залагат на най-новите процесори от Intel, съчетани с видеокарта GeForce GTX 1070.

Модификацията Zephyrus е със сертификат Max-Q модел. Full HD дисплеят опреснява картината на 120Hz и се възползва от технологията G-Sync на Nvidia за пълна синхронизация с видеокартата — GTX 1080 или GTX 1070.

• Dell Alienware

Марката Alienware не се нуждае от представяне. Тя доби популярност, преди да стане част от портфолиото на Dell и вдъхнови геймърските серии на останалите компании. Новите предложения са с изцяло алуминиево тяло, впечатляващо и с разнообразни светещи елементи, цветът на които можем да настройваме.

Сред водещите характеристики се нареждат видеокарта Nvidia GeForce GTX 1080 от десктоп клас, технологията Tobii Eye-Tracking за управление с поглед и IR камера за лицево разпознаване. Поддържа се и G-Sync за синхронизация на видео сигнала с матовия IPS дисплей.

• Lenovo Legion

В по-ранни години тази линия се обозначаваше само с буквата „Y“. Успехът ѝ поощри производителя да я преименува с цялата дума „Legion“ и да я обогати с многобройни нововъведения, отговарящи на съвременните изисквания. На първо място някои серии идват с вградена поддръжка на VR (виртуална реалност). Наред с обичайните Full HD екрани, срещаме и решения с Ultra HD панел.

Особено внимание заслужават конфигурациите с аудио система, сертифицирана по стандарта Dolby Atmos. Тези от висок клас могат да включват и SSD с капацитет 1 TB. Подсветката на клавиатурата позволява настройка на цвета за всеки отделен бутон.

• Acer Predator

Новите поколения „Хищници“ на Acer са леки, тънки и мощни. Те са сред пионерите, възползващи се от стандарта Max-Q. Една от най-значимите им спецификации е свързана с безупречното охлаждане, задължително при продължителен геймплей на тежки игри.

IPS дисплеите опресняват картината на 120Hz, а качествата на графиката се гарантират от видеокарти GeForce GTX 1080/1060.

• HP Omen

Обликът на тези лаптопи клони повече към стилните, изчистени линии, отколкото към неортодоксалния, агресивен дизайн, с който по традиция се славят геймърските модели. Това обаче не трябва да ни заблуждава — машините използват най-новия хардуер, изискван от модерните игри.

Дисплеите на някои конфигурации не просто са със 120Hz честота на опресняване, но покриват гамата sRGB при забележителните 114%. Налична е поддръжка на G-Sync за графика без дефекти и артефакти. Озвучаването също е на върхово ниво, като се постига с аудиофилски говорители Bang & Olufsen.

Разгледайте пълен списък на геймърските лаптопи, предлагани от Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...