Android P ще блокира неоторизиран достъп до камерата и микрофона


Следващото голямо издание на операционната система Android, известно засега само под работното си име „Р“, ще блокира опитите на всички неактивни приложения да използват камерата и микрофона. В случай че едно такова приложение се опита да получи достъп, да речем, до камерата, то ще бъде спряно и ще получите предупреждение за настъпилото събитие. Ситуацията при микрофона ще бъде по-различна. Android P ще позволи на приложението да направи аудио записи, но уловката е, че те ще бъдат празни всеки път, когато записващият софтуер не е активен.

Новината за промените в сигурността на следващата операционна система за смартфони и таблети е добре дошла на фона на друга актуална новина, свързана с проблем в uTorent — популярния софтуер за сваляне на торенти. Хакери използват уязвимост на програмата, за да шпионират потребителите именно през микрофоните и камерите в мобилните устройства. Още по-сериозни са слабите места във версията за лаптопи и настолни компютри, като се очаква те да бъдат отстранени през следващите седмици.

Продуктите, предлагани в каталога на Ardes.bg, използват само актуален и легален софтуер, явяващ се ключов фактор в защитата срещу вируси и хакерски атаки.

Loading Facebook Comments ...