Профилактиката на компютъра, която предлагаме, и защо е нужна

Когато лаптопът ни се нуждае от профилактични прегледи и манипулации, ни подсказва кога е настъпило времето да му помогнем. Започва да прегрява, като понякога може дори да се самоизключва. И няма никакво значение дали го използвате от броени дни или от дълги години. Понякога са достатъчни само няколко часа експлоатация в силно запрашена среда, за да вземем предпазни мерки.

А ако не вземем такива? — Напълно възможно е да се появят дефекти. Повечето от тях подлежат на отстраняване, но струват пари, които бихме могли да си спестим, стига да се погрижим за преносимия компютър поне веднъж годишно, особено през лятото.

Високите температури и лошото охлаждане са сред основните причини за много от повредите. Процесорът, харддискът и видеокартата генерират висока температура, затова е нужно да се охлаждат добре. Всеки компютър има интегриран охлаждащ модул с вентилатор, а при по-скъпите конфигурации са интегрирани дори два.

Обичайните профилактични действия

Смяна на термопаста на процесора. С течение на времето тя губи своите свойства, затова е нужно да се подменя.

Почистване на вентилатора. Той е основен компонент в охлаждащата система. Запушването и наслояването на прах, косми и трохи по него затрудняват работа му.

Смяна на термоподложките. Те служат за отвеждане на топлината от чиповете. Както при термопастата, те губят своята термопроводимост с течение на времето и е нужно да се заменят с нови.

Как се извършва профилактика

Лаптопът първо трябва да се разглоби. Не е достатъчно само да се сменят термопроводящите елементи и да се почисти вентилаторът. Важно е целият корпус да се почисти отвътре.

Горният и долния капак трябва да се демонтират, за да се отстрани натрупалият се прах върху тях. Ако пропуснем тази стъпка, този прах ще полепне върху почистения вентилатор само след няколко дни използване. За премахване на замърсяванията от външната страна на корпуса се използват специално създадени за целта комплекти, които са достъпни и служат нееднократно, години наред.

Казано накратко, с почистването можете да се заемете и сами. Но ако имате и най-малкото опасение, че няма да се справите сами, което би означавало да повредите лаптопа си, по-добре ни потърсете. В нашия сервиз ще го направим бързо и качествено.

Щом сме почистили горния и долния капак, можем да се захванем с дънната платка, на която са вентилаторът и охлаждащият модул. Вентилаторът се сваля и се почиства със сгъстен въздух. Ако има нужда, добавяме и смазка.

Обикновено най-замърсената част на лаптопа е на изходът на въздухоотводите, защото точно там се наслояват фини прашинки и други мръсотии, които перките не са успели да изхвърлят навън. Обръщаме внимание на този проблем, защото той е сред най-честите причинители на прегряването.

Когато вече сме почистили и освободили място за правилно отвеждане на топлия въздух, идва ред на втората основна причина на прегряването — старата паста и термоподложките. За да може охлаждащия модул ефективно да взаимодейства с чиповете на дънното, е важно термопастата и термоподложките да са нови, защото с течение на времето старите са загубили своите свойства и коефициент на топлопроводимост.

Имайте предвид, че трябва да се нанася определено количество паста. Ако е твърде малко, няма да покрива цялата площ на процесора, което е необходимо. Ако е твърде много, може да се разнесе върху околните компоненти и да ги увреди. Ето защо тази дейност трябва да се извършва от компетентни и опитни лица. След като нанесем новите паста и подложки, монтираме охлаждането на дънната платка и сглобяваме лаптопа.

Щом компютърът вече е сглобен, настъпва времето за тестването му. Задължително след профилактиката при нас се тестват харддискът и оперативната памет по две причини:

Лаптопът се натоварва и проследяваме работната температура на процесора.

Също така проверяваме състоянието на твърдия диск и RAM-а.

Оглеждаме дали вентилаторите са изправни.

Общо оценяване на системата, нейната работоспособност и производителност.

За лаптопите с мощни видеокарти се наблюдава и температурата на видеокартата.

Не се колебайте да се консултирате с експертите на Ardes.bg за покупката и поддръжката на вашата лична или офисна техника. Новият ни магазин в София, недалеч от метростанция „Мусагеница“, също предлага гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване. Тази задача е поверена на опитен персонал.

Loading Facebook Comments ...