Кой е най-добрият електронен помощник на учениците и студентите

Започна поредната учебна година. Първолаци, средношколци и студенти се насочват към класните стаи или аулите, за да се справят с образователната програма и нейните предизвикателства. Говорим за „предизвикателства“, защото лека-полека система въвежда електронно обучение или поне елементи от него, поради което на младежите им се налага да разполагат със съответната техника.

Но какво устройство точно се изисква? Настолен компютър, лаптоп или таблет? И има ли този стар въпрос по-особен отговор в контекста на училищата и университетите? — В тази статия ще се опитаме да отговорим на тези въпроси, като дадем аргументиран отговор, коренящ се в практичното.

Нека започнем с това, че

таблетите не са най-разумният избор

Защо? — В чистия им вариант липсва физическа клавиатура, а тя е необходима за въвеждането на дълги текстове, каквито често се изискват от учениците и студентите. Писането на цяло есе или дипломна работа чрез виртуалната клавиатура и сензорния екран на таблета ще бъде истинско мъчение.

Разбира се, няма никакъв проблем таблетите да служат като допълнително помощно средство в образователния процес. Всъщност те се използват с такова предназначение, при това от години. Но трябва да се има предвид, че става дума за четенето на текстове и попълването на тестове чрез докосване на предварително зададени отговори, а не за писане на обемисти текстове.

Така стигаме до въпроса:

настолен или преносим компютър?

Каквото и да изберете, със сигурност ще получите еднакво добра производителност. И удобство при писането на дълги текстове — не само по отношение на възложените задачи от училището и университета, но също така това е валидно при общуването с писма, чрез чат програми и в социалните мрежи. Понякога ще се налага учениците и студентите да принтират трудовете си.

Така стигаме и до поредното предимство на компютрите пред таблетите. Те имат улеснена свързаност с всякакви принтери. Би могло да се възрази, че модерните печатащи устройства позволяват разпечатване на документи от смартфони и таблети, а даже и директно от облачни услуги, като Google Drive и Dropbox. Но дори да имате такива у дома си, не е сигурно, че ще ги намерите в образователната институция или на друго място, където ви трябва спешно принтиране.

Голямото предимство на лаптопите

Нетбуците, ноутбуците, ултрабуците — изобщо преносимите компютри — имат нещо, което ги отличава от настолните машини. Това е тяхната мобилност. Или казано иначе — характеризират се с достатъчно малки габарити, позволяващи им да ги носите почти навсякъде със себе си.

Това не трябва да се подценява, защото идеално се вписва с начина на живот и потребностите на учениците и студентите. Ако те имат само настолен компютър, ще могат да го използват единствено у дома си. Пренасянето му на друго място е свързано с неудобства, тъй като размерите му са големи, теглото — високо, а трябва да помислите и за периферията — монитори, отделни клавиатури и прочие.

Всички тези главоболия се спестяват чрез лаптоп. С него можете да пускате програми по ваш избор (за текстообработка, за четене на електронни учебници и книги, за (полу)професионалната работа на студентите), като повечето дори не са налични за таблети. Също така задължително имате и USB портове, в които можете да включвате периферия — принтери и външни монитори, — но и преносими флаш памети. Обмяната на файлове между съученици и състуденти ще бъде по-лесна от всякога.

Продуктовият каталог на Ardes.bg изобилства от лаптопи, настолни компютри и таблети с различни размери и разнообразни ценови класове. Общото помежду им е, че са произведени от водещите световни компании и всички те имат отлично гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване. Нашите консултанти са винаги готови да ви съдействат за избора на конкретен модел.
Loading Facebook Comments ...