Защо сглобяването на компютър да се прави от специалист

Ardes.bg предлага маркови настолни компютри и асемблирани на място от нашите специалисти. И в двата случая клиентите ни получават готова конфигурация, която е надлежно тествана и радваща се на продължително гаранционно обслужване. Но в нашия онлайн магазин има и всички необходими компоненти, които ентусиастът би могъл да сглоби съвсем сам или с приятели.

Кой е правилният избор и съответният подход? Универсално правилен избор не може да има, защото някои потребители имат толкова специфични изисквания към хардуера, че вероятността да попаднат на „точна окомплектована машина“ не е голяма. В такива случаи десктопът трябва да се асемблира, а „от кого?“ е вторичен въпрос.

Без стереотипно да подценяваме уменията на клиентите, в този материал ще посочим аргументи, че е препоръчително да се доверите на нашите експерти. Все пак те се занимават с това ежедневно. Дори да възникне проблем или да се открие фабричен дефект в някой компонент, гаранцията със сигурност ще бъде уважена от производителя.

Какви са най-често срещаните проблеми?

Изкривяване на пинове в сокета на дънната платка. Получава се при прекомерен натиск на процесора върху тях и когато чипът не е завъртян в единствената вярна от възможните четири посоки. И най-незначителното огъване на тези пинове не се покрива от гаранцията на производителя.

При сериозно увреждане на сокета не само компютърът няма да работи стабилно, но се стига до дефектиране на процесора. Това е следствие от нестабилното му захранване с електричество. Ако и тази щета е заради потребителска грешка, също се губи вариантът за гаранционна замяна, а този компонент рядко подлежи на поправка.

Недостатъчна или излишна термопаста. Тази паста осъществява връзката между чипа и охладителя. При някои охладители тя е фабрично нанесена в нужното количество.

Ако по някаква причина при асемблирането се наложи да монтирате наново охладителя, ще трябва да почистите старата паста и да нанесете нова. В случай че тя не е достатъчна, високите температури на процесора могат да съкратят живота му. Излишната термопаста пък може да „прелее“ в сокета на дънната платка.

RAM в грешните слотове. Ако оперативната памет е в един или два модула, но слотовете са четири, не е съвсем без значение къде ще ги поставите. Производителите дават препоръки, които е желателно да се спазват.

Не всеки ентусиаст проучва дебелите ръководства. Неправилните слотове няма да увредят паметта, но тя няма да има най-оптималната производителност. Не се цели това с една специално асемблирана система.

• Кабелите от захранването абсолютно задължително трябва да се свържат към съответните конектори на отделните компоненти — видеокарта, твърд диск и т.н. Като цяло вероятността от грешка е минимална. Но, ако следвате максимата, че с тока шега не бива, избягвайте експериментите.

• Доста често срещана грешка е размяната на функциите за бутоните Power и Reset на кутията. Вследствие на това, ще пускате и гасите машината с Reset, а ще я рестартирате с Power. Това е лесно отстранимо от хора с опит.

Мениджмънт на кабелите. Той обслужва естестиката. Някои компютърни кутии имат прозрачни стени, за да се виждат светещите RGB акценти на хардуера.

Цялата тази прелест може да се помрачи от хаотично прокарани кабели, оплитащи се като порция спагети.

Нашите експерти правят и щателна диагностика след асемблирането

При проверките се използва специфичен софтуер, с какъвто не разполага всеки потребител, и включват:

Стрес тест на процесора. Гарантира, че охлаждането му поддържа температура в допустимия диапазон дори при огромно натоварване. Това означава, че безпроблемно ще се използва за тежки игри и изчисленията на сложни работни проекти.

Натоварване на оперативната памет. Търсят се грешки, които биха довели до непълноценна експлоатация.

Проверка на твърдия диск за тъй наречените „лоши сектори“.

Тества се и външната (дискретната) видеокарта, ако конфигурацията разполага с такава.

След като машината е сглобена и проверена, специалистите на Ardes.bg я предават на клиента. Експертизата се явява и условие за гаранционното обслужване на цялостната завършена система.

Loading Facebook Comments ...