UltraRAM: Нова надежда за комбиниране на оперативна и сторидж памет

Съвременната RAM и бързите SSD дискове използват флаш памет, но се възползват от нея по различен начин. Оперативната памет се занимава само с текущата информация, не я запаметява и я губи при изключване на компютъра. SSD-то използва флаш паметта за „сторидж“ – запис и трайно съхранение на информация.

Тези два подхода са свързани с две различни технологии. По тази причина досега RAM паметта се предлага като самостоятелен хардуер, а твърдите дискове – като друг, независим компонент на компютрите.

Това обаче може да се промени в недалечно бъдеще

Изследователи от Ланкастърския университет във Великобритания са направили сериозен пробив в областта на UltraRAM. Това е концепцията за съчетаване на оперативна памет и на сторидж за трайно съхранение на данни. Тези учени от физико-инженерния факултет са публикували и доклад, в който е описан напредъкът им досега.

Засега разработката на учените от Ланкастърския университет е предимно теоретична. Макар на хартия всичко да изглежда обещаващо, ще трябва да се калкулира и цената на тяхната визия за UltraRAM. Ако се окаже, че обединяването на паметта и сториджа излиза по-скъпо от сегашното им разделение в отделни хардуерни компоненти, едва ли откритието ще намери комерсиално приложение.

И обратно, ако разработката от Ланкастър се докаже и като икономически рентабилна, може би не в толкова далечно бъдеще ще видим първите устройства с един модул, включващ както оперативната памет, така и флаш сториджа. Най-добрите самостоятелни решения към днешна дата са част от продуктовото портфолио на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...