Как да запазим най-дълъг живота на батериите.

Батерията е важна част от преносимия компютър. Всъщност без батерия, той изобщо не би бил такъв.
Затова е важно да знаете как да съхраните най-дълго работоспособността на батерията на вашия лаптоп.
Понастоящем в повечето лаптопи се използват Li-ion батерии, които осигуряват най-дълъг живот на лаптопите до 2-3 часа за най новите офис модел. Li-ion батерии имат значителни предимства пред останалите и затова се ползват масово. При тях липсва ефекта на запомнянето, като по този начин не се налага да разреждате батерията си винаги докрай. Li-ion батерии могат да бъдат зареждани по всяко време и да се работи с тях също така. Броят цикли разряд заряд е ограничен до около 400-600 цикъла, което прави около 3 години, след което животът им намалява много бързо.Недостатък на Li-ion батерии е че не могат да работят при ниски температури, затова винаги когато минавате от студено помещение в топло, оставяйте вашият лаптоп да се аклиматизира до стайна темепратура.

Нова батерия

Направете един пълен цикъл на разреждане, след което цикъл на пълно зареждане на новата батерия! Пълните възможности на Вашата батерия ще се проявят след няколко цикъла заряд разряд.

Живот на батерията

Животът на батерията на Вашия преносим компютър зависи от много фактори, в това число от свързаните към него периферни устройства и програмите, които използвате. За целта е необходимо веднъж на 10 дни или на всеки 20 частични разряда на батерията да се прави пълен цикъл на разряд (преносимият компютър да работи на батерия, докато батерията достигне 5-10% от капацитета си).
Зареждането на батерията може да става по време на работа, както и при изключен компютър. Батерията е заредена когато индикацията премине от оранжево в зелено. Ако индикацията свети оранжево и зелено, това е знак, че имате някакъв проблем с батерията. В този случай трябва да се обърнете към Вашия сервиз.
През зимния сезон, когато компютъра се внася от студено на топло е необходимо да се изчака известно време, за да се темперира компютъра. В случай, че Ви се налага да започнете работа веднага е желателно да включите захранването в ел. мрежа.
Когато приключите работата с преносимия компютър и го изключите по стандартния начин  “Start” – “Turn Off Computer” – “Turn Off”, препоръчително е да разкачите всякакъв тип периферия (мишка, клавиатура, принтер, мрежа и др.) ако има свързани такива към Вашия компютър и накрая захранването от ел. мрежа.
Следвайки тези няколко съвета за правилна експлоатация Вие удължавате живота на батерията и безпроблемната работа на Вашия преносим компютър.

Ако искате батерията на Вашият компютър да издържа по-дълго, вземете колкото се може повече RAM памет. 1GB e минимум за операционната система Windows , което налага по-честото обръщение към твърдия диск. Добавянето на още 1GB RAM може да удължи живота на батерията с половин час.

Ако няма да ползвате дълго време батерията, я разредете до 40% – така се запазва живота на батерията най-дълго.

Не ви съветваме да работите без батерия, защото при прекъсване на тока, ще загубите информацията и може да повредите твърдия диск на лаптопа, което много често е по-лошо от това да намалите живота на батерията от 3 години на 2 години и 10 месеца.  В края на краищата не очаквате да работите с настоящия си лаптоп 10 години:)

Loading Facebook Comments ...